Quantcast

Raudondvaryje išsiskleidė visų Lietuvos regionų tautiniai kostiumai

  • Teksto dydis:

Kauno rajono miesteliai ir kaimai vis dar saugo neįkainojamus lietuvių tautinės kultūros lobius. Tuo buvo galima įsitikinti ketvirtadienį Raudondvario menų inkubatoriuje vykusiame renginyje „Taip auga Lietuva“.

Į Raudondvario dvarą, kuris neseniai išrinktas į kultūriniam turizmui patraukliausių Lietuvos vietų penketuką, rinkosi ne tik Kauno rajono saviveiklos kolektyvai, bet ir svečiai – Jungtinis Lietuvos kultūros centrų vadovų choras.

Šis unikalus kolektyvas šiemet koncertavo Japonijoje, kartu pristatydamas ir lietuvių tautinius kostiumus. „Nuoširdžiai džiaugiuosi, matydamas, kiek Kauno rajone skiriama dėmesio tautinei kultūrai“, - kalbėjo choro vadovas, Nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa.

Choras traukė ne tik lietuviškas giesmes, bet ir uždainavo japoniškai. Kartu su kitais kolegomis savo balso galimybes atskleidė ir Samylų kultūros centro direktorė Jolanta Sidabrienė bei Babtų kultūros centro vadovė Eglė Patinskaitė.

Renginyje buvo aptarti Tautinio kostiumo ir Piliakalnių metais nuveikti darbai. Menų inkubatoriaus nišas puošė senovinės skrynios su dailiais bateliais, juostomis, skrybėlėmis ir kitokiomis puošmenomis, o scenoje sukosi visų Lietuvos regionų – Žemaitijos, Aukštaitijos, Dzūkijos, Sūduvos ir Mažosios Lietuvos – tautiniais kostiumais pasipuošusios poros.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir LR seimo narė Raminta Popovienė dėkojo kolektyvams ir atlikėjams, visiems, kurie savo energiją skiria tautinei kultūrai puoselėti. „Mes jumis didžiuojamės, nes tai, ką jūs darote, yra pamatiniai dalykai“, - kalbėjo meras.

Kauno rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotoja kultūrai Alvyra Čičinskienė pasakojo, kad šiemet rajono mokyklose, kultūros centruose vyko daug edukacinių renginių, projektų – nuo tautinių juostų rišimo iki įvairių regionų kostiumų pristatymo. Ne viena šventė surengta ant piliakalnių, kuriais nusėtas visas pakaunės kraštas.

Savivaldybė tautiniams kostiumams įsigyti skyrė daugiau kaip 20 tūkst. eurų.

Vasarą, minint Valstybės dieną, Dubingiuose vyko lietuvių tautinio kostiumo konkursas „Išausta tapatybė“, kuriame Jolantos Balnytės vadovaujamo Neveronių folkloro ansamblio „Viešia“ kostiumai buvo pripažinti geriausiais.

Tautinio kostiumo tradicijas puoselėja ne tik folkloro kolektyvai, bet ir šeimos. Į Raudondvaryje vykusią šventę atvyko tautiniais kostiumais pasipuošę Šlienavos ūkininkai Aldona ir Antanas Juodžiai bei Laimutė ir Giedrius Gužiai su atžalomis. Abi šeimos dalyvauja meno saviveikloje, vaikai irgi mielai traukia į etnokultūros būrelius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Julija

Julija portretas
Nuostabu!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių