Quantcast

Nuskambės pirmieji „Operetės Kauno pilyje“ akordai

Šį savaitgalį nuskambės pirmieji šiųmetinio penkioliktojo festivalio "Operetė Kauno pilyje" akordai.

Jau kelerius metus iš eilės įžanga į festivalio renginių simfoniją tampa vis nauja koncertinė programa, skambanti žavingose architektūrinėse erdvėse, gamtos prieglobstyje.
Šiemet su nauja pietietišku temperamentu alsuojančia programa "Žėrinčios spalvos, ritmai ir aistros" Raudondvario koncertinėje erdvėje klausytojų lauks vis labiau populiarėjantis Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) kamerinis orkestras ir jo vyriausiasis dirigentas Jonas Janulevičius.

Drauge su šiuo kolektyvu pasirodys pirmą kartą festivalio renginiuose dalyvaujantys instrumentalistai – vienas žymiausių Baltijos šalyse aukštu profesiniu meistriškumu ir įspūdinga atlikėjiškos veiklos pradžia išsiskiriantis, įgūdžius įgijęs Lietuvoje, o vėliau tobulinęs Švedijoje ir JAV, Kalifornijoje, klarneto virtuozas Andrius Bernotaitis ir ne mažiau perspektyvus akordeono meistras, daugelio šalies ir tarptautinių konkursų laureatas, 2015 m. pasaulio akordeonistų čempionatuose "Pasaulio taurė" ir "Pasaulio trofėjus" pelnęs antrojo akordeonisto pasaulyje titulą Laimonas Salijus. Vyrišką kompaniją papildys jaunas, žavus, gausią gerbėjų auditoriją per trumpą laiką susirinkęs, ne menkesniais kūrybiniais pasiekimais nei minėti kolegos galintis pasididžiuoti dainininkas Andrius Apšega.

Koncerte skambės kompozitorių Andre Mehmari, Wolfgango Schröderio, Aramo Chachaturiano, Richardo Strausso, Richardo Galliano, Maurice'o Ravelio, Jacqueso Iberto, Enrico Cannio melodijos.

Šią programą minėtas menininkų būrys atliks ir gegužės 28 d. kitame Lietuvos krašte – Alantos technologijos ir verslo mokyklos salėje. Šio krašto klausytojai jau pernai susipažino su operetės festivalio rengiamomis programomis, tad tokio pat nuotaikingo reginio tikisi ir šiemet.

Liepos 24 d. Vilkijos gyventojai ir svečiai galės pasigėrėti žavesio neprarandančiomis valsų karaliaus Johanno Strausso melodijomis, kurias atliks pripažinti jaunosios kartos Kauno dainininkai Ieva Goleckytė, Ingrida Kažemėkaitė, A.Apšega, Egidijus Bavikinas, Povilas Padleckis, jiems talkins VDU kamerinis orkestras, diriguos J.Janulevičius. Programa "Popietė su J.Štrausu" skambės dar vienoje nuostabioje architektūrinėje erdvėje – Vilkijos Šv.Jurgio bažnyčioje. Abi šias programas ves ir atlikėjus pristatys Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė Ieva Vaznelytė.

Ypatingas šių metų festivalio "Operetė Kauno pilyje" svečias – Sankt Peterburgo varinių ragų orkestras ir jo įkūrėjas, meno vadovas, dirigentas Sergejus Polianička. Šis kolektyvas pasaulinį pripažinimą pelnė savo unikaliu, analogų neturinčiu neįprastų koncertinėje estradoje pučiamųjų instrumentų skambesiu. Jau pats instrumentų pavadinimas – variniai ragai – kelia nuostabą, kaip jais gali būti atliekami patys įvairiausi kūriniai – nuo pripažintos klasikos iki XXI a. kompozitorių kūrybos. Kolektyvas atgaivino XVIII a. viduryje Rusijoje klestėjusias muzikavimo šiais instrumentais tradicijas. Orkestro arsenalą sudaro 96 unikalaus tembro instrumentai, kuriuos pagamino talentingas meistras Vladimiras Goloveška.

Kaip sako orkestro vadovas S.Polianička, metalo, iš kurio pagaminti instrumentai, lydinio ir išdegimo paslaptys saugomos po septyniomis spynomis. Orkestro kolektyvą sudaro 20 muzikantų, kurių didžioji dalis yra įvairių Rusijos ir tarptautinių konkursų laureatai.

Unikalaus muzikantų kolektyvo koncertas įvyks liepos 6 d. Raudondvaryje, Menų inkubatoriuje. Su kolektyvu šios programos klausytojus supažindins ir renginį ves aktorius Ramūnas Šimukauskas. Varinių ragų orkestrą išgirs ir festivalio "Operetė Kauno pilyje" žiūrovai, apsilankę didžiuosiuose koncertuose prie Kauno pilies, kurie tradiciškai kaip ir kasmet vyks liepos 5–6 d.


Kas? Festivalio "Operetė Kauno pilyje'2016" koncertas "Žėrinčios spalvos, ritmai ir aistros".

Kur? Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje.

Kada? gegužės 27 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių