Quantcast

Kauno filharmonijoje – koncertas visai šeimai „Petia ir vilkas“

  • Teksto dydis:

Jau šį sekmadienį, 14 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje atgims rusų kompozitoriaus Sergejaus Prokofjevo muzikinės pasakos personažai.

Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO), pristatęs klasikinius kūrinius vaikams ir jaunimui –  H. Ch. Anderseno pasaką „Alavinis kareivėlis“, C. Saint-Saënso „Žvėrių karnavalą“, šiais metais seks visame pasaulyje mėgstamą ir pripažintą rusų kompozitoriaus S. Prokofjevo muzikinę pasaką skaitovui ir orkestrui „Petia ir vilkas“.

1936 m. S. Prokofjevas sukūrė muzikinę pasaką simfoniniam orkestrui ir skaitovui. Tai įdomi istorija, kurią papildo nuostabi muzika, joje skirtingi orkestro instrumentai įasmenina tos pasakos veikėjus, rašoma pranešime spaudai. Kiekvienas pasakos personažas susilies su jį įgarsinančiu instrumentu, o skaitovas interpretuos istoriją, sukurtą prieš daugiau nei 80 metų.

Vieno vaikų teatro vadovas pasiūlė tuomet jau gerai žinomam kompozitoriui S. Prokofjevui parašyti kūrinį, kuris padėtų vaikams geriau pažinti orkestro instrumentus. Jis tai ir padarė. Ir taip jau daugiau nei pusę amžiaus šį kūrinį atlieka bei įrašinėja viso pasaulio orkestrai ir dirigentai, autoriaus tekstą skaito garsiausi aktoriai.

Diriguojami Vilmanto Kaliūno koncerte orkestro styginiai instrumentai taps didvyriu Petia, fleita – paukščiuku, obojus – antimi, klarnetas – kate, fagotas – seneliu, valtornos – vilku. Į šį koncertą KMSO kviečia tiek mažuosius, tiek didesnius klasikinės muzikos mylėtojus – tai ciklo „Koncertas visai šeimai“ renginys.

Koncerto konferansjė muzikologas Viktoras Gerulaitis mažiesiems klausytojams pristatys orkestro instrumentus ir kokį vaidmenį kiekvienas jų atliks pasakoje. Neabejojama, kad simfoninę pasaką vaikai tikrai supras. Ir V. Gerulaičiui net nereikės specialiai paaiškinti siužeto, nes kompozitorius nurodė – tai yra simfoninė pasaka skaitovui ir orkestrui. Prasidėjus koncertui, konferansjė stovės scenoje pasiėmęs partitūrą, seks orkestro atliekamą muziką ir, kur reikia, įterps S. Prokofjevo žodžius apie tai, kas vyksta. Muzika tiesiog visa tai iliustruos.

KMSO, pristatydamas šią muzikinę pasaką, siekia suteikti galimybę vaikams per klausą geriau pažinti orkestrą ir jo instrumentus. Tai taip pat skatina integraciją, edukaciją, pasitelkiant įvairias profesionaliojo meno formas.

Vos 45 min. trukmės nuotaikingas koncertas tikrai neturėtų prailgti bei išvarginti mažųjų klausytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių