Quantcast

Meksikiečiams prisistatęs „Nemunas“ tapo vietinės televizijos žvaigžde

  • Teksto dydis:

Kauno technologijos universiteto (KTU) tautinio meno ansambliui „Nemunas“ atstovauti Lietuvai tolimuose kraštuose – ne naujiena. Prieš kelis metus kolektyvas lankėsi Kinijoje, o šį rudenį lietuvišką darganą iškeitė į egzotiškąją Meksiką, kur Monterėjaus mieste organizuojamame festivalyje „Festival International de Santa Lucia“ atliko kūrinius iš lietuvių „Aukso fondo“ ir pristatė skrabalus bei klumpes.

Festivalis yra organizuojamas jau devintus metus ir apima įvairias meno formas bei rūšis: nuo baleto ar cirko iki tautinio meno ar teatro. Festivalyje iš viso dalyvavo šeši tautinio meno kolektyvai iš viso pasaulio, o Lietuvai atstovavo 34 nemuniečiai.

Iš viso kelionei į Meksiką „Nemunas“ skyrė beveik tris savaites, per tą laiką spėjo surengti nemažai pasirodymų, pasimėgauti kvapą gniaužiančiais vaizdais ir net nusifilmuoti vietinėje televizijoje, kur nemunietė Indrė Mickutė papasakojo apie lietuvaičių įspūdžius Meksikoje.

Publika priėmė itin šiltai

Pasak ansamblio vadovo Šarūno Ščerbakovo, „Nemuno“ programa festivalyje „Festival International de Santa Lucia“ išsiskyrė tuo, jog pasirodymuose ansamblis įtraukdavo ir publiką – kviesdavo susirinkusius kartu pajudėti, paploti ir padainuoti.

Supranti, jog turi didžiulį, išskirtinį turtą – lietuvišką tautinį meną, lietuviškus tautinius kostiumus ir esi to dalis, o tai didina norą ir motyvaciją kuo labiau išsaugoti savo identitetą.

„Taip pat pristatydavome skrabalus, o po pristatymo sekdavo energingas skrabalų solo. Visa tai darėme ispaniškai. Publiką taip pat pavergėme su daina „Cielito Lindo“. Šią dainą visi moka mintinai ir ji yra žmonėms artima. Ją galima palyginti su lietuviams žinoma daina „Ilgas kelias“, – pasakojo Š. Ščerbakovas.

Jo teigimu, tokios kelionės ne tik suvienija ansamblio kolektyvą, bet ir smarkiai pakelia tiek ansamblio, tiek kiekvieno atskiro jo nario meninį lygį.

Meksikoje – net 5 kartą

Meksikoje „Nemunas“ lankėsi jau ne pirmą kartą, šį rudenį organizuota kelionė tautinio meno ansambliui – penktoji.

„Meksika – egzotinė šalis. Daug saulės ir šilumos, nepaprasta kalnų gausa, palmės, kaktusai, šilti žmonės, nepakartojami vaizdai – ar vien pagalvojus apie tai nesinori aplankyti šią šalį?“, – į klausimą klausimu atsakė Š. Ščerbakovas paklaustas, kas kolektyvą vis traukia grįžti į Meksiką. Pasak jo, ankstesnes keliones iniciavo ansamblio senbuvis, kuris lankėsi Meksikoje ir po to į ją sugrįžo jau su ansambliu.

Nemunietis Darius Rinkevičius, į šią tolimą šalį vykęs pirmą kartą sako pasijutęs kaip visiškai kitame pasaulyje: „Viskas buvo nauja – skirtingas oras, augalai, reljefas, žmonės. Gyvenimo ritmas yra kiek lėtesnis, niekas per daug neskuba, nesiplėšo. Įdomiausias kulinarinis išbandymas – skrudinti svirpliai “.

Į sceną lipo be šviesos ir įgarsinimo

Pasak Š. Ščerbakovo, organizuojant tokias tolimas keliones įgyjama didelė patirtis, nes reikia ieškoti rėmėjų, gabenti instrumentus, išsisukti įvairiose netikėtose situacijose.

Paskutinis pasirodymas, pasak D. Rinkevičius, tapo tikrai įsimintinu, nes paskutinę festivalio dieną prieš pat lipant į sceną dingo elektros tiekimas, o kartu su juo šviesos bei įgarsinimas, tačiau nemuniečiams tai netapo kliūtimi surengti pasirodymą.

„Pasitarėme ir nusprendėme, kad reikia bent trumpai parodyti žiūrovams savo programos dalį. Juk ne tam tiek tūkstančių kilometrų keliavome, kad paskutinis koncertas būtų neįvykęs, juolab, kad jau buvome apsirengę ir nusiteikę. Atlikom smagiausias dainas be šviesų ir garso, bet buvo labai linksma“, – prisimena D. Rinkevičius.

Š. Ščerbakovo teigia, kad pasirodydamas svetur ne tik susipažįsti su kitų šalių kultūra bei menu, bet ir stiprini savo identiteto suvokimas.

„Supranti, jog turi didžiulį, išskirtinį turtą – lietuvišką tautinį meną, lietuviškus tautinius kostiumus ir esi to dalis, o tai didina norą ir motyvaciją kuo labiau išsaugoti savo identitetą“, – sako Š. Ščerbakovas.

KTU tautinio meno ansamblis „Nemunas“ jau ruošiasi Baltijos šalių studentų dainų ir šokių festivaliui „Gaudeamus“ Taline bei ypač svarbiai Lietuvos šimtmečio dainų šventei. Daugiau apie tautinio meno ansamblį „Nemunas“ ir jų kelionių įspūdžius – „Facebook“ paskyroje.


Šiame straipsnyje: nemunasansamblisKTUMeksika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Idiotai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių