Quantcast

Saviškiai iš tolimosios Gruzijos

  • Teksto dydis:

Jaukioji Pažaislio vienuolyno Liepų al. pirmąjį rugpjūčio penktadienį paskęs gruziniškoje magijoje. Sakralumu apgaubtame kampelyje čia liesis ansamblio iš Gruzijos "Chveneburebi" vyrų balsai.

Jaukioji Pažaislio vienuolyno Liepų al. pirmąjį rugpjūčio penktadienį paskęs gruziniškoje magijoje. Sakralumu apgaubtame kampelyje čia liesis ansamblio iš Gruzijos "Chveneburebi" vyrų balsai.

Gruzija garsėja užburiančiais skoniais, išskirtiniais kraštovaizdžiais, nuoširdžiais žmonėmis. Nepaisant įvairių karų ir okupacijos periodų, ši šalis sugebėjo išsaugoti unikalią kultūrą bei tradicijas, perduodamas iš kartos į kartą.

Gruzinai didžiuojasi išlaikytu raštu, kalba, kuri, beje, kaip ir lietuvių, yra viena seniausių pasaulyje. Dar vienas Gruzijos turtas – polifoninė muzika, 2001 m. UNESCO komisijos pripažinta "nematerialiu pasaulio kultūrinio paveldo šedevru". Šiuo turtu su Pažaislio festivalio žiūrovais dalysis ansamblis "Chveneburebi", pavergęs klausytojus unikaliais sąskambiais, subrandintais laiko tėkmės, žmogiškų istorijų ir fantastiškų peizažų.

Chveneburebi išvertus į lietuvių kalbą reiškia savi žmonės, saviškiai. Tai gruziniško folkloro grupė, grojanti ir dainuojanti senąsias Gruzijos dainas bei melodijas iš skirtingų šalies regionų. Kiekvienas grupės narys puoselėja būtent savo krašto tradicijas, išlaikydamas tik tam regionui būdingą dainavimo stilių ir muziką.

Grupės repertuare gausu įvairių Gruzijos regionų instrumentinės ir vokalinės folklorinės muzikos bei šokių. Koncerte klausytojai pamatys ir išgirs skambant panduri, doli, chonguri, chiboni bei kitus itin autentiškus instrumentus.

"Jei nespėjote nuvykti į Gruziją, ji atvyksta pas jus. Juk sakoma, kad daina – tai skambanti istorija. "Chveneburebi" programoje – kelionė po kalnuotąją šalį", – sako festivalio organizatoriai.


Kas? Koncertas "Gruzijos magija".

Kada? Rugpjūčio 7 d. 19 val.

Kur? Pažaislio vienuolyno Liepų al.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių