Quantcast

Naujoje parodoje – tarpukario raudonmedžio rojus

  • Teksto dydis:

Vakar Kauno įgulos Karininkų ramovėje atidaryta paroda „Art Deco Kaune 1919 – 1940. Namų jausmas“, skirta išimtinai tarpukario laikotarpio laikinosios sostinės baldininkystės ir interjero dizaino darbams. Dauguma parodos eksponatų rodomi pirmą kartą.

Parodoje eksponuojami Kaune kūrusių baldų meistrų „art deco“ stiliaus svetainės komplektai, o taip pat – atskiri baldai, šviestuvai, laikrodžiai, veidrodžiai ir kitos to meto interjero detalės.

Ekspozicijoje sukoncentruoti meno kūriniai ir daiktai gimė tuo pat metu, kaip ir Kauno modernizmo mokyklos autorių suprojektuotas Karininkų ramovės pastatas (arch. Stasys Kudokas, skulpt. Bronius Pundzius).

Ramovės interjerui baldus sukūrė dailininkas grafikas Gerardas Bagdonavičius ir žymiausias Lietuvos baldininkas, „art deco“ korifėjaus E.Ž. Ruhlmanno pasekėjas Jonas Prapuolenis.

Lietuvos baldų meistrai buvo gerai įvaldę tobulinusias tuo metu intarsijos ir marketri techniką, iš vietos skroblo ar ąžuolo pagamintus baldus dengė riešutmedžio, raudonmedžio lukšto puošyba.

„Lietuvoje pagamintų „art deco“ stiliaus baldų nėra išlikę daug, o lankytojams pirmiausia parodyti geriau mažiau eksponatų, bet įspūdingesnių. Be abejo, dėmesio centre – J. Prapuolenio „art deco“ laikotarpio darbai, atskleidžiamas ir unikalus Kaunui modernizmui „art deco“ įtakų persipynimas su tautinio stiliaus motyvais“, – sako parodos iniciatorius ir kuratorius Dainius Lanauskas.

Ekspoziciją „Art Deco Kaune 1919 – 1940. Namų jausmas“ galima pamatyti Karininkų ramovės (A. Mickevičiaus g. 19) II aukšte esančioje Kunigaikščių menėje; šioje ir kitose patalpose paroda veiks darbo dienomis nuo 11 - 19 val. iki Šv. Kalėdų.

Parodos visumą papildo modernūs kauniečio dailininko Deivio Slavinsko paveikslai bei unikalūs XX amžiaus kilimai iš Lauros Bohne kolekcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AČIŪ

AČIŪ  portretas
parodos rengėjams NIEKADA nepamirškim praeities GRAŽIŲ ir vertingų pasiekimų nes dar ne visur esam pasiekę prieškarinį lygų Net architektūroj šiandieninėj neturim tokių iškilių išbaigtų kokybiškų statinių Yra į ką orientuotis ir vietoje nebūtina posvietą skrojoti AČIŪ

RNALIUGOMS,tasi

RNALIUGOMS,tasi portretas
Is nuotrauku atrodo kad zurnaliugoms svarbiausiu yra PASAULIETISKU DAVATKU KONSERVUOTAS KUBILE PAS ANUKA SUSMIRDES AGURKELIS. GEDA Z
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių