Quantcast

Iš pirmo žvilgsnio nepastebimas grožis

Kauno menininkų namuose veikiančiose dviejose projekto "TEXTiles interpretacijos" parodose atskleidžiamas grožis, kurio žmogus nepastebi šiuolaikiniame vaizdų ir reginių pasaulyje.

Parodų salėje eksponuojama ispanų menininko Pedro Ortuno paroda "Aistros simetrija", o Mūzų svetainėje – menininkės Inos Mindiuz fotografijų rinkinys "Nematomas grožis".

Mursijos universiteto profesoriaus P.Ortuno parodą sudaro nuotraukų rinkinys ir vaizdo instaliacija, pristatanti nepaprastą procesą, ritualą, būdingą geometrinių figūrų gamybai, kurios yra pinamos iš Ispanijoje augančių augalų pluošto esparto (jis yra gaunamas iš laukinių žolių grupės, regione žinomos kaip gramineas ar poaceas).

Pirmą parodos dalį sudaro XX a. nuotraukų kolekcija, vaizduojanti šį neįprastą augalą, jo gabenimą vežimais. Senasis amatas apjungiamas su šių dienų vaizdine medžiaga, joje menininkas parodo sunkų moterų darbą fabrikuose, kurį jos atlieka pindamos įvairias figūras iš kieto augalo pluošto kilimėlių gamybai. Pagaliau profesorius eksponuoja ir pačius dirbinius.

Parodos kuratorė I.Mindiuz teigia, jog šie dirbiniai labai primena lietuviškus, gaminamus iš lino, tad sukuriama ir savotiška paralelė su Lietuva.

Pati menininkė ne tik kuruoja savo buvusio dėstytojo darbus, bet ir pristato savo fotografijų ciklą "Nematomas grožis", kuriame atskleidžia gamtos ir laiko paliestų pastatų konstrukcijų ypatybes.

"Mano aistra – tekstūros, paviršiaus ir erdvės tyrimas kuriant abstrakčius kūrinius. Keliaujant fotografuoju, nes aplinka man daro įtaką ir noriu fiksuoti inspiracijos šaltinius. Abstrakti fotografija – viena iš interpretacijų, neturinti taisyklių: kiekvienas kamera užfiksuotas kadras gali duoti medžiagos meno kūriniui sukurti", – sako menininkė.

I.Mindiuz sako tokią aplinką atradusi 2014 m. pavasarį, kai studijų praktikos metu vaikščiojo po Mursijos miesto pramoninį rajoną. Tuomet jai ir gimė idėja įamžinti gamtos ir pramonės sukurtą grožį, netikėtas ir nematytas apleistų gamyklų erdves.

Menininkė teigia tuomet supratusi, jog pastatų fasadų tekstūros kupinos jėgos, energijos, nostalgijos ir vaizdinės poezijos, o laikui bėgant destrukcijos pažeistos sienos priminė kūrinius, kuriuos sukūrė pati gamta.

"Padarytose nuotraukose suformavau miesto ir gamtos realybę. Tai santykis su pasauliu – aiškūs ir minimalistiniai vaizdai, kurie transformuoja sudėtingus asmeninius prisiminimus. Minimalūs, eteriniai ir subtilūs. Pasikartojimas kvestionuoja erdvės ir laiko problemas, kurdamas ar siūlydamas atsakymus apie žmogiškosios egzistencijos prasmę realybėje, kartais primenančioje chaosą", – teigia I.Mindiuz.


Kas? Parodos "Aistros simetrija" ir "Nematomas grožis".

Kur? Kauno menininkų namuose.

Kada? veikia iki rugsėjo 3 d.


Šiame straipsnyje: fotografijamenaskūryba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių