Quantcast

Kviečia rinkti geriausią 2018-ųjų kūrinį: balsavimas jau prasidėjo

Kauno paveikslų galerijoje startavo jau tradicija tapusi paroda „Geriausias 2018-ųjų kūrinys“. Šį kartą lankytojai geriausią kūrinį rinks iš 99 menininkų darbų. Parodos organizatoriai pažymi – šiemet paroda pasižymi spalvomis ir tam tikru ironijos prieskoniu.

Yra iš ko rinktis

Kauno paveikslų galerijoje (K.Donelaičio g. 16) nuo šeštadienio lankytojus kviečia itin pamėgta paroda „Geriausias 2018-ųjų kūrinys“. Šis renginys itin mėgiamas, mat visi lankytojai gali balsuoti už labiausiai patikusį kūrinį, kurio autorius bus apdovanotas Vasario 16 dieną.

Šių metų parodoje eksponuojami 99 įvairių meninių sričių darbai. Kaip įprasta, daugiausia konkurse dalyvauja tapybos darbų, tačiau yra ir grafikos, keramikos, stiklo, skulptūrų, tekstilės, vaizdo ar kitomis meninėmis formomis išreikštų kūrinių. Parodos organizatoriai neslėpė, jog šiemet laukiamiausioje parodoje vyrauja įvairios spalvos.

Šiais metais paroda yra labai ryški ir spalvota.

„Kiekvienais metais paroda būna labai skirtinga, nes paprastai atspindi bendras nuotaikas, kurios vyrauja tiek Lietuvoje, tiek Kaune. Aš į pačią parodą žiūriu kaip į atskirą meno kūrinį, nes iš tos gausios ir skirtingos mozaikos dalių reikia padaryti aiškiai suprantamą kitą kūrinį. Šiais metais paroda yra labai ryški ir spalvota. Parodoje yra ir šiek tiek šmaikštumo bei ironijos, bet bendros temos nėra. Žiūrint atskirai į kūrinius, jie yra visiškai skirtingi“, – „Kauno dienai“ kalbėjo Parodų rengimo skyriaus vedėja Kristina Civinskienė.

Ji pažymėjo, kad parodoje dalyvaujantys menininkai šiemet taip pat labai skiriasi. Paroda apima ir jaunus, ir vyresnius kūrėjus, kurie nagrinėja vis kitokias temas bei jas perteikia per savo perspektyvą. Dėl kūrinių įvairovės, tikrai yra iš ko rinktis ir atrasti labiausiai patinkantį kūrinį.

Pirmieji įspūdžiai

Šeštadienį į Kauno paveikslų galeriją sugužėjo pirmieji ir, ko gero, ištikimiausi parodos „Geriausias kūrinys“ lankytojai. Čia sutikti kauniečiai tikino, kad parodos visada labai laukia, nes galima pamatyti tiek įprastų meno kūrinių, tiek visai netikėtų fantazijos išraiškos formų.

„Paroda įspūdinga, mane labai daug įvairių darbų sužavėjo. Dauguma patiko tapybos darbų, negaliu tiksliai įvardyti, ką jie man reiškia, tačiau matosi, kad juose yra kažko daugiau, jie kitokie nei įprasti darbai. Aš pati vilnietė, tačiau ši galerija man pati mėgstamiausia Kaune. Ir praėjusiais metais dalyvavau. Man parodos idėja labai patinka, nes suteikia įvairumo ir laisvės. Be to, tada ir šiaip įdomiau stebėti parodą, kai nėra vienodos temos“, – sakė parodos lankytoja Aistė.

Paveikslų galerijoje sutikta kaunietė Egidija antrino sakydama, kad paroda apima labai skirtingus dalykus. Darbuose atsispindi garsiai visuomenėje apkalbėtos temos bei istorijos potėpiai.

„Man įstrigo keli darbai, kalbantys apie Lietuvos šimtmetį bei gimtuosius namus. Šiuose darbuose glūdi stipri mintis. Už akių užkliuvo ir kiek provokuojantys darbai bei keli tapybos kūriniai. Parodoje atradau ir šiek tiek neįprasto formato tapybos darbų, tad tikrai prie jų praleidau ilgiau laiko“, – mintimis apie parodą pasidalijo kaunietė.

Pirmąją parodos „Geriausias 2018-tų metų kūrinys“ dieną pasižvalgyti į savo ir kolegų darbus atvyko ir menininkai. Sutikti kūrėjai kuklinosi išsakyti, kuris darbas jiems labiausiai patiko ir tikino, kad sprendimas vis tiek priklausys nuo lankytojų simpatijų.

„Gal yra ir mano darbų, nesakysiu, – juokavo menininkas Alvydas Gelažius. – Atėjau ir savų, ir kitų darbų pažiūrėti, galbūt ateis ir kiti žmonės pažiūrėti. Prognozuoti galima tik, kad kažkada bus šaltas oras, bet ne tai, kokios bus žmonių nuotaikos ir už ką jie balsuos“.

Kitas parodoje sutiktas menininkas Pranas Griušys sutiko padiskutuoti ir apie kelis kolegų darbus. Jis sakė, kad vienas kūrinys jam primena vieną jo paties tapytą paveikslą, todėl, anot jo, svarbu, kad su kūriniu būtų užmegztas dialogas ir visai nesvarbu, kad kitiems žmonės darbas sukels kitokių emocijų. Po pasivaikščiojimo po parodą menininkas stabtelėjo ir prie savo darbo.

„Ilgą laiką tai buvo mano viduje, kol galiausiai reikėjot tai nutapyti. Skaičiau kelias knygas, kuriose kietai, bet paprastai rašomos tiesos. Jau nuo Darvino laikų įrodyta, kad Dievo nėra. Bandė įrodyti, kad ir sielos nėra, tada kilo klausimas, kokia ta gyvenimo prasmė. Tad kilo klausias, ką daryti?“, – apie tai, kas įkvėpė nutapyti paveikslą, kalbėjo P.Griušys.

Balsuoja visi

Paroda „Geriausias kūrinys“ ypatinga tuo, jog rinkti labiausiai patikusį kūrinį gali visi parodos lankytojai. Savo žodį tars ir speciali vertinimo komisija.

„Kaip visada bus renkamas kūrinys, kuris buvo publikos numylėtinis. Tačiau turime ir kiek griežtesnių meno kritikų. Paprastai komisijos ir lankytojų balsai skiriasi, tad bus įdomu pažiūrėti, kaip bus šiemet“, – sakė K.Civinskienė.

Paroda organizuojama nuo 1999-ų metų. Pernai, parodos lankytojų nuomone, geriausio kūrinio vardo vertas buvo dailininko Prano Griušio darbas „Mano draugas Tambovo vilkas“. Šio bei dar kelių žinomų menininkų kūriniai ne kartą yra tapę parodos laureatais.

Šiemet lankytojų, norinčių balsuoti už jiems patinkantį meninį darbą, paroda „Geriausias kūrinys“ Kauno paveikslų galerijoje lauks iki vasario 15-osios 17 val. Laureatų paskelbimas ir apdovanojimas vyks šventinę dieną – Vasario 16-ąją, 16 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pagyrimas

pagyrimas portretas
labai teisingai Civinskienės pasakyta, kad " Aš į pačią parodą žiūriu kaip į atskirą meno kūrinį, nes iš tos gausios ir skirtingos mozaikos dalių reikia padaryti aiškiai suprantamą kitą kūrinį."

o aš

o aš portretas
Visada laukiu šitos parodos.

Anonimas

Anonimas portretas
Patiko retro fotografija byranti puzle dalimis . Momento mori
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių