Quantcast

Maištininkų bibliotekoje – ir K. Markso „Kapitalas“

Medinis mėlynai dažytas namas K.Donelaičio ir A.Mickevičiaus g. sankryžoje vakarais sumirga šviesomis. Socialiai atsakingais besivadinantys jauni žmonės, praėjusią vasarą pastebėti dėl protestų prieš naująjį Darbo kodeksą, atvėrė savo erdvės duris.

Atviri prijaučiantiesiems

Mediniais braškančiais laiptais kylame į viršų. Kokį šimtmetį skaičiuojantis medinukas akimirksniu paskleidžia savo paslaptingą atmosferą. Neįlipti į šiukšlių dėžę padeda ranka ant popieriaus nubraižytos rodyklės į WC ir EMMA. Patraukėme antrosios rodyklės kryptimi. "Norime pasigaminti valgyti", – laukėme dviejų jaunuolių reakcijos.

Nė kiek nesutrikę jaunuoliai pasisakė patys ką tik atėję. Nedidelėje patalpėlėje pastatytas arbatinukas, puodeliai, dar keli virtuvėms būdingi daiktai leido tikėtis, kad maistą gaminti čia galima, kaip ir rašyta skelbime. "Tikslas? Turėti erdvę ir platformą savo iniciatyvoms", – kam socialiai atsakingam jaunimui prireikė patalpų, paaiškino Benas.

Socialiniuose tinkluose jaunimas skelbė: "Socialinio centro "Emma" biblioteka pagaliau atveria duris! Bibliotekoje rasite daugybę teorinių antiautoritarinės kairės, feministinių ir artimos tematikos tekstų, grožinės literatūros leidinių, savileidybos žurnalų ir kitokių spausdinių, kuriuos galėsite pasiskolinti arba patogiai skaityti pačioje bibliotekoje."

Literatūros pakraipa

Jau kelis mėnesius socialinis centras "Emma" atviras kairuoliškų idėjų šalininkams. Taip pat ir bibliotekos lentynose išdėstytų knygų skelbiamos idėjos bei galima prielaida, kad centro pavadinimo idėja kilusi iš Lietuvos žydų kilmės anarchistės komunistės Emmos Goldman, laikomos feminisčių simboliu.

"Nėra tokios praktikos, kad darbdaviai suteiktų erdvę darbuotojų susitikimams, o tokios erdvės reikėjo", – poreikį, iš kurio kristalizavosi šios erdvės būtinybė, o dabar jau ir realybė apibūdino Benas. Kauniečio pastebėjimu įprastose bibliotekose tokios literatūros nėra gausu.

Vieta egzistuoja tiek, kiek žmonės joje lankosi.

Ne itin gausiose knygų lentynose šmėžuoja Karlo Markso, Friedricho Engelso, kultinio škotų autoriaus Irvine'o Velsho, išgarsėjusio po jo romano "Traukinių žymėjimas" ekranizavimo, kūriniai, šalia "Filosofijos žodyno" ir "Demokratijos modelių" įsiterpęs "Nežemiško sekso fetišas".

Ne tik skaitys

Benas neslepia, kad tokia bibliotekoje surinktos literatūros pakraipa neatsitiktinė – solidarumo tinklai, darbuotojų organizacijos – sena kairiųjų idėja. Benas tiksliai nepaaiškino, kokiais keliais knygos atkeliavo į bibliotekos lentynas. Esą kažkada jos glaudėsi kažkur Vilniuje, dabar – Kaune.

Kaunietis mini ir kitą gražiąją pusę – žmonės čia gali surasti vieni kitus ir dalytis savo idėjomis.

"Vieta egzistuoja tiek, kiek žmonės joje lankosi", – įsitikinęs Benas. Nei kaip ilgai gyvuos organizacija, nei kaip ilgai mėlynai dažyto medinuko antrame aukšte žibės šviesos, Benas neprognozavo.

Nekomerciniai filmai, socialiniai vakarai, mažo formato labiau akustiniai koncertai ir pokalbiai su dažniausiai jaunais paslaugų sferoje darbo duonos ragavusiais ir neteisybę patyrusiais jaunais žmonėmis – tokias veiklas mini Benas, pabrėždamas, kad asmenybės iškėlimo – pavardės ir lyderystės – jų organizacijoje stengiamasi išvengti.


Šiame straipsnyje: Emmaknygosbiblioteka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Safyras

Safyras portretas
Reikia pirmiausia vaikus nuvesti į pasakų pasaulį, nes ten ištisos tautos yra sukaupusuos savo išmintį. Kas iš tos politinės literatūros, jei ji gyvenime neveikia. Jei nebūtų kelių eismo taisyklių ir baudų, tai tikrai žmonės nevažinėtų visi tvarkingai... Tačiau blogai, kai grožinę literatūrą , gerus kino filmus išstumia tušti plepalai TV ekranuose ar radijuje. Laidų vedėjai pasijunta tokie išminčiai visose srityse, lyg aplink gyventų vien tik neišmanėliai, kurie nei morkos, nei baldų nesugeba nusipirkti be jų pamokslų...

jo

 jo  portretas
narkomanai

Petras

Petras portretas
Šaunuoliai.Tai bene vienintelė demokratijos išraiška Lietuvoje
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių