Quantcast

Naujas žvilgsnis į prezidentą A. Smetoną

  • Teksto dydis:

Kovo 1 d. Istorinėje prezidentūroje Kaune visuomenei bus pristatyta naujausia muziejaus istorikės dr. Ingridos Jakubavičienės knyga „Prezidento sargyboje. Leitenanto Povilo Skardžiaus istorija“.

Knygoje pateikiami prezidento Antano Smetonos apsaugos karininko leitenanto Povilo Skardžiaus atsiminimai bei prezidento žmonos Sofijos Smetonienės laiškų rinkinys. Atsiminimus apie tėvą ir S. Smetonienę publikuoja ir P. Skardžiaus vaikai – duktė Ina Kozel ir sūnus Jonas Skardis. Knyga gausiai iliustruota niekur nepublikuotomis Skardžių šeimos archyvo nuotraukomis bei dokumentais.

P. Skardžiaus karjera prasidėjo 1936 m., baigus karo mokyklą ir gavus tarnybos paskyrimą į Kauno karo policijos mokyklą. 1938 m. ir 1939 m. vasaras jis praleido vadovaudamas prezidento Užugirio rezidencijos apsaugai. Darbas artimoje prezidento A. Smetonos aplinkoje, gyvenimas Užugirio rezidencijoje paliko P. Skardžiui neišdildomų įspūdžių, tad gyvenimo saulėlydyje jis užrašė savo prisiminimus, vildamasis juos publikuoti. Knygoje atsiveria visa Smetonų šeimos kasdienybė, prezidento susitikimai, jo laisvalaikis. P. Skardžius gerai perteikia tarpukario Smetonų aplinkos kalbėjimo manierą bei pokalbių stilių, vaizdingai apibūdina ne tik Smetonų šeimos narių, bet ir kartu dirbusių tarnautojų charakterius, pomėgius, dienotvarkę.

Ne mažiau vertingi yra P. Skardžiaus išsaugoti S. Smetonienės laiškai, rašyti 1945–1949 m. į Vokietijoje, amerikiečių zonoje, buvusią Augsburgo DP stovyklą. S. Smetonienės laiškai pribloškia jautrumu, tikrais išgyvenimais, juose atsiveria nuovargis, nusivylimas, patirtos nuoskaudos, tėvynės ilgesys, nemažai faktinių detalių, bylojančių apie Smetonų šeimos sunkų įsikūrimą JAV. Laiškuose puikiai atsiskleidžia tikrasis S. Smetonienės charakteris, gera ir atjaučianti širdis, dosnumas ir pasiaukojimas.

Kas lėmė šio karininko paskyrimą rūpintis prezidento apsauga? Kaip jis jautėsi patekęs į valstybės elito aplinką? Kokios buvo prezidento atostogos Užugirio rezidencijoje? Ką naujo apie prezidentą ir Smetonų šeimą sužinome iš P. Skardžiaus atsiminimų? Kodėl laiškuose į jį S. Smetonienė kreipiasi „Brangus Bambino“ ir pasirašo „Jūsų Mamukas“?

Į šiuos ir daugelį kitų klausimų padės atsakyti renginyje dalyvaujantys knygos recenzentai doc. dr. Dalia Bukelevičiūtė (Vilniaus universitetas) ir prof. dr. Jonas Vaičenonis (Vytauto Didžiojo universitetas), knygos sudarytoja dr. I. Jakubavičienė bei P. Skardžiaus dukra I. Kozel.

Renginio metu bus galima įsigyti pristatomą knygą.


Kas? knygos „Prezidento sargyboje. Leitenanto Povilo Skardžiaus istorija“ pristatymas

Kur? Istorinėje prezidentūroje, Vilniaus g. 33, Kaune

Kada? Kovo 1 d., trečiadienį, 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LIETUVE

LIETUVE portretas
dIDZIAUSI lIETUVOS SUKLESTEJIMO METAI BUVO VALDANT SMETONAI... SLYKSCIAI DERGIATE IR NORITE SUNIEKINTI SI NEEILINI LIETUVOS ZMOGU... SLYKSTYNES ... TOKIE RASTININKELIAI IR...

o je

o je portretas
nieko gero apie Smetonos prievartini isiverzima I Lietuvos vadovus negalime pasakyti tuom labiau toki negarbinga begima is suzeistos liepsnojancios musu tevynes GEDA niekas nerinko to zmogaus I Lietuvos prezidentus --taip jis ir pabego palikdamas tevyne[o gal jo tevyne Lenkija?] ....pats su kariskiais isiverze I prezidentura! pats ir isnese pasturgali tepu tepu I ten kur Lietuvos pinigai buvo pervesti seimos geda,,,,o ka ten Mamukas kalbeti kvaila liurbiai

to tikras

to tikras portretas
Nešmeiški pirmojo ir ketvirtojo Lietuvos Prezidento. Blogas paukštis kuris š... į savo lizdą. Prezidentas Antanas Smetona paliko ryškią žymę Lietuvos istorijoje ir menkystos to niekada neužginčys. Paskutiniame Vyriausybės posėdyje absoliuti dauguma nusprendė, kad priešintis beprasmiška, kaip tik A.Smetona sakė - priešintis. Jei būtų likęs Kaune ir nepasitraukęs, jo likimas būtų kaip estų ir latvių prezidentų, kurių rankomis okupantai stengėsi įteisinti okupaciją, ir po to jie buvo nukankinti. A. Smetona tą numatė. A. Smetonos vietoje nebuvai, ir nekaltinki.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių