Quantcast

Savaitgalis – tikriems muzikos romantikams

  • Teksto dydis:

Paskutinėmis birželio dienomis Pažaislio muzikos festivalio gerbėjus kvies ištrūkti iš miesto ir atsipalaiduoti klausantis populiariosios klasikos bei stebint scenos rutinai nepaklūstančias programas.

Paskutinėmis birželio dienomis Pažaislio muzikos festivalio gerbėjus kvies ištrūkti iš miesto ir atsipalaiduoti klausantis populiariosios klasikos bei stebint scenos rutinai nepaklūstančias programas.

Jachtklube – nemarusis J.Straussas

Penktadienį Kauno jachtklube vyks vienas romantiškiausių festivalio vakarų. Tradiciniu tapęs koncertas "Johanno Strausso muzika ant vandens" kiekvienais metais sutraukia galybę klausytojų, tad ir šį kartą organizatoriai tiki, kad puikus oras bei nuostabi aplinka leis daugeliui melomanų pasimėgauti nuotaikinga ir žavia Vienos operetės korifėjaus kūryba.

Muzikos garsai, sklindantys glotniu vandens paviršiumi, sukelia nepakartojamą įspūdį, kurį sustiprina pušų viršūnes nurausvinanti saulė ir Kauno mariose besisupantys laivai. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Juozo Domarko, ir solistai Regina Šilinskaitė bei Aurimas Raulinavičius kviečia klausytojus pasinerti į vandeniu grakščiai sklendžiančių melodingųjų Vienos muzikos karaliaus valsų, trankių ir energingų polkų, mėgstamų operečių arijų ar duetų sūkurį.

Koncerte klausytojus lepins J.Strausso valsai "Pavasario balsai", "Rožės iš pietų", "Vienos kraujas", polkos "Pizzicato", "Medžioklėje", Barinkajaus kupletai iš operetės "Čigonų baronas", Rozalindos čardašas iš operetės "Šikšnosparnis", grafo ir grafienės duetas iš operetės "Vienos kraujas" bei kiti nuostabūs opusai. J.Strausso muzikai skirtoje programoje svečiuosis dar vienas operetės korifėjus – Franzas Leharas. Vokaliniai numeriai iš šio kompozitoriaus operečių praskaidrins nuotaiką kiekvienam universaliojo žanro gerbėjui, o nuoširdžių aplodismentų atlikėjams negailėsiantys klausytojai bus apdovanoti muzikinėmis staigmenomis.

Išmoningo konferanso, muzikologo Viktoro Gerulaičio komentarai išradingai sujungs vakaro programą į darnią visumą, o Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistės R.Šilinskaitės (sopranas) bei Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solisto A.Raulinavičiaus (tenoras) balsai suteiks romantiškam vakarui nepakartojamo žavesio.

Nepaklusniųjų kabaretas

Šeštadienį Zyplių dvare į teatralizuotą koncertą "Kabaretas" Pažaislio muzikos festivalio klausytojus kviečia išradingasis "Nepaklusniųjų ansamblis", kuriame muzikuoja baritonas iš Norvegijos Steinas Skjervoldas, norvegų klarnetininkas Rogeris Arve Vigulfas, Lietuvos atstovai: fleitininkas Vytautas Sriubikis, smuikininkas Vytautas Mikeliūnas, altininkė Ugnė Petrauskaitė, violončelininkas Mindaugas Bačkus, kontrabosininkas Danielis Rubinas bei pianistai Rokas ir Sonata Zubovai.

"Nepaklusniųjų" ansamblio muzikantai kartu įvairiose sudėtyse muzikuoja jau daugelį metų. Prieš dešimtį metų jie parengė septynias festivalio "Nepaklusniųjų žemė" programas, kurias atliko Nidoje ir Juodkrantėje, koncertavo Kaune, Klaipėdoje bei Vilniuje. Vėlesniais metais muzikantai parengė dar septynias koncertines programas bei buvo pakviesti atlikti graudingiausią muzikinę komediją "Vasarvidžio nakties sapnas" Tytuvėnų, Mykolo Kleopo Oginskio ir Pažaislio muzikos festivaliuose, taip pat – Palangoje, Vilniuje ir Klaipėdoje.

Neringoje rengiamo muzikos ir ekologijos festivalio "Nepaklusniųjų žemė" inspiruotas ansamblio pavadinimas atspindi ansamblio požiūrį į muzikavimą ir rengiamas programas, kuriose vyrauja improvizacijos, džiazo, teatro elementai, pantomima, vaizdo meno instaliacijos, gimsta naujos atlikimo formos ar netgi sceniniai žanrai. Ansamblio nariai tiki, kad nepaklusnumas kasdienybės ir scenos rutinai gali tapti itin svarbiu kūrybos impulsu.

Daug netikėtumų žadančioje koncerto programoje skambės žinomos ir mažiau girdėtos vokiečių kompozitoriaus Kurto Weillio, amerikiečio Williamo Bolcomo, britų nebyliojo kino genijaus Charlie Chaplino, prancūzų modernisto Darius Milhaud, Paryžiaus avangardinio judėjimo šalininko Eriko Satie bei išmoningos Lietuvos kūrėjų Vidmanto Bartulio, Vytauto Barkausko, Felikso Bajoro, Mikalojaus Noviko dainos ir instrumentiniai kūriniai, įtrauksiantys klausytojus į žaismingą kabareto sūkurį.

Skandinaviški akcentai

Sekmadienį Gelgaudiškio dvare kartu su neįprastos sudėties šeimyniniu ansambliu iš Norvegijos "Duo oktava" koncertuos neprilygstamoji dainininkė Asta Krikščiūnaitė ir nuolatinė jos scenos partnerė pianistė Audronė Kisieliūtė.

Nacionalinės premijos laureatė A.Krikščiūnaitė – bene daugiausia kartų Pažaislio muzikos festivalyje dalyvavusi atlikėja. Solistė sukūrė ne vieną įsimintiną vaidmenį Lietuvos muzikiniuose teatruose, kviečiama dainuoti Estijos nacionalinėje operoje, o jos repertuare vienodai svarbūs tiek operos, tiek oratorijos, kantatos ar dainos žanrai. Ji dainuoja įvairių stambios formos kūrinių solo partijas, koncertuoja su įvairiais simfoniniais ir kameriniais orkestrais. Ypač žaviai skamba dainininkės interpretuojama kamerinė muzika.
Su nuolatine partnere A.Kisieliūte dainininkė yra parengusi net keliolika koncertinių programų. Muzikos kritikų atsiliepimuose dueto muzikavimas apibūdinamas kaip tikslus, aiškus, laisvas, skoningas ir juvelyriškai subalansuotas, kūrinių interpretacijos vertinamos dėl subtilaus kameriškumo, puikios stilistinės pagavos, ansamblio ir emocinės raiškos darnos bei jautrumo muzikinei aplinkai.

Ansamblio "Duo Oktava" įkūrėjas, lietuvių kilmės altininkas Povilas Syrrist-Gelgota šiuo metu griežia Oslo filharmonijos orkestre, taip pat aktyviai koncertuoja kaip solistas ar kamerinių ansamblių "Duo Oktava" ir "Ensemble a Corda" sudėtyse. Atlikėjo repertuaras – nuo klasikos iki liaudies ar kantri muzikos. Net aštuoni šių dienų kompozitoriai iš Lietuvos, Norvegijos ir Turkijos yra sukūrę kūrinius specialiai jam.

Kita ansamblio "Duo Oktava" narė, violončelininkė Toril Syrrist-Gelgota yra aktyvi kamerinės muzikos atlikėja. Ji taip pat groja Oslo filharmonijos orkestre. Kaip kamerinės muzikos atlikėja ji dalyvavo daugelyje tarptautinių kamerinės muzikos festivalių, kaip solistė su orkestru koncertavo Norvegijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje.
Romantiškoje Gelgaudiškio dvaro salėje skambėsiančiame koncerte vyraus norvegų kompozitorių muzika įvairių sudėčių ansambliams. Greta romantiškųjų Edvardo Griego dainų, skambės šių laikų Norvegijos kompozitorių Kjellio Marcusseno ir Morteno Gaathaugo opusai, daugelis kurių dedikuoti ansambliui "Duo Oktava" ir solistei A.Krikščiūnaitei. Neužmiršti liks ir lietuvių muzikos kūrėjai: klausytojai turės progą išgirsti A.Krikščiūnaitės atliekamų Juozo Gruodžio ir Broniaus Kutavičiaus vokalinių kūrinių.


Kas? Koncertas J.Strausso "Muzika ant vandens".

Kur? Jachtklube.

Kada? Birželio 26 d. 19 val.


Kas? Teatralizuotas koncertas "Kabaretas".

Kur? Zyplių dvare.

Kada? Birželio 27 d. 17 val.


Kas? Koncertas "Muzikiniai tiltai".

Kur? Gelgaudiškio dvare.

Kada? Birželio 28 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių