Quantcast

Kauno miesto muziejuje atidaroma paroda „Kauno veidai“

  • Teksto dydis:

Sausio 24 d. 17 val. 30 min. Kauno miesto muziejaus rotušės skyriuje atidaroma fotožurnalisto Artūro Morozovo fotografijų paroda „Kauno veidai“ iš ciklo, kurto dienraščiui „Kauno diena“. Eksponuojamos fotografijos įprasmina miesto mikrorajonų skirtingumą, atskleidžia kiekvieno jų savitą charakterį, nefasadinį, tikrą ir tuo dar žavesnį veidą.

Miestą atrado iš naujo

„Dešimtys fotojuostelių ir ne viena savaitė vaikščiojimo norint pažinti, atrodo, jau pažįstamą ir nujaučiamą Kauną. Keliauti pradėjau nuo ant kalvos esančio Aleksoto. Jo epicentre, žinoma, yra senoji turgavietė ir vienas seniausių Europoje oro uostų. Tačiau labai nustebau Aleksote aptikęs tiek daug nedidelių gatvelių, vedančių link šlaitų, kur atsiveria netikėtos Senamiesčio perspektyvos. Aleksoto prabanga – erdvė. Platūs kiemai, vienas nuo kito oriai atskirti namai. Tačiau didžiausias atradimas man buvo nedidelė medinė jau neveikianti tarpukariu perstatyta Šv. Kazimiero bažnytėlė ir jautrus vietinių rūpinimasis jos likimu“, – įspūdžius pasakoja menininkas.

Vaikštinėjant šių rajonų tankiu gatvelių tinklu tarp daugybės medinukų jautiesi tarsi profesionalios scenografijos dalimi.

Fotografijų autorius prisimena, kad kiekviena aplankyta buvo unikali. „Petrašiūnų ir Šančių nuotaiką, be abejo, diktuoja Nemunas. Visi ten kalbinti žmonės pabrėžia ramią mūsų upių tėvo kaimynystę. Šančiai ir Vilijampolė yra nepaprastai teatrališki rajonai, kurie galėtų tapti įkvėpimu menininkams“.

„Vaikštinėjant šių rajonų tankiu gatvelių tinklu tarp daugybės medinukų jautiesi tarsi profesionalios scenografijos dalimi. Radus fotogenišką gatvės perspektyvą Žaliakalnyje, kartais tekdavo stoviniuoti ir pusvalandį norint sulaukti bent vieno praeivio. Kalbinti žaliakalniečiai išsiskiria stotu ir kaunietišku rafinuotumu. Miegamieji rajonai – daugelio kauniečių namai. Įdomu stebėti, kaip gyventojai prisijaukino daugiabučių kvartalus. Nepaisant asfaltuotų šaligatvių, jie sukūrė savo pramintų gatvelių tinklą“, – apie savo patirtis vaikščiojant po Kauną pasakoja A. Morozovas.

A. Morozovas/Vilmanto Raupelio nuotr.

A. Morozovas jau bene dešimtmetį dirba fotožurnalistinį darbą, nušviesdamas Lietuvos ir Europos įvykius, karinius konfliktus Kaukaze, Palestinoje ir Ukrainoje.

Fotografas įvertintas įvairiais apdovanojimais, jo darbai spausdinti didžiausiuose pasaulio leidiniuose: „The Guardian”, „Al Jezeera“, „Der Spiegel“ ir kt. A. Morozovas yra vienos iš pirmųjų Lietuvoje dokumentinių platformų Nanook.lt įkūrėjų, Kaunas 2022 ambasadorius. Nuo 2015 m. A. Morozovas yra ir vienas iš Kauno Kolegijos J. Vienožinskio menų fakulteto fotografijos katedros lektorių.

Parodos atidarymo renginio pradžia: 17 val. 30 min.

Paroda Kauno rotušėje veiks iki kovo 24 d. Vėliau planuojama ją eksponuoti įvairiose Kauno mikrorajonų bendruomenių susibūrimo vietose.

Parodos organizatoriai: Artūras Morozovas, Kauno miesto muziejus, „Kauno Diena”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ten

ten  portretas
buriasi pirkėjai one bendruomenė

eksponuos

eksponuos portretas
/ vėliau/ bendruomenių susibūrimo vietose ........ tai čia Maxima , IKI siūlot
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių