Quantcast

Koncerte „Dainuojantis smuikas“ – moterų tandemas

  • Teksto dydis:

Jau šį penktadienį, 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje vyksiančiame koncerte F. Mendelsono ir P. Čaikovskio opusais klausytojus džiugins išskirtiniu talentu ir charizma galinti pasigirti jaunosios kartos smuikininkė Ksenija Dubrovskaja.

Šios solistės grojimas pelno gausybę publikos simpatijų, nes jam būdinga nepriekaištinga technika, ištobulintas stiliaus pajautimas bei sugebėjimas tiksliai perteikti kompozitorių užslėptus jausmus ir idėjas. K. Dubrovskaja nuolat laukiama visų šalių koncertų salėse, o jos rankose smuikas tarsi prabyla tiesiai į klausytojų širdis. Būtent dėl šios priežasties koncertinė programa pavadinta „Dainuojantis smuikas“.

Šis koncertas – tai pirmasis Kauno miesto simfoninio orkestro ir dirigentės Adrijos Čepaitės susitikimas. Įvairiapusiu talentu apdovanota dirigentė sėkmingai dirba tiek instrumentinės, tiek ir vokalinės muzikos žanre. Publika vertina jos santūrią, į muzikos gelmę koncentruotą raišką, gebėjimą sukurti dialogą tarp atlikėjų ir klausytojų. A. Čepaitė jau eilę metų bendradarbiauja su įvairiais orkestrais Lietuvoje ir užsienyje. Kartu su Lietuvos kameriniu orkestru dirigentė Vokietijoje ir JAV išleido dvi kompaktines plokšteles, kuriose vakarų publikai pristatomi Lietuvos kompozitorių kūriniai. 

Koncertui pradėti dirigentė pasirinko fenomenalaus talento vokiečių kompozitoriaus, vieno ryškiausio romantinės muzikos kūrėjo Felixo Mendelsono kūrinį. Kompozitorius mėgo dažnai lankytis Anglijoje. Vienos kelionės metu, viešėdamas Škotijoje, buvo įkvėptas lankomų vietų. Būtent dėl to 1833 metais dienos šviesą išvydo F. Mendelsono uvertiūra „Hebridai“. Priešingai nei kitos uvertiūros, ši yra atskira muzikinė kompozicija, priskiriama romantizmo laikotarpiui. Uvertiūra „Hebridai“ tapo daugelio pasaulio simfoninių orkestrų repertuaro dalimi.

Pirmąją koncerto dalį užbaigs dar vienas F. Mendelsono kūrinys. Tai – 1824 metais sukurta Simfonija Nr. 1 c-moll, op. 11. Kūrinys buvo skirtas Karališkosios filharmonijos orkestrui, kuris pirmą kartą simfoniją atliko 1829 d. gegužės 25 d. Įdomu tai, kad kompozitorius ją parašė būdamas vos 15 metų amžiaus. Šis faktas dar kartą įrodo F. Mendelsono išskirtinį talentą.

Antroje koncerto dalyje scenoje pasirodys talentingoji vakaro solistė K. Dubrovskaja. Kartu su orkestru diriguojant A. Čepaitei, klausytojams dovanos žymiausio rusų romantinės eros kompozitoriaus, vieno iškiliausio vokalinės ir instrumentinės muzikos kūrėjo Piotro Čaikovskio Koncertą smuikui ir orkestrui D-dur, op. 35. Tai bemaž geriausias kada nors parašytas kompozitoriaus koncertas smuikui ir orkestrui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių