Quantcast

Kauno filharmonijoje – šventinių koncertų maratonas

  • Teksto dydis:

Su vis plonėjančiu sieninio kalendoriaus lapelių sluoksniu artėja nuostabus metų laikas, kai žmonių sielas užpildo stebuklo laukimo dvasia, o miestas ima dabintis Kalėdų akcentais.  Į šį šventinį sūkurį kasmet įsilieja Kauno valstybinė filharmonija (KVF)

Gruodžio 26–31 d. KVF vyks tradicinis koncertų ciklas "Nuo šv. Kalėdų iki Naujųjų metų…", bėgant metams virtęs mažu muzikos festivaliu, kuriančiu šventinę nuotaiką, nuotaikinga ir profesionaliai atliekama muzika vedantis klausytojus per visą džiugų laikotarpį.

Meilės ženklai

Antrąją šv. Kalėdų dieną pramoginės muzikos mylėtojus į susitikimą pakvies jauna, talentinga vokalistė Karina German ir jai pritarianti profesionalių atlikėjų grupė: klavišiniais instrumentais grojantis Vitas Pilis, perkusininkas Robertas Vilčinskas ir gitaristas Martinas Majorovas.

Šių muzikantų programa, pavadinta "Send my love" ("Siųsk mano meilę"), žada nukelti klausytojus į svajingą ir romantišką muzikos pasaulį, suteikiantį daug gyvenimo džiaugsmo ir daug pozityvių emocijų. Skambant Adele's, Samo Smitho, Charlie Pucho, Shawno Mendeso, Johno Newmano, Andriaus Mamontovo ir daugelio kitų žymių kompozitorių ir atlikėjų dainoms publika galės mėgautis unikalaus balso, ekspresyvios dainininkės K.German talentu. Ši vokalistė tarp kitų Lietuvos atlikėjų išsiskiria etninės prigimties sąlygojama originalia muzikos interpretacija. Būdama neprastai muzikali ir jausminga K.German sėkmingai pasirodė televizijos projekte "Lietuvos balsas", o visai neseniai tapo tarptautinio konkurso-festivalio "Muzikos talentų lyga" didžiojo prizo laimėtoja.

Nuotaikingas sveikinimas

Tarpušvenčio muzikinį maratoną gruodžio 27 d. pratęs Lietuvos kamerinio orkestro (LKO) ir trijų solistų – altininkų Jurgio Juozapaičio ir Tomo Petrikio bei smuikininko Sergejaus Krylovo parengtas koncertas "Nuotaikingas sveikinimas".

Šviesaus atminimo profesoriaus Sauliaus Sondeckio, kuriam šiemet būtų sukakę 90 metų, įkurtas LKO – vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų Lietuvos orkestrų. "Lietuvos kamerinis orkestras savo skambesiu, interpretavimo tradicijomis yra lyg aukščiausios kokybės muzikos instrumentas. Manau, tai vienas savo žanro lyderių. Europoje ne tiek daug orkestrų šiandien gali didžiuotis tokia praeitimi", – taip apie šį kolektyvą atsiliepia smuikininkas S.Krylovas, jau dešimtmetį einantis LKO meno vadovo pareigas.

Altininkas J.Juozapaitis – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) auklėtinis, čia prieš trejus metus apgynęs meno daktaro laipsnį. Atlikėjas stažavosi Nacionalinėje Paryžiaus muzikos ir šokio konservatorijoje, dažnai koncertuoja kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas, yra tapęs ne vieno tarptautinio konkurso laureatu, šiuo metu groja LKO ir trio "Claviola". Jo kolega T.Petrikis po studijų LMTA kurį laiką grojo Lietuvos valstybiniame orkestre, o šiuo metu jo valdomas altas skamba Šv.Kristoforo kamerinio orkestro, taip pat – styginių instrumentų kvartetų "ArtVio" ir "Amber quartet" sudėtyse.

Pasitikti Naujuosius metus KVF kviečia šventinę popietę puošdama Kauno miesto simfoninio orkestro, Kauno valstybinio choro ir dainininkės Rūtos Ščiogolevaitės koncertu "Muzikinis fejerverkas".

Atlikėjų parengta programa džiugins klausytojus tikrais akademinės muzikos lobyno perlais. Skambės šeštasis Johanno Sebastiano Bacho Brandenburgo koncertas, liepsningais pasažais žėrės 59-oji Josepho Haydno simfonija "Ugnis", romantiški nuotaikingos muzikos pliūpsniai sužibės Piotro Čaikovskio ir Henryko Wieniawskio miniatiūrose.

Spindintys vargonai

Gruodžio 28 d. KVF pakvies klausytojus į išskirtinį koncertą – viešnios iš Čekijos, vargonininkės ir vokalistės, originalios atlikėjos, sceniniu pseudonimu Katta (Katerina Chrobokova) parengtą solinę programą "Veni Sancte Spiritus". Universali muzikantė kviečia klausytojus į muzikinę kelionę J.S.Bacho, Oliviero Messiaeno, Arvo Pärto ir savo pačios kūrybos takais, kur į vientisą tėkmę susilieja sakraliniai ir pasaulietiniai kūriniai – nežemiški ir laisvi, pripildyti išgrynintos dvasinės jėgos.

Savo novatoriška kūrybine dvasia Katta keičia vargonų funkcijos bažnyčioje ir už jos ribų suvokimą. Grodama blizgančiais, pagal individualų užsakymą pagamintais kelioniniais vargonais ir spindėdama Holivudo žvaigždės išvaizda, Katta garsėja kaip eksperimentinės ir orkestrinės muzikos kompozitorė ir gilaus, jausmingo balso savininkė.

Karjeros pradžioje atlikėja buvo pripažinta kaip klasikinės muzikos vargonininkė ir klavesininkė, grojusi su "Anima Eterna", Ciuricho kameriniu, Karališkuoju flamandų filharmonijos, Prahos simfoniniu bei Čekų radijo ir televizijos orkestrais. Prieš dvejus metus Kattai išleidus autorinį albumą "Veni Sancte Spiritus", klausytojai naujai atrado kelią į šios nepaprastos atlikėjos muzikinę širdį. Albumas, kuriame skambančius kūrinius girdės ir Kauno publika, – tarsi turtinga ir palaimą teikianti dvasinė kelionė, intensyvus, jaudinantis romanas, kuriame menininkė vaizduojama savo pačios laike ir vietoje: nebijanti kedenti tradicinio požiūrio besilaikančių plunksnas, siekianti pasaulio be žanrų ir išankstinių nusistatymų.

Kelionė į Brodvėjų

Prieššventinio šeštadienio vakarą Kauno valstybinio muzikinio teatro (KVMT) solistas baritonas Giedrius Prunskus ir Kauno fortepijoninis trio kvies klausytojus pasinerti į spalvingą miuziklų karalystės – Brodvėjaus pasaulį.

Atlikėjai tiki, kad viena iš žmogui suteiktų privilegijų – galimybė svajoti. Vieni svajoja apie gražesnį gyvenimą ir būsimus žygdarbius, kiti – apie materialius dalykus, treti, būdami dvasios don kichotais, svajose mato neįmanomus ar nebūtus siekius. O apie ką svajoja populiariausių miuziklų ir kino filmų herojai? Atsakymus pateiks spalvinga programa "Naktis Brodvėjuje", kurioje skambės kompozitorių Cole Porterio, Charleso Iveso, Fredericko Loewe, Gary Geldo, George Gershwino, Johno Kanderio, Kurto Weillio, Mitcho Leigho, Richardo Rodgerso ir Nicholaso Buco kūriniai iš XX a. klasika tapusių miuziklų bei kino filmų, o užburiančia judesio plastika muzikos kalbą papildys KVMT baleto solistai Auksė Mikalajūnaitė ir Gintaras Visockis.

G.Prunskus – menų licenciatas, teatre kuriantis įvairiaplanius vaidmenis operos, miuziklo ir operetės žanro spektakliuose. Dainininkas yra atlikęs gausybę solinių koncertų ir autorinių programų įvairiose Lietuvos ir užsienio salėse. Koncertuose dažnai atlieka Lied žanro kūrinius, rengia teminius koncertus, daug dėmesio skiria kamerinės-vokalinės muzikos žanrams ir lietuvių kompozitorių vokalinei muzikai. Pianistė Lina Krėpštaitė, smuikininkė Indrė Andruškevičiūtė ir violončelininkė Asta Krištaponienė – trys žavios muzikės, jau šešerius metus kartu grojančios Kauno fortepijoniniame trio. Atlikėjos yra pelniusios apdovanojimų respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, dalyvavusios muzikos festivaliuose, koncertavusios įvairiose pasaulio šalyse.

Šventiniai fejerverkai

Sparčiai artėjant Naujametiniam vakarui, prieššventinį sekmadienį paženklins Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) paleista "Simfoninė salvė". Klausytojai galės mėgautis ne tik įspūdingais Johanno Strausso tėvo, Johanno Strausso sūnaus ar Richardo Strausso simfoniniais opusais, bet ir jauno soprano iš Baltarusijos Margaritos Levčuk atliekamais Jacques'o Offenbacho ir Henri Klingo operečių fragmentais.

LNSO ir jo vadovas, Maestro Modestas Pitrėnas klausytojams žada išties įspūdingą šventę. Skambant nuotaikingoms instrumentinėms miniatiūroms ir populiarių Vienos operų ir operečių arijoms, filharmonijos salę drebins simfoninės muzikos garsų salvės. Į šventinę garsų fiestą įsilies nuostabios vokalistės M.Levčuk pasirodymas. Ši jauna baltarusių dainininkė praėjusių metų rudenį tapo Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurso diplomante. Jos pasirodymai konkurso metu buvo išskirtiniai – tarsi žavūs, nuotaikingi muzikiniai spektakliai. Dainininkė baigė choro dirigavimo specialybę Bresto muzikos kolegijoje, o prieš dvejus metus – dainavimo studijas Baltarusijos muzikos akademijoje. Jau ketverius metus ji yra koncertinės organizacijos "Muzikos namai Klasika" solistė, o užpernai pradėjo savo karjerą Minsko didžiajame nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Pasitikti Naujuosius metus KVF kviečia šventinę popietę puošdama Kauno miesto simfoninio orkestro (KMSO), Kauno valstybinio choro ir dainininkės Rūtos Ščiogolevaitės koncertu "Muzikinis fejerverkas". R.Ščiogolevaitė – viena ryškiausių mūsų šalies atlikėjų, pasižyminti išskirtiniais vokaliniais duomenimis ir puikiu humoro jausmu, atveriančiu jai kelius į bet kurią sceną, televizijos studiją ar populiaraus serialo filmavimo aikštelę. Keturis vaikus auginančios atlikėjos diskografijoje – keturi albumai.

Vilmanto Kaliūno diriguojamas KMSO, Kauno valstybinis choras ir R.Ščiogolevaitė naujametei programai parengė nuotaikingų Georges Bizet, Andrew Lloydo Webberio, Leonardo Bernsteino, airių grupės "Westlife", Richardo Rodgerso ir kitų kompozitorių kūrinių. Programa – tarsi šventinis fejerverkas, palydėsiantis Kauno valstybinės filharmonijos publiką Naujųjų metų link.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
O tai kokias distancijas bėgs

Laisve

Laisve portretas
Tikrai neisiu i filharmonija. Kazkoks vaikiskas rasinelis :)

Dievaži

Dievaži portretas
nesu prieš popsą, bet Ščiogalovaitė su Kauno simfoniniu... jau labai labai ne kas... bet nieko - važiuosime į Rygą...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių