Quantcast

Mokslo festivalyje – rekordinis lankytojų skaičius

Penktadienį VII forte prasidėjo dvi dienas truksiantis mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“. Skaičiuojama, kad šių metų festivalis jau per pirmas valandas sumušė lankomumo rekordus.

Tradicija tapęs renginys „Erdvėlaivis Žemė“ jaunuosius tyrinėtojus pakvietė jau septintą kartą. Organizatoriai džiaugiasi, kad vis daugiau moksleivių ateina pažiūrėti pro mikroskopą, išbandyti fizikos ar chemijos eksperimentus bei pasukti galvą sprendžiant įvairiausius uždavinius.

„Vien dalyvių šiais metais turime apie pusantro šimto. Čia įvairius mokslinius triukus demonstruoja beveik visi universitetai, įvairios nevyriausybinės organizacijos bei kiti partneriai. Džiugu, kad festivalis jau turi savo veidą ir nebereikia aiškinti, ką mes čia rodom. Nuo pat ryto pradėjo eiti mokytojai su vaikais“, - kalbėjo Kauno tvirtovės VII forto direktorius Vladimiras Orlovas.

Jis juokavo, kad penktadienį greičiausiai visos Kauno mokyklos atvyko į mokslo festivalį. Organizatoriai tikėjosi, kad per visą dieną sulauks apie 3000 lankytojų, tačiau šis skaičius buvo pasiektas per maždaug pusantros valandos. „Vėliau nebebuvo prasmės net skaičiuoti, nes mokyklinių autobusų eilė iki degalinės nusidriekė“, - pridūrė forto valdytojas.

Šiais metais festivalyje „Erdvėlaivis Žemė“ mažieji smalsuoliai gali pasidairyti po įvairiausias sritis. Netrūksta cheminių eksperimentų, parodančių, kaip medžiagos keičia spalvas, kaip kvepia ar kur tai naudojama. Netrūko ir fizikos dėsnius laužančių demonstracijų.

V.Orlovas pasakojo, kad mokiniai itin domėjosi kraujo mikroskopija, lazerių apdirbimu. Tokia technika traukė vyresniuosius moksleivius. Jie noriai bandė lazeriais išraižyti savo vardą ar sukonstruoti kokį nors suvenyrą. Mažiausiems mokslininkams patiko paragauti įvairiausių skanėstų.

„Mačiau buliaus, žirgo kaukoles. Mačiau, kaip reikia pasigaminti laivelius dar gaminome kokteilius, kuriuos paskui išgėrėme. Jie buvo saldūs ir šilti“, - išgyventomis emocijomis dalinosi pradinukė Rasa. Organizatoriai taip pat kvietė paragauti vaisių makaronų, o išsprendus teisingai matematikos uždavinius, vaikai galėjo pasimėgauti saldainiais.

VII fortas festivalio metu priglaudė ir „Saulės“ gimnazijos moksleivius, kurių tikslas buvo suburti kuo vieningesnę klasę. Gimnazistus atlydėjusi fizikos mokytoja davė užduotis, skirtas lavinti tarpusavio ryšius, o kartu ir pakartoti jau įgytas žinias.

„Komandos iš dvidešimties makaronų turėjo pastatyti aukščiausią bokštą. Svarbu, kad jis stovėtų. Taip pat iš folijos gaminome laivelius ir pridėjus monetų žiūrėjome, kurios grupės laivas ilgiausiai neskęsta. Tai buvo klasės susibendravimas ir lyderių paieškos, o kartu prisiminėm pusiausvyros bei Archimedo dėsnius“, - sakė fizikos mokytoja Loreta Gražienė.

Visgi, ko gero daugiausiai dėmesio sulaukė muitininkų atvežti šunys. Kinologai su šunimis pademonstravo įvairias komandas. Vėliau vaikai nepraleido progos paglostyti keturkojų draugų ir pasisemti gerų emocijų.

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“ vyks ir šeštadienį nuo 12 iki 17 valandos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių