Quantcast

Paroda atskleidžia žydų gyvenimo akimirkas Kaune

M. ir K.Petrauskų lietuvių muzikos muziejų pasiekusi kilnojamoji paroda "Parengti gyvenimui: ORT Lietuvoje". Šią unikalią parodą lietuvių ir anglų kalbomis parengė Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus ir tarptautinė organizacija "World ORT".

M. ir K.Petrauskų lietuvių muzikos muziejų pasiekusi kilnojamoji paroda "Parengti gyvenimui: ORT Lietuvoje". Šią unikalią parodą lietuvių ir anglų kalbomis parengė Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus ir tarptautinė organizacija "World ORT".

Didžiausias dėmesys – vaikams

"Ši paroda, kurią parengti padėjo Lietuvos centrinis valstybės archyvas, skirta tarpukario Lietuvos teritorijoje veikusiai žydų švietimo ir profesinio ugdymo organizacijai ORT (Draugija amatui ir žemės ūkiui žydų tarpe skleisti – red. past.), kuri ir šiandien veikia daugelyje pasaulio šalių", – apie parodą muziejuje kalbėjo Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Istorijos tyrimų skyriaus vedėja Neringa Latvytė-Gustaitienė.

Parodoje pateikti dokumentai, fotografijos pirmą kartą pasakoja, kaip savo veiklą Lietuvoje carinės Rusijos valdymo metais pradėjo ORT judėjimas. Nuotraukos ir eksponatai atskleidžia, kokiu būdu žydų amatininkai ir žemdirbiai buvo supažindinami su technikos naujovėmis, kaip įvairių amatų kursuose jie buvo skatinami įgytas žinias panaudoti praktiškai, kaip buvo remiami. Didžiausias dėmesys profesinėse mokyklose buvo skiriamas žydų vaikams – jie įgydavo ne tik profesiją, bet ir vidurinį išsilavinimą.

L.Bramsono vaidmuo

"Draugija buvo dėmesinga ir vargingai gyvenantiems vietos gyventojams žydams bei karo pabėgėliams iš kitų Europos šalių. Juos ne tik nemokamai mokydavo amato, bet ir suteikdavo nemokamą būstą bei maitinimą", – teigė N.Latvytė-Gustaitienė.

Parodoje išryškinta litvako iš Kauno Leono Bramsono veikla. Tai jis, būdamas Rusijos dūmos deputatas, pasitaręs su išsilavinusiais žydais, 1894 m. aplankė rašytoją Levą Tolstojų ir gavo jo pritarimą dėl amatų mokyklų steigimo tiek vaikams, tiek suaugusiems žydams. Tad būtent jį, L.Bramsoną, reiktų laikyti ORT Lietuvoje įkūrėju.

Šios draugijos skyrių Kaune 1921 m. įkūrė L.Bramsonas, padedamas savo sesers vyro kauniečio advokato Ozerio Finkelšteino ir kitų Kauno miesto žydų. Netrukus visoje Lietuvoje jau veikė trys dešimtys ORT draugijos skyrių. Būtent L.Bramsono pastangomis 1939 m. ORT tapo pasauline organizacija. Įdomu, kad, organizuojant parodą apie ORT, nuotraukų apie šią organizaciją pateikė Vilniuje gyvenanti L.Bramsono dukterėčia Fira Bramson-Alpernienė.

Autoritetas – J.Oleiskis

Parodoje gausu nuotraukų iš ORT draugijos Kaune organizuotų amatų kursų, mokyklų kasdienybės, mokytojų ir mokinių veiklos, pateikiami prisiminimai apie bendraklasius ir mokytojus, išryškinta profesijos svarba getuose per holokaustą.

"ORT Kauno technikumo direktorius Jokūbas Oleiskis buvo didelis autoritetas technikumo mokiniams ir jų tėvams. Antrojo pasaulinio karo metais J.Oleiskis Kauno gete, o ORT Vilniaus technikumo direktorius Matitjahu Šreiberis Vilniaus gete organizavo amatų mokyklas, kurias per kelis mėnesius baigė kelios dešimtys paauglių. Įgytos profesijos turėjo tiesioginės įtakos jų išgyvenimui getuose, nes paaugliai gavo darbo pažymėjimus. Pats J.Oleiskis, išgyvenęs holokaustą, atvyko į Izraelį ir čia išplėtė ORT mokyklų tinklą", – pasakojo N.Latvytė-Gustaitienė.

Sovietmečiu žydų organizacijos buvo uždraustos, ir ORT mokykla Kaune buvo pervardyta 4-ąja profesine mokykla. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, atgijo ir ORT – Vilniuje veikia Šolomo Aleichemo ORT gimnazija.


Šiame straipsnyje: parodažydaiistorija

NAUJAUSI KOMENTARAI

moshe girshovitz

moshe girshovitz   portretas
AS ir mano seiminele 1975 atvykome i izraeli/as susitikau su oleiskiu. tai buvo didelis zmogus su placia sirdimi. norejo visiems patarti ir padeti.buvo izraelije dar vienas zmogus pavarde zikas jis dar pries karo metus dirbo su oleiskiu. dar vienas sutapimas. mono tevelis amzinatelis buvo su oleiskiu kauno getoje
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių