Quantcast

Kauno kultūrinį veidą keis Fluxus laboratorijos

Kaimynų diena, Kiemo galerija, eksperimentinis projektas VIII forte – tokių kauniečius subūrusių iniciatyvų tik daugės. Sėkmingai startavusios bendruomenių aktyvintojų mokymosi programos "Fluxus labas!" siekis – iki 2022 m. Kauno mieste ir rajone įsteigti per 40 kūrybinių laboratorijų, kuriose įvairiausių miesto dalių bendruomenės galėtų nevaržomai užsiimti kultūrinėmis praktikomis.

Išgirsta iniciatyva

Į "Kaunas 2022" ir Kultūros tempo akademijos kvietimą tapti savo bendruomenės aktyvistais atsiliepė tiek Kauno miesto, tiek Kauno rajono gyventojai, degantys noru pakeisti savo gyvenamosios vietos kultūrinį žemėlapį.

"Siekiant išjudinti Kauno bendruomenes ir paskleisti kultūrą ne tik miesto centre, bet ir mikrorajonuose bei Kauno rajone, reikalinga aktyvių vietinių žmonių komanda. Juk bendruomenės nariai geriausiai pažįsta savo gyvenvietės kontekstą ir žino kultūros židiniais galinčias tapti vietas", – teigė "Kaunas 2022" meno vadovė Virginija Vitkienė. Vietinės bibliotekos, kavinės, kultūros centrai, privatūs pastatai – bet kur gali būti įkurta kūrybinė Fluxus laboratorija, kurioje bus inicijuojamos unikalios kiekvienos bendruomenės kultūrinės veiklos.

Bet kur gali būti įkurta kūrybinė Fluxus laboratorija, kurioje bus inicijuojamos unikalios kiekvienos bendruomenės kultūrinės veiklos.

"Fluxus labas!" mokymosi programa tęsis apie penkis mėnesius ir kartosis kasmet iki pat 2021 m. pabaigos, tad norintieji tapti Fluxus agentais savo mikrorajone galės prie mokymų prisidėti ir kitąmet.

Paskaitos ir praktika

Mokymų dalyvių laukia du etapai – atviros praktikų paskaitos ir pačių dalyvių atliekamų tyrimų vykdymas. Atvirų paskaitų metu Lietuvos ir užsienio praktikai auditorijai atskleis savo patirtis įtraukiant vietines bendruomenes į kultūrines veiklas.

Antrame etape pasiryžusieji tapti savo rajono bendruomenės budintojais atliks ir nuosavus vietos tyrimus, kurie padės atskleisti istorinį, socialinį bei kultūrinį konkrečios bendruomenės kontekstą, išsiaiškinti vietos gyventojų kultūrinės veiklos įpročius, atrasti tinkamos viešiems susibūrimams vietas.

Stropiausiai atlikę tyrimus kauniečiai bus kviečiami į kitą mokymų etapą. Baigusieji visą mokymosi programą galės tapti Fluxus agentais – bendruomenių aktyvintojais. Šiems kauniečiams bus suteikta stipendija ir veiklos biudžetas Fluxus laboratorijai kurti.

Tinkama laboratorijai vieta bus rasta tyrimo būdu – tai galės būti vietinė biblioteka, apleistos nenaudojamos patalpos ar netgi kažkieno namai. Mokymosi programos dalyvių laukia ir ekskursijos į jau įkurtas kūrybines bendruomenių laboratorijas – BeePart Pilaitė ir Miesto laboratoriją Vilniuje. Tikimasi, kad gerosios praktikos pavyzdžiai įkvėps veiklius kauniečius pritaikyti įgytas patirtis ir savo mikrorajonuose.

Ugdys meno mylėtojus

Neatrinkti į tolesnį mokymo etapą ar neturintys laiko nuolat aktyviai dalyvauti bendruomenės veikloje kauniečiai savaip galės prisidėti prie Fluxus laboratorijų savo mikrorajone veiklos – esant galimybei prisijungti prie įvairiausių kūrybinių laboratorijos praktikų ar tapti jos partneriais.

"Žmonės gali nuspręsti atverti savo namų duris bendruomenės vakarui ar viešam muzikiniam pasirodymui. O gal norintis prisidėti bendruomenės narys dirba bibliotekoje ar kitoje kultūros įstaigoje ir gali padėti ten surengti bendruomenės susitikimą", – galimybes vardijo projekto vadovė Evelina Šimkutė.

"Nė viena aukštoji mokykla Lietuvoje kol kas neruošia bendruomenės menininkų, tad mes priimame šį iššūkį, – ryžtą atskleidė V.Vitkienė. – Europos ir pasaulio universitetuose jau egzistuoja bendruomenės aktyvistų mokymo programos, esti ir nemažai kūrybinių praktikų tiek Lietuvoje, tik užsienyje. Remdamiesi visa šia patirtimi kartu pasiruošime pavasarį steigti pirmąsias kūrybines laboratorijas Kaune."

Anot "Kaunas 2022" meno vadovės, dalyvaujamosios kultūros išplėtimas yra vienas svarbiausių tikslų siekiant į kultūrines veiklas įtraukti kuo daugiau rajonuose gyvenančių žmonių. Tačiau aktyvių kultūrinių veiklų poreikis savaime neatsiras, jei nebus iniciatorių, turinčių asmeninį ryšį su konkrečiu rajonu ir galinčių atrasti būdą, kaip atkreipti savo bendruomenės narių dėmesį.

"Galime atidaryti naujas galerijas, teatrus ar muziejus, tačiau tai nebūtinai patrauks žmones, kurie neturi įpročio laisvalaikiu lankytis tokiose vietose. Kad kultūra pasiektų ir ja nesidominčius žmones, yra būtini visuomenės aktyvintojai, kurie nuolat užsiimtų bendruomenės būrimo veikla ir padėtų įsitraukti net labiausiai skeptiškiems žmonėms", – įsitikinusi V.Vitkienė.

Anot "Fluxus labas!" platformos organizatorių, Fluxus pavadinimas iniciatyvai parinktas neatsitiktinai. Parėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje besiformavusio kauniečio Jurgio Mačiūno inicijuoto judėjimo siekis – priartinti kultūrą arčiau žmonių ir nutrinti ribas tarp profesionalaus meno bei kasdieniško kūrybiškumo. Tad tikimasi, kad žaismingos Fluxus laboratorijos Kaune taps kasdienės kultūros pavyzdžiu, mažins atotrūkį tarp kasdieniškos ir aukštosios kultūros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>

> portretas
ta Vitkiene, kaip tikejimo zodzio sventike-duokit pinigu vadinasi.

profesionalaus meno gerbėjas

profesionalaus meno gerbėjas portretas
Menas priklausys LIAUDŽIAI. Bus statomos kalėdinės eglutės kaip šiais metais, puoselėjamas turgaus teatras, ...Nonsensas

VBO

VBO portretas
Ir dar, Tik Kauno bendruomenių centrai jau bene 9 metai, nepriklausomai švenčia kaimynų dieną, o ne Kauno valdžia ir laboratorijos skatina ją švęsti
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių