Quantcast

Mistinis menininkas D. Bankovas nusipelnė romano

Mus žavi istorijos. Dramatiškos, su ryškiais veikėjų charakteriais, netikėtais siužeto vingiais ir būtinai – laiminga pabaiga. Tokia, kad galėtume aikčioti: "Kaip kine! Kaip kine!" Ir nors kiekviena istorija turi realų pagrindą, jos vystymosi eiga yra visiškai priklausoma nuo ją kuriančio autoriaus fantazijos.

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje buvo pristatyta knyga apie jau senokai kultūriniame Kauno meno lauke sklandančią, iki galo vis dar neišsiaiškintą istoriją. Veikiau ne pati istorija, o tos istorijos pagrindinio herojaus legenda inspiravo filosofą doc. dr. Tomą Kavaliauską parašyti romaną "Originalas". Apie ką gi jis galėtų būti?

(Ne)reali asmenybė

Prieš aštuonerius metus Mykolo Žilinsko dailės galerijoje buvo surengta vieno menininko paroda, kuri sulaukė nemažo visuomenės susidomėjimo. Ir jį sukėlė ne menininko darbai – viskas daug įdomiau.

Taigi 2010-iesiems baigiantis, M.Žilinsko dailės galerija miestiečius pakvietė į bulgarų menininko Dogu Bankovo parodą "Nenušaukite padavėjo prieš pietus" ("Don't shoot the waiter before lunch"), kurioje buvo pristatyta apie 150 dailininko kurtų koliažų. Štai čia ir prasideda intriguojanti istorija – nė vienas iš 150 darbų nebuvo palaimintas D.Bankovo parašu, o tai sukėlė abejonių jų autentiškumu ir apskritai menininko D.Bankovo realumu.

Bjaurus kūrinys

Žurnalistas, laidų autorius, rašytojas Rytis Zemkauskas ėmėsi atskleisti tiesą apie D.Bankovą. Pasirodė laida "Alchemija XVII. Niekam nežinomas menininkas", iš kurios sužinojome, kad D.Bankovo kūriniai Kauną pasiekė kuratoriaus, menininko Gorano Oldiecko iniciatyva.

Laidoje kuratorius pasakoja žavingą istoriją, kaip, vaikštinėdamas po blusų turgų Sofijoje, atrado neįtikimai bjaurų paveikslą, kurį panoro įsigyti. Parsinešęs namo, apžiūrinėdamas kūrinį, už paveikslo nugarėlės atrado net 40 įvairiausių nuotraukų, laiškų ir iškarpų iš laikraščių, kuriose buvo rašoma apie brangenybių vagystes viešbučiuose.

G.Oldieckas pastebėjo ant keleto nuotraukų užrašytą "Dogu Bankov" vardą ir nusprendė pasidomėti kitais šio menininko darbais. Po kurio laiko, daugiau nei šimtas koliažų atsirado Kaune, kur buvo surengta paroda. Darbai buvo sudokumentuoti ir Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus išleido knygą "Don‘t shoot the waiter before lunch. Dogu Bankov 1884 – 1970", kurios dizainą kūrė Naglis R.Baltušnikas. Ar kažkas paaiškėja apie dailininko asmenybę, pasklaidžius knygos puslapius? Deja.

Dokumentika ir fikcija

Vis dėlto filosofui T.Kavaliauskui aplink D.Bankovą tvyrantis nežinomybės ir abejonių ūkas tapo inspiracija parašyti bohemišką romaną "Originalas", kuriame fikcija susipina su dokumentika.

Aplink D.Bankovą tvyrantis nežinomybės ir abejonių ūkas tapo inspiracija parašyti bohemišką romaną "Originalas".

Romano veikėjai – tikros istorinės asmenybės, kurių gyvenimus autorius pratęsia interpretuodamas kai kuriuos jų biografijų faktus, pridėdamas pasakojimui naujų detalių, intriguojančių elementų. Iškyla klausimas, kur baigiasi dokumentika ir prasideda fikcija?

"Linija labai plona. Yra įvykių, kurie realioms asmenybėms nėra nutikę, tačiau knygoje veikiantiems personažams atsitinka. Tai nėra visiška fikcija, nes, remiantis jų asmenybėmis ir gyvenimų istorijomis, jiems galėjo taip nutikti", – sakė T.Kavaliauskas.

Būtent dėl to, kad riba tarp tikrovės ir fikcijos tokia plona, knygoje galėjo įsivelti didelė klaida. "Vienos iš pagrindinių moteriškų personažų pėdsakai dingsta, todėl tai paskatino sukurti naują veikėją – jos dukterį. Vis dėlto interpretuojant reikia elgtis atsargiai, nes istorinių asmenybių gyvenimo faktai kartais neleidžia visiškai pasikliauti savo fantazija", – apie Liros Sotnikovos personažą pasakojo rašytojas.

Autorius išskyrė ir kitą romano veikėją – vienos iš Bulgarijoje veikiančių galerijų direktorių Ivaną Goranovą – pasisavinusį penkis D.Bankovo kūrinius, kuris realiame gyvenime buvo gana nykus ir paprastas, o knygoje jo personažas tapo ryškus ir įsimintinas.

Istorija tęsiasi

"Originalas" yra verčiamas ir į anglų kalbą, tad knyga bus prieinama gana didelei, intriguojančias istorijas mėgstančiai auditorijai.

T.Kavaliauskas pasakojo, kad, verčiant knygą, jos siužetas pasipildo naujais veikėjais, kuriuos filosofas atrado bulgarų teatro istoriją nagrinėjančioje knygoje. "Ryškios asmenybės, kurių gyvenimai nutrūksta realybėje, nerandant informacijos apie juos, yra puiki medžiaga kūrybai", – sakė rašytojas. Veiksmo, intriguojančių detalių kupina istorija knygoje pasipildo charakteringais veikėjais, kurių emocionalūs, vaizdingi dialogai perteikia intriguojančią D.Bankovo legendą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių