Quantcast

„Šeršėliafam“ apsilankys ir Kaune

  • Teksto dydis:

Vakar prasidėjęs ir iki gruodžio 13 d. vyksiantis tarptautinis moterų filmų festivalis "Šeršėliafam" apsilankys ir Kaune, Kauno kino centre "Romuvoje". Prieš dešimtmetį pirmą kartą surengtas festivalis buvo pirmasis Lietuvoje, paskatinęs atsigręžti į moterų režisierių darbus.

Kairioji ranka

"Manėme ir manome, kad tai yra svarbu: sukurti erdvę parodyti, ką kuria moterys režisierės, kurių kino pasaulyje vis dar yra daug mažiau nei vyrų", – įsitikinusi festivalio įkūrėja ir vadovė Greta Akcijonaitė, akcentuodama, kad festivaliui atrinkti filmai – tai įdomiausi perliukai, atspindintys įvairų moters pasaulį.

Festivalį Kaune atidarys filmas "Sinistrus Manus". Fantastinės dokumentikos filmą režisavo Goda Gajauskaitė. Pasaulyje yra  be galo daug tiesų. Sunku pasirinkti, kuo tikėti, tad šiuo filmu atskleidžiama žmogaus, įtikėjusio viena tiesa, susikūrusio iškreiptą tobulo intelektualo viziją, istorija. Tai genialumo paieškos simbolistiniame pasaulyje. Iš čia ir kyla filmo pavadinimas "Sinistra Manus" (lot. "kairioji ranka"). Šis kūrybinis projektas pasižymi netradiciniu formatu, įtraukdamas siaubo, kriminalinės ir fantastinės dokumentikos žanrus.

Atvertos emocijos

Šių metų "Šeršėliafam" programoje Kaune – du filmai apie įvairialypį paauglių pasaulį. Tai itin stipri psichologinė režisierės Emmanuelle's Bercot drama "Aukštai pakelta galva" ir abejingų nepaliekanti, ne vieną ašarą nubraukti paskatinsianti ispaniška Gracios Querejetos juosta "15 metų ir 1 diena".

"Aukštai pakelta galva" atidarė Kanų kino festivalį, o jo režisierė E.Bercot – pirmoji režisierė moteris, kurios darbas po beveik 30 metų pertraukos pasirinktas vieno prestižiškiausių pasaulio festivalių atidarymui. "Aukštai pakelta galva" – įtaigi socialinė drama, kurios siužetas seka pagrindinio filmo veikėjo Malony kelią, trunkantį nuo šešerių iki aštuoniolikos metų per Prancūzijos nepilnamečių teisingumo sistemą.

G.Querejetos filmas "15 metų ir 1 diena" (2013) – autentiška ir nuoširdi drama, subtiliai perteikianti trims skirtingoms šeimos kartoms tenkančius išbandymus, jų išgyvenimus, įvairialypes, neretai prieštaringas emocijas ir baimes. G.Querejetos darbams būdinga tėvų ir vaikų santykius analizuojanti tematika. Filmas išsiskiria realistiškais, įtaigiais charakteriais. Užslopintos emocijos "15 metų ir 1 dienoje" atidengiamos sluoksnis po sluoksnio.

"Šis filmas atsirado iš paprasto siekio nedramatizuoti. Visuomet  savo herojus vaizduoju itin sudėtingomis situacijomis, palikdama vilties kruopelę, nes problemos neturėtų mūsų paralyžiuoti", – teigė režisierė. "15 metų ir 1 diena" yra pasakojimas apie tėvų ir vaikų santykių kompleksiškumą, jų abipusius lūkesčius ir iš to kylančią įtampą, skatinantis spręsti neišvengiamai kylančias problemas ir mokytis vieniems iš kitų.

Kaip žydėjimas vyšnios

Festivalyje pirmą kartą atiduodama duoklė reklamos damoms ir skiriamas ypatingas dėmesys moters įvaizdžiui reklamoje. Specialiai atrinktų "Kanų liūčių" reklamų programa pristatys pastaraisiais metais industrijoje įvykusį vaidmenų virsmą: nuo buityje paskendusios namų šeimininkės ar pabrėžtinu seksualumu spinduliuojančios gražuolės iki ryškias nepriklausomybės ir feminizmo idėjas propaguojančios asmenybės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių