Quantcast

Pavasaris Kaune įkvėpė kurti

Jau keletą metų iš eilės pavasarį Kaunas, dalyvaudamas tarptautiniame kultūrinio bendradarbiavimo projekte "CreArt", sukviečia drauge kurti menininkus iš visos Europos. Šiemet kūrybinė rezidencija du mėnesius vyksta naujajame menų inkubatoriuje "Ars et Mundus", įsikūrusiame dar 1927-aisiais statytose kareivinių dirbtuvėse. Šiuo metu čia kuria keturios menininkės iš Kroatijos, Italijos, Rumunijos.

"CreArt" kūrybinės dirbtuvės Europos kūrėjams suteikia galimybę išvykti į dviejų mėnesių trukmės rezidencijas projekto miestuose-partneriuose. Balandžio pabaigoje į Kauną atvyko šiuolaikinio meno kūrėjos – Nataša Vukovič (29) iš Kroatijos, Donatella Nicolardi (40), Serena Laborante (29) iš Italijos ir vengrė Adel Zsigmond (32) iš Rumunijos. Birželio 16 d. galerijoje "Ars et Mundus" bus surengta tarptautinė paroda, kurioje kūrėjos eksponuos per du mėnesius sukurtus darbus, įkvėptus lietuviškos kultūrinės ir meninės aplinkos bei susitikimų tarpkultūrinėje erdvėje.

Užvaldė natūrali gamta

Kauno menų inkubatoriaus rezidentės kuria vienoje studijoje, kasdien išgyvendamos naujų meninių atradimų laiką. Vizualiųjų menų kūrėja, tapytoja N.Vukovič patikina, kad Lietuvoje meniniai procesai gerokai suaktyvėjo ir įgavo naujų atspalvių.

"Prieš atvykdama gyventi ir kurti į Kauną, galvojau, kad čia tęsiu Kroatijoje pradėtus darbus, tačiau kai atvažiavau, supratau, kad nauja aplinka mane įkvepia imtis naujų darbų. Šiuo metu jau esu baigusi keturių kūrinių ciklą, įkvėptą pasivaikščiojimų Kauno parkuose. Jų metu fotografavau gamtos objektus, dažniausiai senų medžių natūralius fragmentus, paskui nusprendžiau juos atvaizduoti tapybos darbuose. Mano refleksija gamtoje sugeneravo naujų meninių formų. Tikiu, kad kūriniuose užkoduotos metaforos kalba apie bendražmogiškai svarbius dalykus, sukaupusius savyje istorinę atmintį", – džiaugiasi inovatyvius eksperimentus savo meninėje veikloje atliekanti N.Vukovič.

Pasivijo socialinė tema

Italė D.Nicolardi, ilgą laiką dirbusi kultūrinio paveldo tyrinėjimų srityje, o dabar jau beveik dešimtmetį kurianti originalias mozaikas, sako, kad atvažiavusi į Lietuvą pajuto, jog savo meninėje veikloje nori atiduoti duoklę Italijai.

"Tarptautinėje parodoje birželį pristatysiu keturių kūrinių ciklą "Emigrantai", dedikuotą emigracijos temai. Man tai – tarsi socialinis įsipareigojimas, nes manau, kad menas turi nešti aiškią žinią visuomenei, kelti skaudžius klausimus, išprovokuoti diskusijas, atverti erdves pokyčiams", – sako ji. Mozaikų menininkė savo darbais pasakoja pabėgėlių istoriją nuo to momento, kai įvyksta reikšmingas apsisprendimas palikti gimtąją šalį ir leistis į pavojingą kelionę jūra iki gyvenimo pabėgėlių stovykloje. "Karas, geresnio gyvenimo vizija, kelionė, pabėgėlių stovykla", – pagrindines savo darbų temas vardija D.Nicolardi.

Antroji oda

A.Zsigmond pristatys geometrinių formų drabužių kolekciją su šviečiančiais elementais, kurios pagrindinė idėja – įdarbinti geometrines formas mados srityje.

"Tai, ką darau šiuo metu, būtų galima priskirti labiau konceptualiam menui nei komercinei madai. Šiais neįprastai atrodančiais drabužiais galės puoštis drąsūs žmonės, vertinantys netradicinius sprendimus ir nuolat eksperimentuojantys. Kadangi visi sukurti modeliai tamsoje įgauna naujų prasmių dėl juose esančių šviečiančių užtrauktukų ir kitų detalių, jie gali būti pritaikomi universaliai. Apskritimai, kvadratai, trikampiai – idealios formos sukurti inovatyviai atrodančius kolekcijos modelius", – atskleidžia nepriklausoma mados dizainerė iš Rumunijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių