Quantcast

Pažaislyje – išskirtinis kartvelų operos solistų koncertas

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą Tbilisio valstybinio operos ir baleto teatro solistai per pastarąjį pusmetį atvyksta jau trečią kartą. Anksčiau šie keturi didūs vyrai mūsų šalyje lankėsi kaip vokalinio ansamblio „Suliko“ dalyviai, nepalikę nė vieno abejingo klausytojo. Šį kartą, pakviesti viešosios įstaigos „Bardai LT“, jie atvyksta kaip kvartetas, kurį sudaro Vano'as Galuašvilis, Sulkanas Gvelesianis, Tamazas Saginadzė, Gočas Datusanis.

Kartvelų kvartetas pasirodys nacionaliniame bardų festivalyje „Purpurinis vakaras“ Anykščiuose, tačiau didžiausią savo koncertinės programos dalį atliks rugpjūčio 20 d. 19 val. Pažaislyje, koncerte „Pažaislio liepų alėjos vakarai“. Šiam koncertui jie ruošia ypatingą programą, sudėdami į ją gražiausius saloninius romanus, miesto bei liaudies dainas. Žinoma, koks gali būti kartvelų koncertas be daugiabalsių kartvelų dainų? Patys atlikėjai savo dainoms pritars gitara bei kitais instrumentais. Svetingumu garsėjantys kartvelai, per dainą leis Lietuvos klausytojui užeiti į jų šeimos šventes, pabūti gausioje užstalėje, kur kiekvieną tostą palydi daina.

Pasak vieno komentaro apie šiuos dainininkus, jie yra daugiau nei dainininkai, tai – tiesiog muzikos dievai, jautriai, kūrybiškai dainomis vedžiojantys po Sakartvelą, svetingai savo išskirtiniu kultūros paveldu besidalijantys su klausytojais. Iš jų lūpų dažnam mums pažįstama „Suliko“ suskamba itin originaliai bei netikėtai. Beje, tiksliai atskleisti jų repertuarą visada sunku, nes galutinai jį dėlioja vos ne iki pat koncerto pradžios. Bendras atlikėjų repertuaras gana platus ir didelis, jie net patys negali pasakyti, kiek jame telpa dainų.

Kvarteto dainininkai susitinka ne vien scenoje. Pasak vieno iš kvarteto dalyvių V. Galuašvilio, jie esą daugiau nei draugai, labiau giminės, broliai. „Kartu švenčiame asmenines šventes, kartu sėdame užstalėn, kurioje vien tostai ir dainos. Na, ir žinoma, vynas. Kartvelams vynas ir daina – neatskiriami dalykai. Užstalėje mes daugiau dainuojame, nei kalbame“, – pasakoja solistas.

Lietuvą šie vyrai itin mėgsta. „Jeigu tektų rinktis, ar važiuoti koncertuot į Lietuvą, ar į kitą šalį, net nesuabejoję pasirinktume Lietuvą, nes pas jus jaučiamės kaip niekur kitur gerai“, – kalba V. Galuašvilis. Pasak jo, lietuviai kartvelus priima itin nuoširdžiai, nebijodami atverti pačių širdies gelmių. O kartvelai – tauta, kuri labai vertina meilę bei draugystę ir stengiasi tuo pačiu atsilyginti.

Pačiame Sakartvele jie kaip kvartetas ar ansamblis „Suliko“ beveik nekoncertuoja, nebent išskirtinėmis progomis, kai reikia garbingam valstybės svečiui pristatyti kartvelų kultūrą. Visi jie – Tbilisio valstybinio operos ir baleto teatro solistai, tad nuolat turi derinti savo pagrindinį darbą su intensyviu koncertiniu gyvenimu už šalies ribų. Šiemet, Sakartvelui švenčiant valstybės atkūrimo 100-metį, jie yra nepakeičiami savo šalies kultūros nešėjai užsienyje. Dar šiais metais suplanuoti pasirodymai Frankfurte, Jerevane, Kijeve, Prahoje ir kitur.

Kitoje koncerto dalyje dalyvaus Liuba Nazarenko – viena žinomiausių romansų atlikėjų Lietuvoje. Jos repertuare – įvairių tautų šio žanro kūriniai, kuriuos ji atlieka itin subtiliai, kūrybiškai. Jos aksominio, žemo tembro balso nesumaišysi su niekuo. Per daugiau nei 20 metų scenoje L. Nazarenko deramai užsitarnavo Lietuvos romansų primadonos titulą. Neseniai viešoji įstaiga „Bardai LT“ išleido naują atlikėjos kompaktinę plokštelę „Gyvo garso koncertas“, kurioje skamba lietuvių bei rusų romansai.

Į koncertą kviečia geros muzikos ekspertai „Bardai LT“ ir svetingumo kompleksas „Monte pacis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
o kas tie kartvelai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių