Quantcast

Lietuvių pasaulėžiūros atspindys dailininko V. Kašinsko paveiksluose

  • Teksto dydis:

Birželio 7 d. Kauno miesto muziejaus Kauno pilies skyriuje atidaroma Virginijaus Kašinsko etnotapybos paroda „Rikajotas“.

Šioje parodoje dailininkas pateikia žiūrovams lietuvių tautos tolimos istorijos dvasinį paveldą, kuris atsispindi  per amžius sukauptuose dvasiniuose kloduose, išsaugotuose kalboje, mituose, legendose, pasakose, dainose, šokyje, muzikoje ir dailėje.

Pasak menininko, sąmoningas gilinimasis į tautos dvasinį paveldą mums gali padėti geriau suvokti dabar mus supantį pasaulį. V. Kašinskas tiki, kad dažnas susimąsto apie savo vietą ir prasmę šiame pasaulyje, apie kraštą, kuriame mums buvo lemta gimti.

„Manau, kad kiekvienam būtina stengtis suvokti savo tautą, kurioje gimėme, jos kultūrą, perimti senolių ir tėvų dvasinę patirtį, etnines tradicijas ir papročius, visa tai puoselėti ir perduoti ateinančioms kartoms“, – teigia autorius.

Parodoje „Rikajotas“ eksponuojami paveikslai yra vizualinė rekonstrukcija senovės  lietuvių protėvių pasaulėžiūros, kuri siekia priešistorinius laikus. Paveikslai sukurti  remiantis gausiomis lietuvių tautosakos  šaltinių studijomis bei  Lietuvos archeologų radiniais, liudijančiais senąją lietuvių pasaulėžiūrą, kuri įvairiomis formomis pasiekė mūsų dienas.

V. Kašinskas gimė 1955 m. Šilalės rajone. 1981-1987 m. studijavo ir baigė tapybos specialybę Vilniaus dailės institute (dabar Dailės akademija). Nuo 1992 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Lietuvių etninės kultūros draugijos narys. Nuo 2005 m. jam suteiktas meno kūrėjo statusas.

Parodose dalyvauja nuo 1987 m. Surengė 86 personalines tapybos ir piešinių parodas Lietuvoje ir užsienyje. Jo kūrinių turi įsigiję Lietuvos muziejai, Lietuvos ir užsienio dailės gerbėjai, kolekcionieriai.

V. Kašinsko paroda Kauno pilyje veiks iki liepos 7 d.


Kas? V. Kašinsko etnotapybos paroda „Rikajotas“.

Kur? Kauno miesto muziejaus Kauno pilies skyriuje (Pilies g. 17)

Kada? Birželio 7 d., trečiadienį, 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių