Quantcast

Nemunietis kartą – ir visam gyvenimui

  • Teksto dydis:

Didžiausias Lietuvoje studentiškas tautinio meno ansamblis "Nemunas" visą mėnesį kvietė žiūrovus į skirtingas koncertų sales, pristatydamas ciklą "Meile suausti". Savaitgalį nuskambėjo finalinio koncerto akordai.

Didžiausias Lietuvoje studentiškas tautinio meno ansamblis "Nemunas" visą mėnesį kvietė žiūrovus į skirtingas koncertų sales, pristatydamas ciklą "Meile suausti". Savaitgalį nuskambėjo finalinio koncerto akordai.

Ištakos – kelionė Dunojumi

Ansamblio "Nemunas" tradicijos pradėjo kurtis nuo 1949 m. Per 65 metus kolektyvas yra išugdęs daugiau nei 1 500 ansambliečių, kurie iki pat šiol dalyvauja "Nemuno" veikloje: tradicinėse šventėse, koncertuose, stovyklose. Visą gyvavimo laiką ansambliečiai kūrė unikalią istoriją, puoselėjo meilę ne tik tautiniam menui, bet ir supančiai aplinkai, artimam žmogui, šeimai. Nemuniečių veikla, jausmai, nuotykiai ir išgyvenimai buvo sutelkti į kelias menines programas. Jos ir buvo pristatytos 65-ojo jubiliejaus proga.

Baltijos šalių tautinio meno kolektyvų draugystė buvo pristatyta tarptautiniame koncerte "Gintaro krantai". Latvijos, Estijos ir Lietuvos techniškųjų universitetų ansamblių pažintis užsimezgė 1967 m., kai visų trijų šalių kolektyvai plaukė Dunojaus upe.

Tais metais apie 240 žmonių susibūrė jau paruošę kelias unikalias koncertines programas. Buvo aplankyta Bulgarija, Jugoslavija, Vengrija, Rumunija. Kiekvienas kolektyvas rodė savo šalies kultūrą, dovanojo įspūdingų pasirodymų, o koncertus vainikuodavo jungtiniai kūriniai.

Į koncertus susirinkdavo tūkstantinės minios stebėti profesionaliai paruoštų programų. O laivo įgula stebėjosi, kad netgi ir po koncertų laive netildavo muzika, buvo dainuojamos dainos ir vyko šokiai.

Kelionė visų trijų šalių kolektyvams paliko neapsakomų įspūdžių ir suvienijo studentus. Tačiau po kurio laiko susiklostė tokios aplinkybės, kad ansambliai neturėjo galimybės susitikti, tad vieni kitus minėjo tik gražiais prisiminimais.

Praėjus keliems dešimtmečiams kolektyvai susibūrė Latvijoje, po metų – Estijoje,  šiais metais Lietuvoje, tad nuoširdi draugystė vėl atgimė. Koncerte "Gintaro krantai" buvo pristatyta ta istorija, kurioje trys Baltijos šalių kolektyvai susižavėjo vienas kitu ir, nepaisant sunkaus laikotarpio, daugiau nei po 40-ies metų vėl susibūrė kartu. Rygos technologijų universiteto kolektyvas "Vektors" (Latvija), Talino technologijų universiteto šokėjai "Kuljus" (Estija) ir KTU tautinio meno ansamblis "Nemunas" įrodė, kad meilė draugams ir tautiniam menui gali suvienyti visiems laikams.

Draugai – amžiams

65-ąjį jubiliejų švenčiantis Kauno technologijos universiteto kolektyvas šiemet atsiskleidė kitomis spalvomis. Buvo suorganizuotos net keturios skirtingos jubiliejinės programos meilės tema: tarptautinis koncertas, sakralinės muzikos koncertas bažnyčioje, vokalinės ir instrumentinės muzikos programa. Šventinį ciklą baigė visų dabartinių ir buvusių nemuniečių jungtinis koncertas.

Ansamblio "Nemunas" nariai palaiko vieni kitus, myli ir gerbia ansamblio narius, nepriklausomai nuo jų amžiaus ar statuso. "Nemunietis kartą – nemunietis visiems laikams", – teigia ansamblio nariai. Tačiau kad ir kaip būtų gaila, likimo duotas gyvenimas nėra amžinas ir su kai kuriais tenka išsiskirti.

Gražūs atsiminimai apie kitus "Nemuno" narius lieka širdyje, todėl už juos buvo meldžiamasi Kauno šv.Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje (Sobore). Po šv. Mišių ansamblio choras ir orkestras kvietė pasiklausyti sakralinės muzikos koncerto "Ašarom sidabro". Skambėjo Juozo Naujalio, N.Sinkevičiūtės, Liongino Abariaus, lietuvių liaudies muzika, šv. Mišių dalis "Agnus dei" ("Dievo avinėlis).

"Tikėjimas dar nė vienam nepakenkė, tai veda tik prie geresnių dalykų. Mišiose galime melstis už tai kas mums aktualu, tai kas mums rūpi, o giedojimas, manau, viena iš maldos rūšių", – atviravo "Nemuno" choro vadovė ir koncerto "Ašarom sidabro" idėjos autorė Roma Paulauskienė.

Pripažinti profesionalų

Muzikiniai ir vokaliniai nemuniečių sugebėjimai netyla ne tik per repeticijas ar koncertus, bet ir įvairiose tradicinėse šventėse, keliaujant autobusu ar dirbant darbus. Ansamblio nariai užveda dainas esant bet kokioms aplinkybėms, gali pagroti buitiniais rakandais, o po tokių bandymų sukuriamos įvairios kūrinių interpretacijos.

Įsibėgėjus jubiliejinių koncertų ciklui, "Nemunas" pristatė įvairių laikotarpių klasikinę muziką, populiariąją klasiką ir stilizuotą liaudies muziką koncerte "Skambiai siaudžia verpstės". Kauno valstybinėje filharmonijoje ansamblio liaudies instrumentų orkestras, kapela ir mišrus choras koncertavo su draugais solistais: Sandra Raudone, Egidijum Bavikinu ir Liudu Mikalausku. Koncerte klausytojus stebino birbynių, kanklių, skrabalų solo kūriniai. O finalą vainikavo "kelionė" į šiltuosius kraštus, kuriuos lydėjo gerai žinomos dainos: "Funiculi funiculia", "O sole mio", "Santa Lucia".

Sujungė poras

Jubiliejaus finalinis koncertas "Širdį čia sudėjau…" buvo skirtas Nemune susipažinusioms ir susituokusioms poroms. Kauno sporto halėje vykusiame koncerte daugiau nei 2 000 žiūrovų galėjo pamatyti jautrias tikro nemunietiško gyvenimo akimirkas ir porų susipažinimo istorijas.

Per visą kolektyvo gyvavimo laikotarpį ansamblyje susipažino ir susituokė daugiau nei 100 porų. Nemuniečių meilė vienas kitam yra apipinta ansamblio tradicijomis. Net per vestuves visas kolektyvo pulkas netikėtai užklumpa jaunuosius su dainomis ir šokiais, kurios netyla iki paryčių. Dėmesys ir atsidavimas "Nemuno" veiklai ir kitiems nariams suvienijo ne tik poras, bet ir sukūrė šeimas. Ne veltui iš lūpų į lūpas sklinda posakis "Ką davei Nemunui, jis grąžins su kaupu atgal". Finaliniame koncerte ypatingas dėmesys buvo skirtas tiems, kurie ir patys vienas kitą atrado ansamblyje ir kurių vaikai atkeliavo į jį sekdami tėvų pėdomis. O unikalios tradicijos yra perduodamos iš kartos į kartą.


Šiame straipsnyje: nemunastautinis menaskoncertas

NAUJAUSI KOMENTARAI

puikus jaunimas

puikus jaunimas portretas
kuris neisbarsto savo jaunystes tusciai, bet bresta pasirinke augti su pagarba tautos vertybems
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių