Quantcast

Pasiruošimas Velykoms: kauniečius subūrė kiaušinių marginimo dirbtuvės

Likus savaitei iki šv. Velykų, kauniečiai mokėsi, kaip senoviniu būdu marginti kiaušinius. Karštu bičių vašku šeštadienį pakvipo vienoje Žaliakalnio bibliotekoje.

Tradicijas prisimenant

Vis skubančiame pasaulyje dažnas kiaušinius renkasi dažyti įprastais pirktiniais dažais, tačiau „Kaunas 2022“ programos kūrėjai pakvietė prisiminti anksčiau itin populiarų marginimo būdą, kuomet kiaušiniai dažomi karštu bičių vašku, tad visus, norinčius išmokti marginti vašku, organizatoriai pakvietė į V.Kudirkos viešosios bibliotekos „Aušros“ padalinį.

„Pakvietėme Žaliakalnio gyventojus susipažinti su tradiciniu kiaušinių marginimo būdu. Aš pati nesu profesionali tautodailininkė, tačiau tokį marginimą esu perėmusi iš savo močiutės, tad smagu šią tradiciją perduoti kitiems, nes tikrai žinau, jog su vašku šiais laikais margina rečiau, kadangi ne visada gaunasi. Tačiau tam, kad gražiai gautųsi, reikia praktikos“, – tikino programos „Fluxus Labas. Žaliakalnis“ kuratorė Aistė.

Ji tikino, kad į dirbtuves atvyko kauniečiai ir iš kitų rajonų, tad susidomėjimas renginiu tikrai didelis. Iš tiesų į biblioteką sugužėjo ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Dalyviai iš karto čiupo baltus kiaušinius ir klausėsi, kaip reikia taisyklingai dirbti su vašku. Vos tik žvakės liepsnoje vaškas ištirpo, visa erdvė pakvipo, o kauniečiai kibo į darbus, bandydami vaško taškelius ir brūkšnelius perkelti ant kiaušinių.

Pirmas kartas

Į kiaušinių marginimo dirbtuves atėję gyventojai džiaugėsi galimybe pabandyti taip dažyti kiaušinius. Dalis dalyvių pirmą kartą pabandė dirbti su vašku, tad įspūdžiai liks ilgam.

„Kol kas dažyti nelabai kaip sekasi. Mintyse vienaip atrodo kiaušinis, o gaunasi visai kitaip. Prieš daug metų pas močiutę esu bandžiusi dažyti, bet dabar viskas pamiršta. Atrodo, kad turėtų vienas du ir gautis, bet nieko neišeina“, – rankose laikydama vaško brūkšneliais numargintą kiaušinį kalbėjo viena Žaliakalnio gyventoja. Ji kartu atsivedė ir mažuosius kauniečius, kuriems toks marginimo būdas iš viso nebuvo pažįstamas, tad jie smalsiai merkė vinukus į vašką ir dėjo taškus ant kiaušinių.

Kita kaunietė taip pat tikino, kad varšku kiaušinių marginti jai niekada netekę. „Atrodo lengviau nei iš tikrųjų yra, bet bandysiu kažkaip. Vaikams sekasi, kaip matau, geriau nei man“, – pirmuoju įspūdžiu pasidalijo Salvinija.

Svarbūs patarimai

Norintiems namuose išbandyti kiaušinių marginimą karštu vašku ir pasiekti geriausią rezultatą, patariama laikytis tam tikrų taisyklių.

Dirbtuvėles organizavusi Aistė tikino, kad kiaušiniai neturi būti tik ką išimti iš šaldytuvo, nes prie šalto lukšto vaškas sunkiau limpa. Tad patariama kiaušinius prieš marginimą šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje arba juos sušildyti tarp delnų.

Vaškas taip pat tinka ne bet koks. Įprastų žvakių vaškas neduoda reikiamo rezultato, tad geriausia tirpdyti bičių vašką. Jo galima rasti tiek turguose, tiek bitininkų parduotuvėlėse. Pats vaškas taip pat turi būti įkaitęs.

Galima vašką kabinti su vąšeliu, vinuku, pritaisytu prie pieštuko tam, kad būtų patogiau laikyti. Tiesa, ir pats vinuko galiukas turi būti prieš tai pašildytas. Toliau pakabinus vaško lašą, reikia nedelsti ir iš karto piešti ant kiaušinio.

„Jei ne iš karto braukiate, tai vaškas vėl sustingsta ir ant kiaušinio neužsitepa. Beje, jei suklydote, tai nugramdžius vašką nuo kiaušinio nereiškia, kad jis dingo, verdant toje vietoje dažai vis tiek lukšto nepaims“, – sakė Aistė.

Ji tikino, kad galima vašku dažyti ir keliomis spalvomis. Tačiau norint, kad gražiai gautųsi, reikia pradėti nuo šviesesnių dažų spalvų, tada vėl uždažyti tą vietą vašku ir merkti į tamsesnius dažus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gediminas

Gediminas portretas
Puiku tai galimybe nepamirsti tradiciju
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių