Quantcast

Kauno rajonas Kovo 11-ąją paminės pėsčiųjų žygiais

  • Teksto dydis:

Šiemet pakaunėje rengiami du žygiai Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Naktinis žygis "Tauriečiai" vėlų penktadienio vakarą vyks Zapyškio apylinkėse, o šeštadienį žygeivius suburs "Kovo 11-osios žygis Vytautui Andziuliui atminti" Domeikavoje.

Naktinis žygis "Tauriečiai", skiriamas ir Lietuvos laisvės kovų atminimo metams paminėti, kovo 8 d. 22 val. prasidės Zapyškio mokyklos salėje. Žygio dalyviai galės pasirinkti jų jėgas labiausiai atitinkantį maršrutą: 27, 16 arba 6 km. Trumpiausia trasa skirta šeimoms su vaikais. Trečią kartą rengiamą žygį organizuoja Kauno rajono savivaldybė ir Pėsčiųjų žygių asociacija (PŽA). Organizatoriai tikisi, kad ilguoju maršrutu keliaus apie 200–250 žygeivių. "Renginio tikslas – ugdyti jaunimo pilietiškumą, kelti sąmoningumą; skiepyti meilę ir pilietinę pareigą tėvynei, prisimenant jos kovą už laisvę ir nepriklausomybę. Siekiame puoselėjant istoriją ir tarpukario Lietuvos partizanų, karių tradicijas pagerbti karius savanorius", – pasakojo Ežerėlio kultūros centro direktorė Inutė Strašinskienė. Prieš leidžiantis į žygį skambės aktoriaus Henriko Savickio atliekamos patriotinės dainos.

Žygio maršrutai ves pro Zapyškio krašto istorines vietas, susijusias su pokario partizanais, jų dislokacijomis, kautynėmis ir žūtimis. Viena tokių vietų – Vytauto Balsio-Uosio sodybvietė Kluoniškių kaime, kurioje 1945 m. birželį užpulta dvylika partizanų. Nelygioje kovoje penki iš jų žuvo, o sodyba buvo sudeginta. Čia ilsisi žuvusių partizanų palaikai, jų atminimui pastatytas kryžius.

Žygio maršrutai ves pro Zapyškio krašto istorines vietas, susijusias su pokario partizanais, jų dislokacijomis, kautynėmis bei žūtimis.

Žygio metu bus viešai perskaitytas Lietuvos laisvės kovų dalyvio, partizano, Lietuvos laisvės premijos laureato V.Balsio-Uosio laiškas renginio dalyviams.

Vienas iš žygio punktų – atstatyta Papiškės-Novos partizanų žeminė Drapakampio miške. Joje 1945 m. žiemą žiemojo apie 30 partizanų. 1945 m. rugpjūtį ji buvo susprogdinta, o kautynių metu žuvusiems Zigmui Balsiui ir Jurgiui Čeičiui pastatytas atminimo kryžius. Prieš dvejus metus šioje vietoje įrengtas informacinis stendas. Čia žygeiviai bus vaišinami karšta arbata, galės pailsėti.

Dar vienas poilsio punktas ilgojoje trasoje – Ežerėlio kultūros centras (14-ajame trasos kilometre).

Naktinio žygio Zapyškio apylinkėse finišas numatomas apie 1 val. nakties. Tikimasi, kad žygio rezultatai bus paskelbti ir apdovanojimai įteikti iki 3 val. Daugiau informacijos apie žygį – e.paštu info@pza.lt.

Pėsčiųjų žygis po Domeikavos apylinkes startuos kovo 9 d. 11 val. Domeikavos laisvalaikio salėje. Maršruto ilgis – iki 10 km. Pakeliui žygio dalyviai sustos žymiose lankytinose seniūnijos vietoje, klausysis pasakojimų apie jas. Negalintieji leistis į žygį, kviečiami kartu išlydėti žygeivius, o laukiant jų sugrįžtant – pabendrauti, prisiminti V.Andziulį su jo artimaisiais ir bičiuliais. Žygio dalyvių registracija vyksta iki kovo 6 d. 17 val. e.paštu domeikavoskc@gmail.com.



NAUJAUSI KOMENTARAI

HM

HM portretas
Tai Kauno rajone yra tik Domeikava ir Zapyškis?

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Nuo anksti prasidedančio pavasario ankstyvos rujos Gretos galvoje chaosas.

Anonimas

Anonimas portretas
Reikia dar susimoket norint dalyvaut.medali nusipirkt.verslas yra verslas.jokio patriotiškumo uz pinigus nenupirksi
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių