Quantcast

Pasaulinės Pabėgėlių dienos proga – piknikas Kauno Prezidentūros kiemelyje

  • Teksto dydis:

Birželio 20 dieną Lietuvos Raudonasis Kryžius visus kauniečius ir miesto svečius kviečia į Istorinės Lietuvos Prezidentūros kiemelį. Čia bus minima Pasaulinė pabėgėlių diena. Ką bendro turi pabėgėliai ir Lietuvos Nepriklausomybė, ar sirai žaidžia krepšinį ir kas yra kriauklių žaidimas Borjees – tai tik keletas dalykų, kuriuos sužinosite šio renginio metu. 

Pasaulinės pabėgėlių dienos tikslas – atkreipti dėmesį į žmones, kurie dėl karo, smurto, persekiojimų buvo priversti palikti savo namus ir ieškoti prieglobsčio svetur.

Nuo 17.30 min. Istorinės Lietuvos Prezidentūros komanda kviečia visus į nemokamą pažintinę ekskursiją, kur sužinosite daugiau apie Lietuvos prezidentus, žymiausius išeivius ir jų vaidmenį mūsų šalies istorijoje. Nuo 18 val. prasidės Raudonojo Kryžiaus piknikas, kur svečiai vaišinsis, bendraus ir galės pažaisti lauko ir stalo žaidimų, kuriuos mėgo tiek tarpukario Lietuvos išeiviai, tiek prezidentai, tiek mėgsta ir dabar nuo karo pasitraukę Lietuvoje gyvenantys žmonės. 

„Vienas iš sėkmingos integracijos elementų – atvira visuomenė, turinti drąsos pažinti ir priimti kitą žmogų. Lietuvai minint valstybės atkūrimo 100-metį, prisimename, kaip dešimtys tūkstančių lietuvių pasitraukė į JAV ir kitas šalis, kuriose rado prieglobstį nuo karo. Vėliau šie žmonės ne tik sėkmingai kūrė gyvenimus naujose šalyse, bet taip pat prisidėjo ir prie nepriklausomos Lietuvos ir mūsų šalies atstatymo. Dabar būdami tarptautinės bendruomenės dalimi, tapome valstybe, kuri pati supranta sudėtingas nuo karo bėgančių žmonių situacijas, ir priima tuos, kuriems suteiktas prieglobstis reiškia išgelbėtą gyvybę. Saugių namų paieškos, šeimos ir vaikų gerovė – bendražmogiški, mus visus vienijantys siekiai. Todėl kviečiu visus trečiadienį po darbų papiknikauti, pažaisti ir galbūt užmegzti draugystę su Lietuvoje prieglobstį radusiais žmonėmis“, – kvietė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Gintarė Guzevičiūtė.

Ir sirai žaidžia krepšinį 

Tai, jog lietuviai artimesni negu atrodo iš pirmo žvilgsnio pastebėjo ir Lietuvoje gyvenantis siras Amer Sodah. Jis gyvendamas Sirijoje 10 metų žaidė krepšinį, tad juokauja, kad vien dėl to Lietuvoje jam pritapti buvo lengviau. 

„Taip, tikrai ir sirai žaidžia krepšinį, aš jį žaidžiau savo šalyje, žaidžiau ir Lietuvoje. Mes netgi turime panašių patiekalų ir net bendrų kalbos žodžių, pavyzdžiui „pomidoras“ sirų arabų kalboje taip pat reiškia „pomidorą“, – tariasi labai panašiai,“ – pasakojo Ameras.

Padeda šimtams žmonių

Viena iš strateginių Raudonojo Kryžiaus veiklos sričių – pagalba nuo karo bėgančioms šeimoms, kurioms prieglobstį suteikė Lietuva. Raudonojo Kryžiaus komanda pasitinka žmones Lietuvos pasienyje ir lydi juos tol, kol žmonės sėkmingai integruojasi mūsų visuomenėje. Kaune veikiantis Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Pabėgėlių ir migrantų integracijos centras „InLT“ teikia konsultacijas pabėgėliams ir trečiųjų šalių piliečiams. Centre teikiama teisinė ir psichologinė pagalba, mokoma lietuvių kalbos. „Mums su dukra buvo būtina išmokti lietuvių kalbą, todėl mes labai apsidžiaugėme, kad Raudonojo Kryžiaus centre „InLT“ yra suteikiama galimybė mokytis lietuvių kalbos. Šiuo metu aš galiu jau laisvai reikšti savo mintis lietuvių kalba. Centre „InLT“ mes visada randame palaikymą ir pagalbą, dalyvaujame kūrybiniuose užsiėmimuose“, – sakė Irina Moroz iš Baltarusijos.

Nuo 2016 metų šis centras suteikė pagalbą daugiau kaip 400 žmonių, iš jų daugiau kaip 90 pabėgėlių ir laikinąją apsaugą turinčių asmenų. Daugiausia pabėgėlių per pastaruosius metus sulaukta iš Sirijos, Eritrėjos ir Ukrainos. Jų amžius svyruoja nuo vienerių iki 82 metų amžiaus. Išsilavinimas taip pat įvairus – nuo karo bėga tiek neraštingi, tiek doktorantūros studijas baigę žmonės.

Skaičiuojama, kad šiuo metu pasaulyje yra 22,5 milijono pabėgėlių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Musu pensininkai

Musu pensininkai portretas
Net pabegt negali nuo skurdo

Ignas

Ignas portretas
Lietuviams, kad tik pabambėti. Buvau aš tam piknike, vyko jis ne darbo metu, o su visais pabėgėliais kiek šnekėjau, jie visi dirbantys, normalūs. Taip kad šnekat, nes nebuvot ir nematėt.

komedija

komedija portretas
"Lietuvai minint valstybės atkūrimo 100-metį, prisimename, kaip dešimtys tūkstančių lietuvių pasitraukė į JAV ir kitas šalis, kuriose rado prieglobstį nuo karo." Ir kiek tūkstančių lietuvių JAV plėšikavo, prievartavo, žudė, traiškė žmonės automobiliais, sprogdino?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių