Quantcast

„Kvėpavimu į marmurą“ Kaune prasidės retrospektyva A. Kemežiui atminti

  • Teksto dydis:

„Kiną kuria žmonės, ne kameros“, – yra pasakęs žymus Lietuvos operatorius Audrius Kemežys, 2018 m. vasarį palikęs kino ir realų pasaulį po kovos su sunkia liga. Per du kūrybos dešimtmečius A. Kemežys dirbo su žymiausiais Lietuvos kino kūrėjais, nufilmavo daugiau nei trisdešimt filmų, pelniusių ne tik nacionalinį, bet ir tarptautinį pripažinimą. 11-asis Tarptautinis Kauno kino festivalis (TKKF) pirmasis pristato retrospektyvinę filmų programą šiam ypatingam menininkui ir žmogui atminti.

Savo kūryba pratęsdamas Lietuvos kino operatorių tradicijas, Audrius Kemežys pasižymėjo kaip inovatyvus savo srities profesionalas, išsiskyręs unikaliu gebėjimu etiškai, poetiškai ir įvairiapusiškai pažvelgti ir užfiksuoti filmų, su kuriais dirbo, realybę ir jos herojus. Operatoriaus bičiulės, režisierės Giedrės Beinoriūtės teigimu, Audrius papirkdavo kaip žmogus ir kolega savo savybėmis: „Kviesdavome Audrių dirbti kartu ne tik todėl, kad jis gerai filmavo, bet dėl jo tikrumo – jis niekada nefilmuodavo to,

kuo netikėjo“.

TKKF programoje „Kiną kuria žmonės“ – devyni režisierių dokumentiniai ir vaidybiniai filmai, tarp kurių „Prieš parskrendant į žemę“ (rež. Arūnas Matelis, 2005), „Meistras ir Tatjana“ (rež. Giedrė Žickytė, 2014), „Moteris ir ledynas“ (rež. Audrius Stonys, 2016), menininko Deimanto Narkevičiaus video filmai ir kitų žinomų režisierių darbai. Rugsėjo 21 d. Kino centre „Romuva“ retrospektyvą operatoriui atminti pradės paskutinis Audriaus Kemežio meistriškumo kine įrodymas – drama „Kvėpavimas į marmurą“ (rež. Giedrė Beinoriūtė, 2018).

Filmas pasakoja apie inteligentų porą Izabelę (Airida Gintautaitė) ir Liudą (Sigitas Šdlauskas), gyvenančią užmiestyje ir auginančią epilepsija sergantį sūnų Gailių. Izabelė įtikina vyrą įsivaikinti vaikų namuose augantį šešiametį Ilją. Nuo tos akimirkos šeimos gyvenimas pasikeičia. Remiantis rašytojos Lauros Sintijos Černiauskaitės romanu sukurtas filmas vasarą buvo pristatytas Karlovi Varų festivalyje Čekijoje, o neseniai Kosove pasibaigusiame 11-ajame kino festivalyje „Hyjnesha në Fron“ apdovanotas statulėlėmis už geriausią scenarijų ir geriausią moters vaidmenį.

Programos „Kiną kuria žmonės“ seansai vyks įvairiose Kauno vietose: Kino centre „Romuva“, Kultūros centre „Tautos namai“, Kino teatre „Cinamon“. Daugumoje filmų seansų prisminimais apie Audrių Kemežį dalinsis patys filmų kūrėjai. Spalio mėnesį dalis šios TKKF programos filmų keliaus ir į kitus miestus: Zapyškį, Neveronis, Garliavą, Raudondvarį, Panevėžį ir Ukmergę.

Daugiau informacijos apie festivalį ieškokite www.kinofestivalis.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių