Quantcast

Pradėtos restauruoti Kauno jėzuitų bažnyčios freskos

  • Teksto dydis:

Pernai ant Kauno šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčios fasado aptiktos trys freskos pradėtos restauruoti.

Tikimasi, kad esant palankioms oro sąlygoms ir pavykus surinkti tam lėšų, freskos miestiečiams bus atvertos šių metų pabaigoje – baigus tvarkyti visą bažnyčios fasadą.

„Dviem freskoms jau esame pasirašę sutartis ir prie vienos jau yra vykdomi darbai, kita freska bus pradėta nuo pirmadienio. Trečiai freskai dar dedame lėšas“, – BNS šią savaitę sakė Lietuvos jėzuitų provincijos projektų koordinatorė Edita Zarembienė.

Restauruojama aukščiausiai ant bažnyčios fasado esanti freska. Šios ir antrosios freskos restauravimas iš viso kainuos 106 tūkst. eurų. Trečiosios freskos atnaujinimas greičiausiai bus brangesnis, nes ji restauruojama kartu su šalia esančiais piliastrais ir kapiteliais. Viliamasi, kad pavyks tilpti į maždaug 160 tūkst. eurų.

Dalį reikiamos sumos jėzuitai tikisi gauti iš Kauno miesto savivaldybės programos, laukiama kompensacijos iš Kultūros paveldo departamento. Prie darbų prisidėti pažadėję yra ir privatūs geradariai, aukojantys darbams lėšas. Pati bažnyčia darbams planuoja skirti apie 10–15 tūkst. eurų.

„Vieną freską „nupirkome“ iš sutaupytų lėšų – ten mums reikia mažiausia prisidėti. Kadangi vykdomi viso fasado darbai, (...) mes sutaupėme dalį pinigų ir mums užteko vienai freskai. O kitai šiek tiek pinigų turime, labai tikimės iš savivaldybės dalies, o su trečia freska yra situacija, kad labai tikimės, jog Kultūros paveldo departamentas kompensuos“, – kalbėjo E.Zarembienė.

„Vieni visų freskų parodyti visuomenei mes nepajėgūs“, – pabrėžė ji.

Freskos pernai atrastos tvarkat bažnyčios fasadą. Projekte pinigų freskoms restauruoti numatyta nebuvo, tačiau išsiaiškinus, kad jų konservavimo darbų kaina siektų 100 tūkst. eurų, nuspręsta ieškoti lėšų freskoms restauruoti.

Bažnyčios fasadas turėtų būti baigtas tvarkyti šių metų pabaigoje. Jeigu leis oro sąlygos, iki tol turėtų būti baigtas ir freskų restauravimas.

Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčia pradėta statyti 1666 metais, baigta 1720 metais, bokštai baigti dar po trylikos metų. Tai XVIII amžiaus vėlyvojo baroko sakralinės architektūros kultūros paveldo objektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Pirmiausia prikergtą prie Jėzuitų gimnazijos stiklainį būtinai reikia nugriauti! Kas tik ir leido tokioje aplinkoje tokį išsigimėlį užkerėplinti? Paprastiems žmogeliams net modernesnių langų į paveldinį medinuką susistatyti neleidžiama, o čia kelių aukštų griozdas - ir nieko...

Gooo

Gooo portretas
Pabai teisingas komentaras. Na dar visuomenems reikes prie to pribresti, kad pilnai ismestu baznycias is savo gyvenimo ir kad tai taptu privaciu verslu. Tuo tarpu, kol tai dar pilnai neivyko, tarkim kad tai mano kaip mokesciu moketojo investicija i miesto grazinima. Bet del baznyciu remimi tai reiketu kuo greiciau kazka daryti, nes tikrai sucks kai vienas verslas turi protekcijas ir propagavima. Nekalbant apie tai kad jie jokiu mokesciu nemoka. Gaila :/

Kodėl neparašyta

Kodėl neparašyta portretas
iš kokių lėšų ta restauracija atliekama? Jei davatkos sunešė, gerai, jei iš mokesčių mokėtojų pinigų, nesutinku. Bažnyčios yra atskirtos nuo valstybės, bažnyčios tviska turtais, juos sunku suskaičiuoti, tad tegul moka tie, kuriems jos reikalingos, o aš savo nuodėmes galiu išpažinti tiesiogiai dievui, o ne kažkokiems tarpininkams.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių