Quantcast

Muziejuje – prakartėlės iš Italijos ir Mandarinų eglė

Pagrindine rajono eglute tituluojama žaliaskarė, stūksanti prie buvusių grafų Tiškevičių arklidžių – ne vienintelė eglė, advento ir šventiniu laikotarpiu džiuginsianti Raudondvario dvaro lankytojus.

Primins grafus Tiškevičius

Penktadienį 16 val. Raudondvario dvaro rūmuose Kauno rajono muziejus įžiebs Raudondvario grafų Tiškevičių Mandarinų eglę, atidarys įspūdingą istorinių ir šiuolaikinių kalėdinių žaislų ekspoziciją ir pakvies į susitikimus su Kalėdų Seneliu pilies bokšto rezidencijoje.

Duris tuomet atvers ir šiuolaikinių Italijos meistrų sukurtų keramikinių prakartėlių paroda.

Šventinę 3,5 m aukščio žaliaskarę muziejininkai išpuoš keliais šimtais 6 cm skersmens stiklinių mandarinų, muziejaus užsakymu sukurtų Ukrainoje.

Mandarinų egle muziejininkai siekia priminti grafus Tiškevičius ir jų į Raudondvarį atvežtus egzotiškus augalus. Raudondvario Tiškevičiai, garsėję vakarietiška kultūra ir išskirtine prabanga, ypač didžiavosi savo citrusinių augalų kolekcija, atšiauriomis žiemomis saugota dvaro oranžerijoje. Vėlų pavasarį, atšilus orams, apie 3,5 m aukščio mandarinmedžiai, apelsinmedžiai ir citrinmedžiai, pasodinti į medinius kubilus, būdavo pastatomi tarp rožių, augančių lysvėse aikštės šonuose, ir priešais pilies rūmų fasadą. Todėl XIX–XX a. pr. Raudondvario dvaras vasaromis kvepėjo apelsinais ir mandarinais.

Mandarinmedžius vežė traukiniais

Šių egzotiškų augalų gyvenimas Raudondvario dvare, įkurtame ant vaizdingo Nevėžio kranto, prasidėjo 1861 m., kai buvo atidaryta Kauno geležinkelio stotis. Pirmuoju tarptautiniu Lietuvos geležinkeliu grafas Benediktas Emanuelis Tiškevičius iš šiltųjų kraštų per Vakarų Europą į Kauną atgabeno pirmuosius šių augalų medelius. Lietuvos teritorija pirmojo geležinkelio Sankt Peterburgas–Varšuva kelio atkarpa ėjo pro Daugpilį–Vilnių–Gardiną su atšaka Lentvaris–Kaunas–Kybartai (Virbalis). Mandarinmedžiai, apelsinmedžiai ir citrinmedžiai šiuo geležinkeliu buvo atvežti į Kauną, o iš čia arkliais nugabenti į Raudondvario dvarą.

XIX a. antroje pusėje, kai mandarinmedžiai ir kiti egzotiški augalai keliavo į Raudondvarį, tilto nebuvo, – čia veikė mediniai keltai, kurie kėlė žmones, vežimus ir karietas iš vieno Neries kranto į kitą. Tačiau būtent šioje vietoje per Nerį buvo pergabenti pirmieji egzotiškų augalų medeliai ir atvežti į Raudondvario dvarą, dėl to oranžinį P.Vileišio tiltą Kauno rajono muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas vadina šio įvykio simboliu.

Kviečia mainyti žaisliukus

Pasak Z.Kalesinsko, šiųmetė kalėdinių žaisliukų paroda neturėtų nusivilti ir tie, kurie lankėsi panašioje parodoje pernai. "Šiemet mūsų kalėdinių žaisliukų paroda gerokai išsiplėtusi. Turime ne tik kai kam galbūt jau matytų senų, pagal XIX a. pavyzdžius gamintų vokiškų, šiuolaikinių rankų darbo paauksuotų žaisliukų. Be to, šiemet turime gamtininko Tado Ivanausko eglutės žaisliukų. Mums juos perdavė profesoriaus atminimo saugotoja, Obelynės puoselėtoja Eleonora Baltuškevičienė. Tai yra labai įdomūs žaisliukai, tarp jų – ąsotėliai, pypkės. Tokių žaisliukų aš net nebuvau matęs", – intrigavo muziejaus direktorius, užsiminęs, kad muziejus turi ir didžiulę ukrainietiškų žaisliukų kolekciją.

Turimą kalėdinių žaisliukų kolekciją muziejininkai ketina plėsti. Šiuo tikslu Kauno rajono muziejus paskelbė akciją: lankytojams siūlo mainus. "Padovanok du savo senus eglutės žaislus Kauno rajono muziejui, Tau padovanosime grafo Tiškevičiaus mandariną", – skelbiama muziejaus interneto svetainėje. "Kviečiame žmones neišmesti senų žaisliukų, o atnešti juos į muziejų, – ragino Z.Kalesinskas. – Jūsų seni žaisliukai gali papildyti muziejaus kolekciją. Žmonėms jie gal atrodo tiesiog nusidėvėję, nebegražūs, o muziejine prasme jie labai vertingi."

Tarpukario žaisliukai įdomiausi

Z.Kalesinskas užsiminė, kad muziejus laukia žaisliukų, pagamintų iki 1980 m. "Mus ypač domina XX a. ketvirtajame dešimtmetyje Lietuvoje, Kaune, sukurti eglutės žaisliukai, ant vielučių suverti iš karoliukų. Tai – karolių tipo papuošimai, žibintai, sietynai. Jų yra labai įvairių", – sakė muziejaus vadovas.

Nuo šeštadienio Raudondvario pilies bokšte veiks Kalėdų Senelio rezidencija. Pasak muziejininkų, tikrų tikriausias Kalėdų Senelis vaikų ir suaugusiųjų čia lauks trečiadieniais–sekmadieniais. "Valandą truksiančiame susitikime mūsų Kalėdų Senelis prisimins savo istoriją, dainuos, žais ir tiesiog kalbėsis su vaikais bei stebuklais tikinčiais suaugusiaisiais", – apie Kalėdų Senelio edukaciją užsimena gerajam dovanų nešiotojui laikinąjį būstą pilies bokšte padėję įsirengti muziejaus darbuotojai. Norintieji susitikti su Kalėdų Seneliu, turėtų iš anksto registruotis tel.: 8 612 53 314, (8 37) 449 601 arba el.paštu krmuziejus@gmail.com.

Parodos ir Kalėdų Senelio rezidencija Kauno rajono muziejuje Raudondvario dvare veiks iki sausio 6 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Raudondvaris ir Raudondvario muziejus visad labai svetingai priima lankytojus. O ir parodas įsimintinas organizuoja. Stengsimės būtinai aplankyti ir kalėdinių žaisliukų parodą. Ačiū, kad tokie esate.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių