Quantcast

Kviečia į muzikinę popietę visai šeimai „Tūkstantoji dalis Lietuvos“

Kauno valstybinė filharmonija kviečia miestiečius susipažinti su pirmosios Lietuvoje veikusios muzikos mokyklos tradicijų tesėjais – Rietavo Mykolo Kleopo Oginskio meno mokyklos bendruomene. Svečiai iš Žemaitijos kviečia į muzikinę popietę "Tūkstantoji dalis Lietuvos", kur nuotaikingi kūriniai susipins su pasakojimais apie Rietave rezidavusią kunigaikščių Oginskių šeimą, jos sąsajas su pasauliu ir Lietuvoje paliktus pėdsakus.

Garbinga veikla

Rietavo M.K.Oginskio meno mokyklos įkūrimo istorija neatsiejama nuo Rietavo dvaro rūmų ir juos valdžiusių didikų: M.K.Oginskio, jo sūnaus Irenėjaus bei vaikaičio Bogdano. Oginskiai savo dvarus tvarkė Vakarų Europos pavyzdžiu: plėtojo pramonę, diegė įvairias mokslo, technikos, ūkio naujoves, o Rietavo dvaras labiausiai garsėjo kultūros puoselėjimu.

Paskutinis šios šeimos atstovas – Rietavo dvaro savininkas Bogdanas Oginskis garsėjo kaip menininkų mecenatas, buvo puikus muzikos žinovas. 1872 m., būdamas 24-erių, jis atidarė pirmąją Lietuvoje šešiametę muzikos mokyklą, kuri gyvavo iki 1909 m. Muzikai gabūs vaikai čia būdavo mokomi groti smuiku, vargonais, pučiamaisiais instrumentais ir muzikos teorijos.

Praėjus trejiems metams po mokyklos įkūrimo, į Rietavą buvo pakviestas Varšuvos muzikos instituto absolventas, vargonininkas Juozas Kalvaitis, čia rengęs jaunuosius vargonų virtuozus, o gabiausi iš jų turėdavo galimybę studijuoti dabartinėje Lenkijos sostinėje. 1893 m. Rietave buvo suformuotas 60 muzikantų simfoninis orkestras, grodavęs garsiausių pasaulio kompozitorių kūrinius. Taigi, tuo metu Rietave vyko aktyvus muzikinis gyvenimas. Į Rietavo dvarą koncertuoti gana dažnai atvykdavo jaunasis Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, grojęs fleita kito kunigaikščio, Bogdano brolio Mykolo Oginskio įsteigtos Plungės muzikos mokyklos orkestre.

Deja, po B.Oginskio mirties 1902 m. Rietavo orkestras iširo, dalis orkestrantų emigravo į JAV, kur įkūrė orkestrą "Lietuva Band Chicago". Pamažu užgeso ir muzikos mokyklos veikla.

Koncertuoti gana dažnai atvykdavo jaunasis Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, grojęs fleita Mykolo Oginskio įsteigtos Plungės muzikos mokyklos orkestre.

Prie muzikos ištakų

Muzikos mokymo tradicijos Rietave atgimė praėjus kone šimtmečiui po pirmosios Lietuvoje veikusios muzikos mokyklos atidarymo – Rietavo vaikų muzikos mokykla savo veiklą pradėjo 1970 m. Po nepriklausomybės atkūrimo atgavusi garbingą M.K.Oginskio vardą ir tapusi meno mokykla ji sėkmingai plėtoja savo veiklą.

Šiuo metu į rekonstruotą Rietavo dvaro ansamblio pastatą, kuriame anksčiau gyveno B.Oginskio remiami muzikantai, persikėlusioje mokykloje mokosi ketvirtadalis visų miestelyje ir jo apylinkėse gyvenančių vaikų. Mokykloje veikia fortepijono, akordeono, smuiko, kanklių, medinių ir varinių pučiamųjų instrumentų, gitaros, dailės, chorinio ir solinio dainavimo klasės. Mokiniai muzikuoja akordeonistų, kanklių ansambliuose, groja pučiamųjų instrumentų orkestre arba dainuoja mokyklos chore.

Kaip ir B.Oginskio laikais, čia dėstoma muzikos teorija, mokoma groti antruoju instrumentu. Mokyklos solistai ir kolektyvai dažnai koncertuoja gimtajame miestelyje, čia rengiami tradiciniai adventiniai vakarai ir Motinos dienai skirti koncertai, mokiniai koncertuoja Žemaitijos krašto meno mokyklų festivaliuose. Rietavo M.K.Oginskio meno mokykla tampa žinoma ne tik Lietuvoje – kas dveji metai organizuojamo tarptautinio kamerinės muzikos festivalio-konkurso "Mykolo Kleopo Oginskio kūrybos perlai", šiemet jau trečią kartą puošusio Rietavą, dalyviai ir svečiai atgarsius apie šios mokyklos pasiekimus skleidžia po visą platųjį pasaulį.

Geriausios pajėgos

Susipažinti su jaunąja Kauno publika rietaviškiai atvyks vedini gausiomis ir geriausiomis savosios mokyklos pajėgomis. Greta intriguojančių istorijų apie kunigaikščių Oginskių gyvenimą ir veiklą, publika galės mėgautis Nijolės Sinkevičiūtės ir Lino Rimšos dainomis, Tauro Adomavičiaus ir Mayero Gilleso pjesėmis, originaliai atliekamomis ispaniškomis bei meksikietiškomis melodijomis ir ištraukomis iš Jacqueso Offenbacho operos "Hofmano pasakos".

Kauno valstybinės filharmonijos scenoje, kaip ir prieš daugiau nei 100 metų gyvavusioje B.Oginskio muzikos mokykloje, kunkuliuos jaunatviškas muzikinis vyksmas, nes čia vienas kitą keis geriausi Rietavo M.K.Oginskio meno mokyklos kolektyvai: smuikininkų, akordeonistų ir gitaristų ansambliai, saksofonininkų kvartetas, jaunučių choras, Saulės Beinusauskaitės ir Audros Vizgirdaitės fortepijoninis duetas bei šimtametes tradicijas tęsiantis pučiamųjų instrumentų orkestras.


Kas: muzikinė popietė visai šeimai "Tūkstantoji dalis Lietuvos".

Kur: Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada: lapkričio 18 d.14 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių