Quantcast

Sovietų generolas: S.Darius ir S.Girėnas – didvyriai, kodėl jiems nėra paminklo?

Jei bus nors vienas gyvas lietuvis, S.Darius ir S. Girėnas išliks lietuvių širdyse. Tuo neabejoja Lietuvos aviacijos muziejaus vyr. muziejininkas Jonas Čepas.

Remigijaus Sabulio kurto filmo "Lituanica paslaptis", ispaniškos, braziliškos ir argentinietiškos liaudies melodijos skambant gitaroms ir J.Čepo surengta paroda "Paminklai S.Dariui ir S.Girėnui". Taip 83-ąsias legendinio S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio per Atlantą metines paminėjo Lietuvos aviacijos muziejus.

"Kodėl skambėjo ispaniškos melodijos? Su muzika mes visą laiką galime ir skristi, ir paskraidyti bent mintimis, – šypsojosi muziejaus ekspozicijos vedėja Audronė Žukauskienė. – O paroda su visomis dvylika vietų, kur buvo pastatyti paminklai S.Dariui ir S.Girėnui (penki iš jų - užsienyje), veiks iki rudens pradžios."

Vyr.muziejininkas J.Čepas apie S.Darių ir S.Girėną gali pasakoti valandų valandas, nors dar neturėjo galimybių aplankyti tų istorinių vietų Amerikoje bei Myslibuže.

Pirmasis paminklas S.Dariui ir Girėnui atidarytas Babtuose 1933 metų spalio 1 dieną. Tais pačiais metais paminklas Lietuvos didvyriams buvo atidengtas Padainupio kaime.

"1965 metais, sovietų laikais, jis buvo nugriautas, vėliau, 1989 metų liepos 16 dieną, Kazakevičių šeimos pastangomis atstatytas, – žiniomis dalijosi J.Čepas. – 1937 metų lapkričio 2 dieną lakūnams buvo įrengtas laikinasis rūsys-mauzoliejus Kaune. Jis veikė trejus metus, buvo apleistas, dėl blogų sąlygų perkeltas į medicinos fakulteto koplytėlę. 1959-aisiais mauzoliejus buvo sunaikintas".

Kol kas paskutinis paminklas S.Dariui ir S.Girėnui atidengtas Lenkijoje – Myslibuže (buvęs Soldinas).

"Išskaptuotame, pusiau per pusę perskeltame, lietuviško lauko riedulyje įleistas "Lituanica" lėktuvo modelis. Kęstučio Lanausko idėja buvo, kad mūsų lakūnai tarsi perskėlė dangų per pusę, – mostelėjęs į nuotraukas nesustodamas kalbėjo J.Čepas. – Myslibužo koplytėlėje buvo pašarvoti mūsų lakūnų palaikai, bet paminklo ten nebuvo."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ką, jūs

Ką, jūs portretas
Kauniečiai, akli, kad nematot įspūdingo paminklo, pakilus Parodos kalnu...Ispūdngas paminklas stovi Ąžuolyno pusėje,didelėje aikštėje prie LSMU...Jo atidarymas įvyko jubiliejiniais skrydžio 1994 metais,dalyvaujant minioms žmonių...Sarmata, kauniečiai...

to 11.24

to 11.24 portretas
Argi Dalia G ne buvo tokia pati tais laikais??:)))

o

o portretas
kas fi... briuselis.?.. kad ir taip tai tai musu runkeliai mokes isplauti
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių