Quantcast

„Pakalnutės uogoje“ – milžiniški svarainiai ir spalvų jūra

Net ir pragyvenusieji visą gyvenimą kaime, užsukę į „Pakalnutės uogos“ šventę Kauno botanikos sode, gali sužinoti daug ką naujo. Nuo penktadienio iki sekmadienio vykstančioje mugėje sodininkai demonstruoja išskirtinius vaismedžius, vaiskrūmius ir dekoratyvinius augalus. Tai ne tik puiki proga pasidžiaugti rudeninėmis gėlėmis, bet ir pasmaguriauti – dažnas prekeivis pavaišins saldžiomis uogomis.

Žinojote, kad būna kumščio dydžio svarainių, kad šilkmedis tinkamas ne tik šilko gamybai, bet ir sveikatos stiprinimui, o sedulos mediena tokia tvirta, kad iš jos gaminamos adatos? Jei ne, tai visą tai ir dar daugiau jums papasakos iš Dzūkijos atvykęs Stasys Kalinauskas. Prekyba sekasi sunkiai, tad jis mielai pasikalba su žioplinėjančiais praeiviais.

„Prekyba vangi, rudenį nėra žmonėms tokio didelio noro ką nors sodinti. Pavasarį kitaip, dabar daug kas baiminasi šalnų, lietaus“, – pasakojo 40 metų patirtį turintis sodininkas.

Atrodė, kad jis susivežė visą mišką augalų ir nė vieno tokio paties nebuvo. Apie kiekvieną jų neužsikirsdamas galėjo pasakoti iki pat vakaro.

Vienas įdomesnių jo turimų egzempliorių – aktinidijos. Kitaip dar žinomos kaip kiviai.

„Jos gali augti ir šiaurinėje pusėje, reikia vyriško ir moteriško augalo. Uogos skanios ir gausios vitaminų. Vieno augalo kaina – 5 eurai“, – nustebino Stasys.

Aktinidijų kainos turguose paprastai būna kelis kartus didesnės. Jis paaiškino, kodėl taip yra.

„Atvažiuoja perpardavinėtojai pas mane, nusiperka jas, po to dar kam nors parduoda, ir jie tada jau pardavinėja žmonėms. Išauga kaina, o dar kiek tada gyvybingas tas augalas lieka dvi savaites po turgus tampytas“, – kalbėjo sodininkas.

Stasys parodė savo uogienių kolekciją. Įdomiausias jų egzempliorius – boksininko kumščio dydžio svarainiai. Stasys sakė, kad didesni nebetelpa, čia tik vidutinis.

Jei sodininkai galėjo privilioti klientus vaišindami gardžiomis uogomis, tai dekoratyvinių augalų pardavėjams sekėsi sunkiau, nors kai kurie jų atrodė lyg iš dailininko fantazijos.

Kol sodininkė Ramunė Poškuvienė nepasakė, kad aukšto stiebas su spyglių burbulu yra pušis, nebūtum to pagalvojęs. Specialiai skiepijami augalai įgauna naujas formas, tampa atsparesni.

Šventėje ne tik galėjai apsirūpinti uogomis, medumi, bet ir kalvių bei kitų amatininkų darbais. Mugė tęsis dar ir sekmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių