Quantcast

Kokios atostogos be knygos?

Tolima vasaros kelionė automobiliu, autobusu ar lėktuvu nori nenori priverčia užsiimti kokia nors veikla. Kauno bibliotekininkės džiaugiasi, kad neatsiejama kompanione per vasaros atostogas tampa knyga.

Ateina su vaikais

"Vasarą skaitytojų nesumažėja. Ruošdamiesi atostogoms, išvažiuodami į kolektyvinius sodus ar sodybas daugelis apsilanko bibliotekoje ir apsirūpina knygomis, kad nepritrūktų skaitymo malonumo", – džiaugėsi Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos "Aušros" filialo viešosios bibliotekos vedėja Regina Markevičienė.

Pašnekovė pastebėjo, kad mokslo metams pasibaigus į biblioteką gerokai dažniau užsuka vaikai su tėveliais. Jie renkasi knygas iš mokytojų rekomenduotų perskaityti knygų sąrašų. Šiais metais, kai Lietuva švenčia valstybės atkūrimo 100-metį, bibliotekos skatina perskaityti bent po kelias knygas iš sąrašo "Šimtas knygų vaikams ir Lietuvai".

Bibliotekininkė neabejoja – bibliotekos aplinka skatina skaityti, nes atvedę vaikus tėveliai išsirenka knygų ir sau. Kiekvienas renkasi pagal savo pomėgius: vienam gulint saulės atokaitoje malonu paskaityti lengvą romaną, kitas renkasi įtraukiantį detektyvą.

Pasak R.Markevičienės, vaikai dažniausiai ieško Knister "Raganos Lilės", Jeffo Kinney "Nevykėlio dienoraščio", Rachel Renee Russel "Prietrankos dienoraščio". Populiarios ir knygos apie Džeronimą Stiltoną, nepabostanti Vytauto Račicko knyga "Šlepetė" ir kt.

Ne tik prie kompiuterio

"Vasarą dar daugiau vaikų ateina prie kompiuterių žaisti ar panaršyti internete. Daugelis vasaros atostogas leidžia ne mieste, o tiems, kurie lieka mieste, Kauno miesto bibliotekos organizuoja nemokamas stovyklėles", – pasakojo bibliotekos vedėja R.Markevičienė.

Vienam gulint saulės atokaitoje malonu paskaityti lengvą romaną, kitas renkasi įtraukiantį detektyvą.

V.Kudirkos viešosios bibliotekos "Aušros" padalinys bendradarbiauja su jame įsikūrusiu bendruomenės centru "Žaliakalnio aušra" ir jau dvylika metų organizuoja Žaliakalnio bendruomenės vaikams kūrybines dienos stovyklas "Vasara su knyga". Šią vasarą iki pietų vaikai laiką leis bibliotekoje su edukatoriumi. Bus rengiami pažintiniai pasivaikščiojimai po Žaliakalnį, fotografuojami svarbūs kultūros paveldo objektai ar tiesiog gražūs medinukai. Grįžę į biblioteką stovyklautojai kurs Žaliakalnio kalendorių, kurį biblioteka ketina išleisti.

"Stovykloje vyks skaitymo ir refleksijų valandėlės, skatinsime vaikus dalyvauti Skaitymo iššūkyje ir perskaityti per vasarą bent po penkias knygas. O likusią dienos dalį praleisime pramogaudami ledo ar smėlio arenose, aktyviai ilsėsimės Ąžuolyne, lankysime Žaliakalnio muziejus ir išbandysime jų siūlomas edukacines programas", – apie vaikų laisvalaikį bibliotekoje pasakojo vedėja.

Iššūkis vasarai

Pasak Kauno apskrities viešosios bibliotekos komunikacijos vadybos grupės vadovės Dovilės Gasiliūnės, "Skaitymo iššūkį" jau trečius metus organizuoja Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio apskričių viešosios bibliotekos bei Lietuvos aklųjų biblioteka.

Šią vasarą dalyviai, įveikę penkias užduotis, galės varžytis dėl puikių vasariškų prizų. "Norint įveikti iššūkį, reikės perskaityti knygą, kurios tema susijusi su Lietuva, knygą, kurioje minima profesija, draugo rekomenduotą knygą, savo gimimo metais parašytą knygą ir, žinoma, knygą apie atostogas", – taisykles paaiškino D.Gasiliūnė.

Anot jos, praėjusiais metais iššūkyje varžėsi 4,6 tūkst. dalyvių iš visos Lietuvos, kurie per tris vasaros mėnesius perskaitė net 25 tūkst. knygų. Tikimasi, kad šiemet dalyvių skaičius, kaip ir jų meilė skaitymui, toliau augs.

"Per kelerius metus pasiekti nuostabūs rezultatai rodo, kad žmonės mėgsta skaityti, o varžytuvės skatina juos labiau įsitraukti. Neabejojame, kad tai susiję ir su šilčiausiu metų laiku. Juk vasara ir knyga yra neatsiejami dalykai. Geri rezultatai motyvuoja ir mus pačius, todėl dedame visas pastangas, kad "Skaitymo iššūkis" vis labiau populiarėtų", – pasakojo pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsakymas anonimui

Atsakymas anonimui portretas
Gal ir yra knygu,skaityklose ko paklausi to negausi,dirba pasipute,tingi pajudet

Anonimas

Anonimas portretas
Daug geru knygu yra viesojoj paskaityt,labai megstu detektyvus

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
O ten faina biblej,randi ko nori,dar parenka bibliotekinjnkes
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių