Quantcast

Parodoje – tarpukario Lietuvos metraštis

  • Teksto dydis:

Prezidentas Antanas Smetona sako kalbą iš balkono, apačioje – tvarkingai sustojusi minia. Lietuvių kariai, motociklu važiuojantis atgautojo Vilniaus gatve. Šios ir gausybė kitų tarpukario Lietuvos istorijos akimirkų mums pasiekė tik fotografo Juliaus Miežlaiškio (1908–1982) dėka.

Fotografu J.Miežlaiškis tapo tarnaudamas nepriklausomos Lietuvos kariuomenėje – buvo aviacijos puskarininkis, fotografas, pilotas, aktyvus "Kario" žurnalo bendradarbis. Šiandien galima drąsiai sakyti: dar ir vienas produktyviausių tarpukario metraštininkų. Jo istorinio albumo puslapiai atrinkti ekspozicijai, kuri pažymint Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį, bus pristatoma Kaune.

Jaunasis fotografas net nesvajojo, kad po keliasdešimt metų jo darbų paroda bus eksponuojama Istorinėje prezidentūroje, A.Smetonos apartamentuose, kur jam be leidimo nebuvo leista apsilankyti.

J.Miežlaiškis buvo Lietuvos fotomėgėjų draugijos ilgametis iždininkas, rengęs kolektyvines parodas ir jose dalyvavęs. Jo pavardė minima greta iškiliausių tarpukario fotografų, o įnašas į dokumentinės fotografijos, fotožurnalistikos plėtotę nepamatuojamas.

Tarptautinės aviacijos fotografijos parodoje Italijoje J.Miežlaiškis yra laimėjęs sidabro medalį, tačiau šiandien svarbūs ne anuomet apdovanoti kūriniai, o kiti fotolakštai – jie ypač vertingi dokumentiškumu, perteikia laikmečio dvasią.

Vertinant J.Miežlaiškio kūrybą, pirmiausia krinta į akis svarbios prieškario lietuvybės ir valstybės simboliai, užfiksuoti viešajame gyvenime.

Mūsų dienas pasiekė per 500 šio autoriaus fotografijų. Parodoje eksponuojamos fotografijos, skirtos Lietuvos aviacijos gimimui: J.Miežlaiškis įamžino garsųjį konstruktorių lakūną Antaną Gustaitį ir jo ANBO, aviatorių šventes, lėktuvų avarijas, lakūnų žūtis. Fotometraščiuose liko Antano ir Sofijos Smetonų, generolo Stasio Raštikio, ministro Juozo Urbšio, rašytojų, dvasininkų, paprastų  kauniečių, miesto gatvių atvaizdai.

Kariuomenės vadovybės nurodymu J.Miežlaiškis filmavo ir fotografavo Lietuvos kariuomenės žygiavimą iš Kauno į Vilnių 1939-aisiais – nuotraukose matome miestiečių sutikimo akimirkas, trispalvės iškėlimą Gedimino kalne Vilniuje.

Vertinant J.Miežlaiškio kūrybą, pirmiausia krinta į akis svarbios prieškario lietuvybės ir valstybės simboliai, užfiksuoti viešajame gyvenime. Tai "Gedimino stulpai", "Algirdaičių dvigubi kryžiai", "Vyčiai" ant lėktuvų sparnų, automobilių. Šių simbolių rodymas fotografijose, publikavimas spaudoje prisidėjo prie jų ikonizavimo viešajame gyvenime. Įtaigios fotografijos su tautiniais simboliais išryškino Lietuvos tapatumą.

Nuotraukose užfiksuoti ir smetoniškos Lietuvos autoritarizmo požymiai, plakatų fasadiškumas ir paradai, mitingų vaizdai, bylojantys apie artėjančio Antrojo pasaulinio karo audrą.

Iš Kauno paroda keliaus į Vilnių, Marijampolę, Ukmergę ir kitus miestus.


Kas: Juliaus Miežlaiškio parodos "Vyčiai" atidarymas.

Kur: Istorinėje prezidentūroje.

Kada: Vasario 8 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

XXL

XXL portretas
"1938 m. J. Miežlaiškio užfiksuotas skautų paradas" - kur matote "paradą"? :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių