Quantcast

Kauno aukcione – savi klasikai ir pasaulio žvaigždės

  • Teksto dydis:

Kaune rengiamame jau trečiajame "Arkadija" dailės aukcione pristatoma išskirtinė kolekcija. Didžiąją dalį parduodamų kūrinių sudaro Lietuvos klasikų tapybos ir grafikos darbai, tačiau bus ir aistras kaitinančių pasaulinio garso dailininkų kūrinių. Pvz., Pablo Picasso ofortas iš garsios erotinių graviūrų serijos "347 Engravings".

"Labai sudėtinga išskirti vertingiausiu kūrinius, nes jų tikrai ne vienas ir ne du, – sako dailėtyrininkė Rimantė Meldytė. – Kolekcininkams vertėtų atkreipti dėmesį tiek į lietuvių tarpukario dailininkų kūrinius, tiek į XX a. antrosios pusės kūrėjų darbus ar mūsų grafikus. Vertinga ir Jonui Mikėnui priklausiusi knygų kolekcija."

Pasak aukciono organizatorių, dalis už kūrinius gautų lėšų bus skirta vėžiu sergantiems vaikams ir jų šeimoms paremti.

Tarpukario klasikai

Balandžio 8 d. vyksiančio aukciono kataloge, be kitų, bus ir Kazio Šimonio paveikslas "Mergina" (1920–1938), reprezentuojantis art deco stilių. "Tai vienas geriausių ir meniškiausių šio laikotarpio autoriaus darbų, kuriame atsiskleidžia dailininko prieškario kūrybai būdingas simboliškumas, savitas kubizmo ir lučizmo formų derinimas, harmoningas ryškių spalvų naudojimas, ornamentinis dekoratyvumas", – sako R.Meldytė.

Pasak dailėtyrininkės, labai įdomūs ir Lietuvos bei užsienio peizažus kūrusių dailininkų darbai: Vlado Didžioko "Nemuno kelionės etiudas Nr. 18" (1922–1930), Jono Mackevičiaus "Upės vingis" (1920–1940), Adomo Varno "Miško laukymė" (1932).

Aukcione siūloma įsigyti ir vieną iš itin retai dailės rinkoje pasitaikančių Rimto Kalpoko Italijos periodo darbų – "Panorama nuo kalno" (1935). Lietuvos kultūros paveldo departamentas šį paveikslą įvertino kaip turintį didelę kultūrinę ir istorinę vertę bei ypač reprezentacinį Lietuvos nacionalinio kultūros paveldo požiūriu.

Pristatomoje tarpukario autorių darbų kolekcijoje išsiskiria tokie autoriai kaip Vladas Fedotas-Sipavičius, Jonas Martinaitis, Adomas Galdikas. Lietuvos grafikos mylėtojams bus siūloma įsigyti Mstislavo Dobužinskio 1923 m. sukurtą scenovaizdį Williamo Shakespeare'o spektakliui "Karalius Lyras", kuris 1937 m. buvo pastatytas Lietuvos teatre, Kaune.

Pokario dailės perliukai

XX a. antrosios pusės Lietuvos meno mėgėjams "Arkadija" dailės aukcionas pristato vieną iš vertingesnių to meto kūrinių – Antano Martinaičio paveikslą "Pažaislio sodas" (apie 1970 m.), kuris priskiriamas ankstyvajam dailininko kūrybos laikotarpiui.

Šio periodo meno kolekcininkų dėmesį turėtų patraukti subtiliais tonais ir linijomis išsiskiriantis Kazio Šimonio paveikslas "Svajonė" (1965), tokių gerai žinomų dailininkų, kaip Leonas Katinas, Leonardas Kazokas, Valerija Zalensienė, Eugenijus Varkulevičius, Ignas Budrys ar Julius Čepėnas, peizažai ir teminės kompozicijos.

 


Šiame straipsnyje: menasSantakadailė(santaka)

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pokario dailės perliukai

Pokario dailės perliukai portretas
Eugenijaus Varkuleviciaus ir Valerijos Zalensienės labai sunku gauti paveikslu. Labai perka vokieciai ir danai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių