Quantcast

Kviečia į dviračių žygį aplink Lietuvos etnografinius regionus

  • Teksto dydis:

Lietuvos liaudies buities muziejus rugsėjo 10 dieną (šeštadienį) kviečia į ekskursiją dviračiais aplink Lietuvos etnografinius regionus. Tai jau šeštasis dviračių žygis muziejuje. Šiais metais jis skirtas muziejaus įkūrimo 50-mečiui paminėti.

Dviratininkai startuos 11 val. nuo muziejaus ūkinių vartų. Pirma stotelė – Aristavėlės dvaras, kuris nepasižymi prabanga, tačiau gerai išlaikė tipišką bajoriškos rezidencijos vaizdą ir geriausiai atspindi viduriniojo bajorijos sluoksnio materialinę bei dvasinę kultūrą.

Antra stotelė – Aukštaitijos gatvinis rėžinis kaimas, sudarytas iš pagrindinės gatvės, palei kurią abiejose pusėse stūkso sodybos. Apvažiavę kaimą, turas tęsis iki Suvalkijos pasiturinčio valstiečio sodybos. Suvalkijos sektoriaus ekspozicija atskleidžia XX a. pirmojo ketvirčio suvalkietiško kaimo buities ir gyvensenos tradicijas bei ypatumus. 

Privažiavę Žemaitiją, dviratininkai aplankys tris sodybas, kurios yra kur kas laisvesnio plano nei Aukštaitijoje ar Suvalkijoje. Žemaitijos sodybose buvo daugiausia, lyginant su kitomis Lietuvos etnografinėmis sritimis, trobesių.

Čia pat aplankysime apžvalgos bokštą, nuo kurio atsiveria nuostabus Kauno marių vaizdas.

Įpusėję kelionę, žygeiviai važiuos link Dzūkijos vienkiemio ir bendrės. Tai iš vienos sodybos išsivystęs nedidelis kaimelis, kur bendrame sodybiniame sklype sustatyti kelių šeimų trobesiai.

Kaip kontrastas jaukioms sodyboms, atskirtas miškeliu stovi neįprastas, velėna dengtas statinys – jurta ir aklinas tik su mažučiais, spygliuota viela apraizgytais langeliais, gyvulinis vagonas. Neturintys nieko bendra su lietuvių kultūra, jie tik primena skaudų Lietuvai 1941 – 1953 m. tremčių laikotarpį, apie kurį papasakos buvusi tremtinė – Irena Saulutė Špakauskienė.

Paskutinė stotelė – miestelis. Čia turo dalyviai pamatys visus nedidelio miestelio elementus: akmenimis grįstą turgaus aikštę, bažnyčią, karčiamą, aplink aikštę išsidėsčiusius prekybininkų ir amatininkų namus.

Po ekskursijos dviratininkai galės atsipūsti ir užkąsti Arbatinėje. Atgavę jėgas žygeiviai bus kviečiami dalyvauti orientacinėse varžybose bei kitose rungtyse. Nugalėtojų lauks prizai.

Išsamiau: www.llbm.lt/dviraciu-zygis/ 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių