Quantcast

„Keistuolių teatro“ spektaklyje – itališka prabanga ir mistiškos istorijos

Kas jungia siaubo istorijų genijų Edgarą Alaną Poe, kanadiečių teptuko meistrę Emily Carr ir venecijietį dramaturgą Carlo Gozzi? Visus juos domino naktinė būtybė, galinti papasakoti šimtmečių senumo istorijas. Tai – varnas, „Keistuolių teatro“ scenoje snapu brėžiantis paslaptingą ir tuo pačiu šmaikščią pasaką suaugusiems.

Ar šis varnas irgi buvo keistuolis, klausimas ne toks jau lengvas, bet išgirsti jo kranksėjimą apie viską ir apie nieką, apie keisčiausias situacijas, į kurias tik pakliūna žmogus, gali visi. Kur? Premjeriniame „Keistuolių teatro“ spektaklyje „Varnas“.

Šmaikščioje pasakoje suaugusiems susimaišo lietuviškas išradingumas ir itališka ekspresija. Spektaklio režisierius Aidas Giniotis teatro gerbėjams jau gerai žinomas iš tokių commedia del'arte žanro spektaklių kaip „Princesė Turandot“, „Karalius Elnias“ ir „Meilė trims apelsinams“. Beje, prie visų šių pjesių savo plunksną prikišo tas pats genialusis C. Gozzi. Abu jie – spektaklio režisierius ir pjesės autorius – į sceną grįžta kaukėti, bet nuoširdūs ir „keistuoliški“.

Visos geros istorijos prasideda tada, kai dar nebuvo prasidėjusios, taip prieš daugiau nei du šimtmečius nutiko ir talentingam dramaturgui C. Gozzi. Prieš nutūpdamas ant scenos, varnas kyštelėjo snapą iš neapoliečių pasakų rinkinio „Il cunto de li cunti“. Istorija ir varnas pasirodė tokie teatrališki, kad iš karto sužavėjo dramaturgą.

C. Gozzi troško sukurti pjesę, kuri patiktų ir karaliui, ir elgetai, kurioje aukštuomenės gracija susimaišytų su nuoširdžiu juoku. Ir štai „Varnas“ ant scenos prabilo meniškiausia kalba apie žemiškus dalykus, nesunkiai suprantamus visiems. Geriausiai tam tiko commedia del'arte žanras – šiurpus, juokingas ir prašmatnus vienu metu.

Commedia del'arte XVI amžiuje viesulu apskriejo visą Italiją. Po Toskanos saule užgimęs žanras žavėjo visus elegantiškus Europos miestus – nuo pat Madrido iki Londono. Italai scenoje išrado personažų amžinybės receptą – kaukes. Dėvėdami kaukes aktoriai scenoje tapdavo publikai gerai pažįstamais personažais. Šio žanro kūriniai patiko ir nuolatiniams teatrų svečiams ir tiems, kurie teatre lankydavosi tik per šventes. Aktoriai ir žiūrovai šventė gyvenimo stebuklą, kuriame susijungia muzika, šokis, aistros ir, žinoma, skoningi pokštai.

Renesansinė itališka pasaka lietuviškoje scenoje reiškia ir paties „Keistuolių teatro“ renesansą. Teatro vadovas A. Giniotis pabrėžė: „Teatras atgimsta toks, kokį jį ir pamilo ištikimiausi žiūrovai – ironiškas, subtilus, kartais įkandantis, bet visuomet tik švelniai.“ Premjeriniame spektaklyje režisierius kartu su gerai pažįstamais aktoriais Daliumi Skaramaku, Vaidotu Žitkumi ir jauna „Keistuolių teatro“ trupe žada ekstravagantiškas pramogas ir ne vieną malonumą akiai. Vienas iš šio spektaklio stebuklų – teatro dailininkės Ramunės Skrebūnaitės kurti kostiumai, jau sulaukę žiūrovų simpatijų Alytaus ir Varėnos teatrų festivaliuose.

Antšlagą prie bilietų kasų sukėlė ne tik egzotiškos aktorių kaukės, bet ir spektaklio įvairovė. Visa „Keistuolių teatro“ trupė scenoje mėgina išpainioti itališkų intrigų tinklą, kuriame tiesa akimirksniu virsta iliuzija, o iliuzija – tiesa. Jau nuo pat pirmųjų spektaklio minučių žiūrovas pajunta varno plunksnų prisilietimą.

Egzotiško, jokiuose pasaulio žemėlapiuose nepažymėto Frattombrosa miesto karalius Millo nušaus magišką paukštį, iš kurio snapo pasigirs mistiška pranašystė. Nuo šios minutės Millo ir jo brolį Jennaro seks lemtingi varno žodžiai.

Kokie jie? Kokius iššūkius teks įveikti broliams? Ar jiems padės jokių pavojų nebijanti meilė? Ar scenoje nutūps šią painiavą užkūręs varnas, žiūrovai sužinos apsilankę „Keistuolių teatre“. Galima užtikrinti tik tai, kad po šio spektaklio į kiekvieną varną žiūrėsite jau visai kitaip.

Gruodžio 6 d. 18 val. Keistuolių teatras su spektakliu „Varnas“ atkeliauja į Girstučio kultūros centrą. Paskubėkite į artimiausias „Tiketos“ bilietų platinimo vietas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių