Quantcast

Paroda, subalansuota azartiškiems istorijos mylėtojams

Prezidentai Antanas Smetona, Aleksandras Stulginskis ir Kazys Grinius sėdi prie vieno stalo prezidento kabinete. Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su krepšininku Arvydu Saboniu ir dar keliais šių dienų veikėjais keliauja laiko mašina. Telefono ragelyje skamba grėsmingas sovietų ultimatumas, o Juozo Zikaro skulptūra "Laisvė" pasirodo tik patiems ištvermingiausiems ir išmaniausiems. Tokie stebuklai laukia Istorinės prezidentūros lankytojų atnaujintoje ekspozicijoje apie Pirmosios Lietuvos Respublikos prezidentus ir prezidento instituciją.

Laisvės iššūkis

Laisvė nėra dovana, ją reikia iškovoti, sukurti, išlaikyti ir puoselėti. Tuo tikrai įsitikins visi drąsūs lankytojai, priėmę Istorinės prezidentūros siūlomą Laisvės iššūkį. Akis į akį su Lietuvos istorija susidūrę drąsuoliai galės pasikliauti tik savo žiniomis ir nuovoka.

Jų žinioje – 65 plytos, kiekviena jų kalba apie tam tikrą įvykį Pirmosios Lietuvos Respublikos gyvenime. Kiekviena plyta turi surasti savo vietą, kitaip jokios Laisvės nepavyks pamatyti. O vietą plytai atrasti galima tik prisiminus, kokiais metais tas įvykis nutiko ir padėjus ją į atitinkamą nišą Laisvės karkase.

Vieni įvykiai fundamentalūs – nepriklausomybės paskelbimas, prezidento institucijos ar Lietuvos universiteto įkūrimas, tačiau prie kai kurių teks nemažai pasukti galvą. Kada moterims suteikta balsavimo teisė, kada atidaryta M.K.Čiurlionio dailės galerija ar pirmą kartą paminėta Motinos diena – istorijos vadovėliuose to nerašoma, tačiau kiekvienas įvykis be galo svarbus besikuriančiai jaunai valstybei.

Žingsnis po žingsnio, plyta po plytos, ir ištvermingam žaidėjui ryškėja nepriklausomos Lietuvos simbolis – J.Zikaro skulptūra "Laisvė". Kiekvienas įveikęs šį iššūkį supras, kad Laisvei sukurti reikia nemažai pastangų ir užsidegimo.

Paskutinis posėdis

Atnaujintoje ekspozicijoje pristatomas lemtingas paskutinysis ministrų kabineto ir aukščiausių kariuomenės vadų posėdis, prezidento rūmuose įvykęs 1940 m. naktį iš birželio 14-osios į 15-ąją. Lankytojai gali susipažinti su posėdžio dalyviais, jų pozicija dėl sovietų ultimatumo ir tolesniu jų likimu po sovietų okupacijos.

Daugelio likimai iškalbingi – sušaudyti, ištremti, kiti spėjo pasitraukti į užsienį arba dirbo sovietų okupacinei valdžiai. Situacijos beviltiškumą ir įtampą, tvyrojusią visą posėdį, perduoda netikėtai suskambęs telefonas ir grėsmingas sovietų ultimatumas, skambantis ragelį išdrįsusiam pakelti lankytojui.

Kovojančios Lietuvos prezidentas

Šalia Pirmosios Lietuvos Respublikos prezidentų A.Smetonos, A.Stulginskio ir K.Griniaus ekspozicijoje derama pagarba atiduodama ir kovojančios Lietuvos prezidentui Jonui Žemaičiui-Vytautui.

Lietuvos partizanų vadas, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio tarybos prezidiumo pirmininkas, kuriam suteikti aukščiausios krašto politinės ir karinės valdžios įgaliojimai, kovojo už nepriklausomos parlamentinės Lietuvos Respublikos atkūrimą, 1953 m. gegužės 30 d. buvo išduotas, suimtas ir nugabentas į Maskvą. Tardomas liko ištikimas priesaikai Lietuvos valstybei. 1954 m. lapkričio 26 d. Maskvos Butyrkų kalėjime jam įvykdyta mirties bausmė.

Ne tik vaikams ir jaunimui

Naujoji ekspozicija pritaikyta vaikams ir jaunimui, tačiau spalvingas terminalo ekranas traukia visų žvilgsnius. Terminale gausus informacijos pasirinkimas: prezidentų nuotraukų galerijos, istoriniai filmai apie tarpukario Kauną, prezidentą A.Smetoną, žymias tarpukario Lietuvos moteris, 1938 m. Lietuvos tautinę olimpiadą, oficialiąją ir neoficialiąją diplomatiją Kaune, kuriuos galima žiūrėti per didelį TV ekraną toje pačioje ekspozicijoje. Galima pradėti ir nuo žaidimų, į kuriuos įsisukus galima pamesti laiko nuovoką.

Penkios dėlionės, viena sunkesnė už kitą, žaidimas "Pažink prezidentus" ir trys žaidimai "Prezidento kabinete" – "Sudėliok prezidento daiktus", "Prezidento svečiai" ir "Prezidentai skaito spaudą" – abejingų nepaliks. Nupiešti talentingo dailininko Arturo Širino ir sukurti "Terra media" programuotojų žaidimai suteikia didelį pasitenkinimą juos įveikusiems žaidėjams.

Žaidimai kurti remiantis prielaida, kad didžiausią pasitenkinimą žmogus gauna tada, kai pasinaudodamas savo išmone ir įgūdžiais įveikia tam tikrus iššūkius ir pasidalija savo laimėjimais su kitais. Pasidalyti laimėjimais arba žaisti visai komandai ar klasei drauge leidžia didelis TV ekranas, kuriame matomas vaizdas iš terminalo ekrano.

Arbatėlė pas šalies vadovą

"Prezidento kabineto" antrojo lygio žaidime "Prezidento svečiai" lankytojas tampa prezidento adjutantu ir turi nuspręsti, kurie iš laukiamajame esančių svečių gali užeiti pas prezidentą išgerti arbatos, kurie svečiai yra iš senesnių laikų ir prezidento kabinete papuoš portretų sieną, o kurie svečiai yra iš ateities ir jiems reikėtų pasinaudoti laiko mašina norint patekti pas Pirmosios Lietuvos Respublikos prezidentą.

Pirmieji žaidimą išbandę lankytojai labiausiai džiaugiasi į laiko mašiną galėdami pasodinti Prezidentę D.Grybauskaitę, krepšininką A.Sabonį ir kitus žinomus šių dienų žmones.

Prezidentinis maršrutas

Planuojant ekspoziciją, jos rengimo komanda siekė sukurti tam tikrą pridėtinę ekspozicijos vertę, kažką, ką lankytojas galėtų išsinešti ir pasinaudoti. Taip gimė Prezidentinio maršruto idėja. Kaune yra daugybė vietų, kuriose lankėsi visi trys Pirmosios Lietuvos Respublikos prezidentai. Tačiau vieną saulėtą rudens dieną apėjusios visus galimus objektus keturios muziejininkės į savo darbo vietą grįžo gerokai pavargusios, todėl, užjausdamos visus būsimus keliautojus šiuo maršrutu, sumažino objektų skaičių iki 23.
Taip išsigrynino Prezidentinis maršrutas, prasidedantis Istorinėje prezidentūroje, o pasibaigiantis prie senosios Kauno sporto halės. Trukmė – maždaug trys valandos pėsčiomis. Visą informaciją apie maršrutą galima rasti www.istorineprezidentura.lt, muziejaus "Facebook'o" paskyroje arba įvedus maršruto pavadinimą į paieškos sistemos "Google" paieškos langelį.

Keliautojų Prezidentiniu maršrutu laukia puikus atlygis – Prezidentinis turas su gidu po Istorinę prezidentūrą. Keliautojui tereikia nusifotografuoti prie kiekvieno iš maršrute nurodytų objektų ir atsiųsti visas nuotraukas į info@istorineprezidentura.lt. Beje, nuotraukose turi būti aiškiai identifikuojamas maršruto objektas ir, žinoma, pats keliautojas. Galima įsiamžinti ir su draugais, tačiau visose nuotraukose turi būti bent vienas tas pats žmogus. Atsiuntusiesiems savo kelionės fotoreportažą liks sulaukti pakvietimo į Prezidentinį turą. Į šį turą Istorinėje prezidentūroje galima pasikviesti iki dešimt draugų ir artimųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

debas saulius is zadeikiu

debas saulius is zadeikiu portretas
visiems rodo savo geneologinini medi ir kalendarcikus- ikyrus kvailelis

ar tas kvailelis is zadeikiu

ar tas kvailelis is zadeikiu portretas
vel apsireiske nesijantis po kabinetus savo mena

saulius is zadeikiu

saulius is zadeikiu portretas
jau as tai tikrai savo fotke atsiusiu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių