Quantcast

Kauno žydų istorijos prikeltos naujam gyvenimui

Kaune gyvenantis britas senas šio miesto žydų šeimų nuotraukas prikelia naujam gyvenimui. Jas perfotografuodamas su tam tikromis meninėmis manipuliacijomis pildo litvakų nuotraukų archyvą.

Kaune gyvenantis britas senas šio miesto žydų šeimų nuotraukas prikelia naujam gyvenimui. Jas perfotografuodamas su tam tikromis meninėmis manipuliacijomis pildo litvakų nuotraukų archyvą.

Domisi istorija

Anksčiau Richardas Schofieldas domėjosi sovietinėmis šeimų nuotraukomis. Jas nagrinėti ir lyginti buvo įdomu, nes beveik visos šeimos turėjo tokių nuotraukų albumus.

Kodėl pasirinko kurti žydų šeimų archyvą? "Milijono dolerių vertės klausimas. Su žydais ryšių neturiu nei aš, nei mano šeima. Mane tiesiog yra užbūrusi istorija", – pasakojo britas, Kaune gyvenantis jau dvejus metus ir bendradarbiaujantis su Tarptautiniu litvakų fotografijos centru. Dar daugiau nei dešimtmetį menininkas buvo apsistojęs Vilniuje.

Svarbu prisiminti

Šiuo metus jis yra susikoncentravęs į mažai žinomą Kauno žydų istorijos skyrių – jų kasdienį gyvenimą, šventes. Didžioji dalis buvusios gausios jų bendruomenės buvo sunaikinta. Litvakai žiaurumų patyrė ir iš nacių, negailestinga jiems buvo ir sovietinė okupacija.

"Atmintis yra viskas. Neteksi jos, atsibudęs ryte nemokėsi kalbos, nežinosi, kur tavo drabužiai. Mes esame kasdienės ir istorinės atminties rezultatas", – kalbėjo R.Schofieldas.

Jis pridūrė, kad daug istorijos yra paslėpta ir nuėjo į užmarštį. Dalis svarbių istorijos vingių atsispindi senose nuotraukose. "Mano darbo tikslas ir yra priminti istoriją būdais, kuriuos išmanau", – teigė menininkas.

Skirtingos reakcijos

Per vietos žydų bendruomenes R.Schofieldas ieško šeimų, išsaugojusių senų nuotraukų. Gavęs artimųjų sutikimą naudoti ir publikuoti fotografijas, menininkas jas ne šiaip tiesiog perfotografuoja, bet jomis šiek tiek manipuliuoja, įterpia efektų, jas šiek tiek pakeičia.

"Kai kurie žmonės nenori su manimi net kalbėtis. Manau, dėl to, kad nenori vėl prisiminti skaudžių dalykų. Nemažai jų gyvena kitur, pavyzdžiui, Izraelyje. Dabar jų gyvenimas kitoks, nebenori net mintimis grįžti atgal. Kitus savo pasiūlymu labai pradžiuginu. Daug žmonių tiki tuo, kuo ir aš, – kad istorija turi būti pasakojama", – sakė R.Schofieldas.

Nuotraukos – lobis

Jis pastebėjo, kad dažnai žmonės nesupranta, net nesusimąsto, koks lobis yra jų turimos nuotraukos. Pavyzdžiui, iš nuotraukų jis supratęs, kad Baltijose šalyse gyvenimas buvo liberalesnis – visiškai kitoks nei likusioje Sovietų Sąjungoje.

"Turėjau draugą iš Minsko. Jis mėgo bent savaitgalius leisti Vilniuje, nes čia buvo lyg Vakaruose. Turiu Kauno hipių nuotraukų, kurias parodęs Anglijoje ir paklausęs, kur fotografuota, Sovietų Sąjunga būtų paskutinis iš daugybės variantų. Tad nuotraukomis gali keisti ir žmonių supratimą", – kalbėjo menininkas.

Fotografas pasakojo turįs daugybę savo šeimos nuotraukų. Jo senelis buvo Pirmojo pasaulinio karo pilotas, parašė dvi knygas.

"Jis buvo įžymybė. Apie jį yra tūkstančiai straipsnių laikraščiuose. Visą jo archyvą atidavėme į muziejų, tačiau turiu pasidaręs senelio archyvo fotokopijas", – pasakojo R.Schofieldas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių