Quantcast

Menininkės akiratyje – pilnaties peizažai

  • Teksto dydis:

Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakulteto galerijoje veikia asmeninė tapytojos Ausmos Bankauskaitės paroda "Pilnaties peizažai".

Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakulteto galerijoje veikia asmeninė tapytojos Ausmos Bankauskaitės paroda "Pilnaties peizažai".

Anot parodos kuratoriaus tapytojo Arvydo Martinaičio, autorė stebina savo pozityvia energija ir brandžiomis idėjomis. A.Bankauskaitė – dažna plenerų dalyvė, mėgstanti tapymą iš gamtos. Gamta yra būdingiausias jos kūrybos motyvas. "Menas – tai ne kas kita, kaip gamtos atspindys, o gamtos atspindys – tai peizažas", – sako pati menininkė.
Menininkės kūryboje sodrios spalvos ir stori dažų sluoksniai neužgožia vaizdo, jie padeda išreikšti spalvinių dermių faktūrinę harmoniją. Autorės drobės ramios ir kartu subtilios spalvos prasme. Nėra perpildytų siužetinių linijų, horizontas, regis, vienintelė neįkyri linija, kiek akys aprėpia. Jaučiama, kad tapyti jai yra natūraliai paprasta ir malonu.

Ką apie savo tapybą sako pati menininkė? "Sunku įžiūrėti visas gamtovaizdžio smulkmenas iš karto. Akis vienu metu gali matyti tik jo dalį ir bendras įspūdis susidaro iš atskirų vaizdinių – taip gyvenimas matuojamas tarpsniais tarp įvykių. Tam reikia laiko: sustoti ir įsiklausyti į vidines paskatas. Jei randi vietą, kur gali pabūti vienas: miške, kalnuose, ant upės kranto, ten, kur laikas juda lėtai ir aplinkui tik peizažas – įsijungia vaizduotė. Tai būdas mintimis kurti vaizdus… Stovi vienas prieš peizažą, žiūri, medituoji… Matai savaip tobulą medį ir žvilgsnis sustoja – užfiksuoja vaizdą, kuris niekaip neišnyksta iš atminties", – akimirką, kai, jos žodžiais, prasideda tapyba, atskleidė A.Bankauskaitė.

Anot kūrėjos, kiekvienas menininkas susimąsto apie tekantį laiką. "Stebime, kaip kasdien jis keičia aplinką, mėginame jį aprašyti, nupieši, nufotografuoti, bet šis kaip begalybės simbolis – smėlis vienoje pusėje, tuštuma kitoje, – sakė tapytoja. –  Kvaila tyrinėti laiką smulkmeniškai, išmintingiau suprasti patį judėjimą. Tik klausimas, kaip užfiksuoti peizažą, kuris ką tik buvo, o dabar jau visiškai pasikeitė? Prarasto laiko peizažas…"

Anot A.Bankauskaitės, šviesa padeda suvokti laiką ir erdvę: "Jei nebūtų šviesos – gyventume bespalviame peizaže."


Kas? A.Bankauskaitės kūrinių paroda "Pilnaties peizažai".
Kur? Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakulteto galerijoje (A.Mackevičiaus g. 27).
Kada? Veikia iki gruodžio 13 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių