Quantcast

Parodoje apie Kauno centrinį paštą – ir retai matomos nuotraukos

  • Teksto dydis:

Balandžio 6 d. Kauno centriniame pašte atidaroma Kauno miesto muziejaus parengta kilnojama paroda „Kauno centriniam paštui – 85“.

Kauno centrinio pašto rūmai – vienas svarbiausių laikinosios Lietuvos sostinės laikotarpio reprezentacinių statinių. 1929–1931 m. juos suprojektavo ir pastatė inžinierius Feliksas Vizbaras (1909–1970). Funkcinio tipo pastate sėkmingai išplėtotos moderniosios architektūros ir tautinio stiliaus idėjos. Nuo pat pirmos dienos rūmai tarnavo visuomenės poreikiams – juose įsikūrusi pašto, telefono ir telegrafo paslaugas teikianti įstaiga veikia iki šiol.

Parodoje pristatomos Kauno centrinio pašto rūmų atsiradimo aplinkybės ir skirtingi jų gyvavimo tarpsniai. Joje demonstruojami nuotraukų, dokumentų, daiktinių eksponatų atvaizdai iš Kauno miesto muziejaus (KMM), Kauno regioninio valstybės archyvo (KRVA), Lietuvos centrinio valstybės archyvo (LCVA), Lietuvos ypatingojo archyvo (LYA) fondų ir Stanislovo Sajausko asmeninės kolekcijos.

Parodos atidarymo metu lankytojai kviečiami ne tik apžiūrėti parodą, bet ir pasiklausyti viešos paskaitos „Laiškų respublika“. Jos metu sužinosite, kaip XVI–XX a. paštas tapo Lietuvos langu į Vakarų pasaulį ir padėjo megzti ūkinius bei intelektinius ryšius. Susipažinsite su „Laiškų respublikos“ samprata ir jos svarba XVIII amžiaus Europos atsinaujinimui. Išgirsite apie pašto trakto, jungusio Sankt Peterburgą ir Varšuvą per Lietuvą, reikšmę Rusijos imperijos asimiliacinei politikai. Taip pat bus pristatytas Nepriklausomos Lietuvos pašto, vienos iš savarankiškos valstybės skiriamųjų institucijų, tapsmas. Paskaitą skaitys KTU lektorius Domas Boguševičius.

Paroda Kauno centriniame pašte veiks iki gegužės 8 d. Lankymas nemokamas.


Kas? Parodos „Kauno centriniam paštui – 85“ atidarymas.

Kur? Kauno centriniame pašte (Laisvės al. 102)

Kada? Balandžio 6 d. 15 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Mere,ko skubiau pradekit centrinio pastor ir šalia estancio gyvenamo namo Nr.98 ir 100 fasado remontą Ką nematot ,kad plytos krenta žmonėm ant galvų Nepades ir iškabos kad atsargiai krenta tinkas Ne tinkas o plytos nors parašykit Ko laukiat Nelaimes!!!!!!

m. jonas

m. jonas portretas
Tai nors fasada suremontokit,o tai plytos krenta nuo karnzo Tas pat ir L.Aleja 98 namu salia .Laukiat kol uzmus ka nors .Ne parodas renkit o remonta fasado pradekit

AHA

AHA portretas
sutvarkytu fasadą kaip kinoteatrui LIETUVA :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių