Quantcast

Smurtas ir karo siaubas – su juoko prieskoniu

  • Teksto dydis:

Į Kauną atvyksta viena netikėčiausių praeito sezono Keistuolių teatro premjerų – agresyvi komedija „Heraklis“. Jaunas ir perspektyvus teatro kūrėjas Gildas Aleksa savo spektakliu kviečia į pasaulį krečiančius smurto protrūkius bei karo siaubą pažvelgti iš neįprastos ir dažną net šokiruojančios juoko perspektyvos.

Naujasis G. Aleksos spektaklis žiūrovus stebina netradicine antikinio Heraklio mito interpretacija: statydamas spektaklį režisierius drauge su aktoriais pats kūrė jo tekstą ir vietoje įprasto rėmimosi konkrečia pjese „Heraklį“ sudėliojo iš žiūrovams lengvai atpažįstamų šiuolaikinės popkultūros elementų, grubios ar net necenzūrinės gatvės kalbos bei į XXI a. istoriją spėjusių įeiti viešų pasisakymų.

Aktoriaus Daliaus Skamarako, scenoje virstančio ypatinga jėga ir savarankiškai mąstyti nesugebančiu Herakliu, lūpose skamba JAV prezidento G. W. Bush'o kalba, pradėjusi karą Irake, Rusijos kareivio interviu Ukrainoje ir kiti pasisakymai, kuriuos milijonai žmonių per daugiau nei dešimtmetį išgirdo bei pamatė savo televizorių ekranuose ar internete. Spalio mėnesį pirmą kartą parodyta agresyvi komedija jau sulaukė žiūrovų pripažinimo – „Heraklį“ įvertino ne tik pilnutėlės sostinės Keistuolių teatro salės, bet ir kitų miestų teatro mylėtojai.

Alytuje vykusiame Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje „Tegyvuoja komedija!“ G. Aleksa pelnė geriausio režisieriaus titulą. Vis dėlto jaunas kūrėjas nelinkęs užmigti ant laurų ir gavęs apdovanojimą atskleidė, jog džiugesį dėl įvertinimo temdo paskutiniai įvykiai pasaulyje – būtent tokie, apie kuriuos ir kalbama spektaklyje.

„Stengsiuos toliau tęsti savo tylią kultūrinę kovą prieš siaubą, vykstantį pasaulyje. Nenoriu būti tiesiog pramoga, nekalbėsiu apie taiką, kol nesame visi saugūs, nes tikiu, kad kultūringas žmogus nenuspaus gaiduko ir nepasipelnys kitų sveikatos sąskaita“, – apie savo kaip kūrėjo misiją kalbėjo režisierius.

Karo tema G. Aleksos kūryboje atsirado neatsitiktinai – iki penkiolikos metų jis su šeima gyveno Haifoje, Izraelyje, kur po parduotuvę vaikštantys vyrai su automatais ar ant miesto krentančios bombos buvo kasdienybės dalis. Sugrįžęs į Lietuvą jaunas kūrėjas pasinėrė į visiškai kitokį gyvenimą, lydimą kultūros ir meno, tačiau paauglystės patirtys karo nuotaikomis gyvenančiame regione neišvengiamai skatino apie tai kalbėti savo kūryboje.

Į globaliems reiškiniams neabejingą žiūrovą orientuotas „Heraklis“ scenoje suvienija kelias Keistuolių teatro kartas – drauge su jaunais charizmatiškais aktoriais pasirodo ir puikiai pažįstami senbuviai: Herakliu virstantis D. Skamarakas ar Vaidotas Žitkus, kuriantis kiek netikėtą ligoto ir moterimis labiau nei bet kuo kitu besidominčio patriarcho – dievo Dzeuso – portretą. Spektaklyje paliečiama ne tik beprasmio, žiniasklaidos ir politikų nuolat kurstomo karo tema, bet ir kiti šių dienų visuomenės skauduliai: moterų išnaudojimas bei prievarta karinių veiksmų akivaizdoje, iškreiptos šeimos vertybės ir didžiulio masto manipuliacijos, kurioms pasiduoda ne tik šių dienų „herojai“, bet ir kiekvienas iš mūsų.

Juoko pagalba pažadinti sąmonę ir susimąstyti apie herojaus mito prasmę šių dienų pasaulyje „Heraklis“ kauniečius pakvies jau lapkričio 3 d. 18 val. Girstučio kultūros centre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių