Quantcast

Motociklininkai pažins dar neatrastą Kauną

  • Teksto dydis:

Šeštadienį vyksiantis vienintelis intelektualus kultūrinis ralis "BMW Mototourism Sprint Vilnius-Kaunas" šimtus motociklininkų kvies pažinti dar nematytus istorijos ir kultūros paveldo objektus. Renginyje dalyvaus rekordiškai daug dalyvių – apie 500 ekipažų.

"Mototurizmo sprintas" nuo įprastų ralio lenktynių skiriasi tuo, kad čia svarbu ne technikos galia ar greitis, bet logika ir strategija. Motociklams, kelionėms ir pažinimui neabejingi bendraminčiai turės aplankyti kuo daugiau objektų, bet kartu nuvažiuoti kuo mažiau kilometrų. Taigi laimės protingiausieji – gebantys efektyviausiai suplanuoti maršrutą, pažinti istoriją ir laikytis disciplinos įveikiant suplanuotą kelionę iki organizatorių numatyto laiko.

Valstybės pradžios ženklai

"Šiais metais plėtojame su valstybės 100-mečiu susijusią temą. Pavadinome ją "Valstybės pradžia". Taigi keliaudami ralyje visi kartu bandysime atrasti įkvepiančių pavyzdžių, kaip prasidėjo Lietuvos valstybė, kiek tai kainavo žmonių pastangų, kas tie lyderiai, kurie tada ir dabar prisiima atsakomybę. Kas padėjo ir padeda pagrindą, kad Lietuva išliko ir išliks kaip valstybė", – visuomenei aktualią renginio temą pristatė viena ralio organizatorių Birutė Vaitkutė.

Šįkart į ralio užduočių knygą surinkta beveik 30 unikalių ir istoriškai reikšmingų objektų. Nemaža dalis punktų bus išsidėstę Kaune, nes čia tarpukariu prasidėjo valstybės gyvenimas.

Tarp jų bus Pelėdų kalnas, signataro Petro Klimo gyvenamasis namas ir kapas Petrašiūnų kapinėse, paminklas Lietuvos laisvės armijos vadui Kaziui Veverskiui, pogrindžio spaustuvė "ab", signataro Jono Vailokaičio įsteigta Palemono keramika, buvę VDU Fizikos ir chemijos instituto rūmai, kurių šiandien jau nėra, ir kitos nedaug kam plačiai žinomos ir rečiau turistų lankomos prasmingos vietos.

"Ralio ir jo dalyvių tikslas – ne tik patiems pažinti, bet taip pat atkreipti visuomenės dėmesį ir pakviesti pažinti tas vietas, kurios dar neatrastos, bet yra labai svarbi mūsų istorijos dalis", – pridūrė B.Vaitkutė.

Nugalėtojams – mero taurė

Antrus metus "BMW Mototourism Sprint Vilnius–Kaunas" ralio ambasadoriumi yra Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

"Pažinti, suprasti ir gerbti savo istoriją – kiekvieno iš mūsų pareiga. Pats esu neabejingas motociklams, todėl labai džiaugiuosi tokia iniciatyva, kai įdomias vietoves galima atrasti būtent važiuojant ant dviejų ratų. Organizatoriai atliko tikrai puikų darbą atrinkdami punktus, tarp kurių gal net ir man dar yra nematytų objektų. Dalyviams iš visos Lietuvos linkiu saugaus kelio ir smagios viešnagės Kaune. Nesvarbu, motociklais ar ne, bet kviečiu pas mus užsukti vis dažniau", – perduodamas organizatoriams savo įsteigtą nugalėtojų taurę kalbėjo Kauno meras V.Matijošaitis.

Laimės protingiausieji – gebantys efektyviausiai suplanuoti maršrutą, pažinti istoriją ir laikytis disciplinos įveikiant suplanuotą kelionę.

Maršrutą rengė su ekspertais

Kaip ir kasmet, ralio maršrutus pagal organizatorių pasirinktą temą "Valstybės pradžia" padėjo rengti istorikai, Kultūros paveldo departamentas (KPD), Kauno miesto savivaldybė. Dalį punktų rekomendavo Valstybinis turizmo departamentas.

Paklausta, iš kur tarpukariu žmonės turėjo tiek stiprybės, kad sugebėjo sukurti ir pakelti valstybę, KPD direktorė Diana Varnaitė teigia, kad viso to šaknys – istorinis tęstinumas ir savosios tapatybės išlaikymas.

"1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomą Lietuvą atkūrusi visuomenė išsaugojo tautos savastį – gimtąją kalbą, tradicijas, dvasinį ir materialųjį kultūros paveldą, kuriais iki tol nepaliaujamai rūpinosi XIX–XX a. pradžios šviesuoliai, lietuvių kultūrinio sąjūdžio ir atgimimo veikėjai. Kartu buvo žadinamos tautos ambicijos, prisimenant garbingą praeitį, todėl laisvę atgavusi visuomenė visomis išgalėmis ėmėsi Valstybės sukūrimo ir tvirtinimo", – sako D.Varnaitė.

Šeštą kartą vyksiantis "BMW Mototourism Sprint Vilnius–Kaunas" Kaune finišuos jau trečią kartą. Pernai motociklininkai lankėsi Kauno mieste ir regione įsikūrusios vaikų globos įstaigose. Beižionių vaikų globos namus Elektrėnų savivaldybėje dalyviai aplankys ir šiemet. Jų auklėtiniai domisi ir važinėja motociklais, todėl svečiai čia užsuks ne tuščiomis, o su rėmėjų dovanomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Ereliai sklando po viena, o avys buriasi draugen.

Marijus

Marijus portretas
Girtuokliai ane? Kažkodėl girti tik su mašinom važinėja. Geriau į veidrodėlius dažniau žiūrėkit, netolerantiški žiopliai...

...

... portretas
ACH - organų laukiantiems viltis atsirado!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių