Quantcast

Kauno miesto muziejuje viešnagę baigia tarpukario Lietuvos fotografijų paroda

Savivaldybės įsteigto Kauno miesto muziejaus Rotušės padalinyje pristatomos dviejų tarpukario Lietuvos fotografų - Maušos Levio (1886-1941) ir Simono Bajero (1893-1942) - fotografijos, iliustruojančios 1918-1940 metų gyvenimą Lietuvoje.

Parodą parengė Faina Borovsky ir Ukmergės kraštotyros muziejus. Ekspozicija Kauno rotušėje veiks iki 2019 metų sausio 2 dienos.

Anot parodos rengėjų, iškart po Pirmojo pasaulinio karo Kaune dirbo vos keli fotografai, o 1918-aisiais prie jų prisijungė ir fotografas S. Bajeras, fotografijos studiją atidaręs Laisvės alėjoje. Jis buvo ne tik fotografas, bet ir fotokorespondentas, vienas to meto Lietuvos fotografų bendros veiklos iniciatorių ir organizatorių.

1926 metų kovo 13 dieną Kauno komercinių fotoateljė savininkai įkūrė pirmąją šalyje fotografus vienijančią organizaciją - Lietuvos fotografų profesionalų draugiją. Į suvažiavimą, vykusį S. Bajero fotodirbtuvėje Kaune, suvažiavo apie 50 fotografų. S. Bajeras buvo išrinktas į šios draugijos valdybą. Organizacija rūpinosi Lietuvos fotografų interesais, sprendė jų problemas, siekė šalyje plėtoti fotografiją.

Apie 1918-uosius Ukmergėje S. Bajeras kartu su M. Leviu atidarė fotografijos studiją „Baer ir Levi“. Nuo 1923 metų M. Levis tapo vieninteliu studijos savininku, tad ateljė pakeitė pavadinimą į „M. Levi“ ateljė. Ji specializavosi portretų, vinječių, grupinės fotografijos srityje ir buvo viena iš svarbiausių bei populiariausių Ukmergės fotoateljė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių