Quantcast

Kaune – pasaulio muzikos elito konkursas

  • Teksto dydis:

Paskutinę rugsėjo savaitę Lietuvoje pirmą kartą bus surengtas pasaulio akordeonistų konkursas „Coupe Mondiale“ – 71-ąjį kartą organizuojamas renginys atkeliaus į laikinąją sostinę, Kauną.

Tai yra pats svarbiausias akordeonistų renginys pasaulyje, kasmet keliaujantis po įvairias šalis – pernai jis vyko Italijoje, tuo tarpu kitais metais estafetę iš Lietuvos perims Kinija. Konkurso laureatai yra laikomi akordeono muzikantų elitu – todėl galimybė surengti jį Lietuvoje yra aukštas visos šalies akordeono bendruomenės įvertinimas.

Rugsėjo 25–30 d. vyksiančiame konkurse Kaune muzikuos svečiai iš 19 valstybių – JAV, Kinijos, Prancūzijos, Suomijos, Lenkijos, Portugalijos, Italijos, Ukrainos ir daugybės kitų. Iš viso konkurse varžysis 106 akordeono virtuozai, savo šalių akordeono muzikos ambasadoriai, įveikę nacionalines atrankas.

„Kiekvieno profesionalaus akordeonisto siekis ir svajonė yra tapti šio konkurso laureatu ir įsiamžinti pasaulio akordeono istorijoje tarp pačių geriausių muzikantų. Tai lyg akordeono meno šlovės galerija. Konkursas pritraukia pačius geriausius muzikantus iš viso pasaulio, kurie varžosi skirtingose pagal žanrą kategorijose – nuo rimtosios klasikinės muzikos iki prancūziško stiliaus „varjetė“, – paaiškina Lietuvos nacionalinės akordeonistų sąjungos viceprezidentas Mindaugas Labanauskas.

Kiekvieno profesionalaus akordeonisto siekis ir svajonė yra tapti šio konkurso laureatu.

Kaune bus surengta daugiau kaip 15 atvirų, nemokamų koncertų – daugiau nei 40 valandų nepertraukiamai atliekamos akordeono muzikos. Išskirtinis koncertas numatomas rugsėjo 30-ąją – pasirodymą surengs pasaulio akordeonistų orkestras, kuris vienija visos planetos pedagogus bei atlikėjus ir jau dešimtą kartą koncertuoja šiame konkurse. Orkestro vadovė – Joan C. Sommers (JAV).

Tarp „Coupe Mondiale“ dalyvių ir laureatų yra ir garsiausi Lietuvos akordeono atlikėjai, tokie kaip Martynas Levickis, Laimonas Salijus ir Augustinas Rakauskas. Jų dalyvavimas šiame konkurse patvirtino auštą Lietuvos atlikėjų lygį ir tuo pačiu nutiesė kelią iki sprendimo šiemet konkursą surengti Kaune.

„Ne kiekvienais metais netgi ir didžiosios pasaulio valstybės gali deleguoti tinkamo lygio atlikėjus į „Pasaulio taurę“. Manau, kad pasaulio kontekste mūsų talentingiausių akordeonistų pasiekimus galime drąsiai lyginti su lietuviško krepšinio pasiekimais ir žinomumu. Populiarėjantis akordeonas Lietuvoje ir kitose šalyse, be jokios abejonės, yra ir šios pasaulinės akordeonistų olimpiados nuopelnas. Turime aukšto lygio akordeono mokyklą Lietuvoje, Kaune, kuri apima muzikos mokyklas, konservatoriją ir universitetą“, – pasakoja M. Labanauskas.

Paraiškas dalyvauti konkurse šiemet pateikė net 10 Lietuvos atstovų – mūsų šalis konkurse yra antra pagal dalyvių skaičių. Renginiui aktyviai ruošiasi VDU Muzikos akademijos studentai, vadovaujami aukščiausio lygio pedagogų: prof. Kazio Stonkaus, Gintaro Mameniškio, Povilo Velikio.

Konkurso metu vyks ir pasaulio akordeonistų kongresas, kuriame dalyvaus žymiausi padagogai atlikėjai, įvairių veiklų akordeonui organizatoriai iš daugiau nei 40 valstybių.

Konkurso perklausos vyks rugsėjo 26–29 dienomis VDU didžiojoje ir mažojoje salėse (S.Daukanto g. 28). Tuo tarpu Kauno valstybinėje filharmonijoje (L. Sapiegos g. 5) vakarais bus organizuojami konkurso svečių, garsių akordeonistų koncertai.

Atidarymo koncertas įvyks filharmonijos Didžiojoje salėje rugsėjo 25 dieną, 19 valandą. Pasirodymus jame surengs Laimonas Salijus ir VDU kamerinis orkestras (vyr. dirigentas – Jonas Janulevičius).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai  portretas
Parašyta, kad vyks Filharmonijoj ir VDU didžiojoje ir mažojoje salėse

Ot informatyvu.....

Ot informatyvu..... portretas
Tai kur ir kada nemokami tie koncertai????
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių