Quantcast

Kaune – dalelė Kuršių nerijos

  • Teksto dydis:

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje ateinantį ketvirtadienį atidaroma Jūratės Bučmytės ir Alberto Krajinsko paroda „Mūsų turtas“. Paroda skirta 15-osioms UNESCO saugomo Kuršių nerijos paveldo metinėms.

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje ateinantį ketvirtadienį atidaroma Jūratės Bučmytės ir Alberto Krajinsko paroda „Mūsų turtas“. Paroda skirta 15-osioms UNESCO saugomo Kuršių nerijos paveldo metinėms.

Ekspozicijoje – šiuolaikiniai dailininkų J. Bučmytės ir A. Krajinsko piešininiai, akvarelės ir tapybos darbai, įkvėpti ypatingos Kuršių marių regiono – svarbaus etnokultūrinio ir gamtinio objekto dvasios.

„Albertas Krajinskas su Jūrate Bučmyte dažniausiai piešia ir tapo laivus. Ypač Albertas – itin daug laivų, ištisas virtines, susispietusių į guotus ar išrikiuotų eilėmis, laivai užima visą drobės plotą, visą akiratį, visą pasaulį. Laivai visur, atvirai, prikišamai, pirmame plane, arčiau vienas už kitą, didesni vienas už kitą, augantys ir besidauginantys kaip kokie gyvūnai. O Jūratė į gelmę nežiūri – ji žiūri į tolį, aukštyn. Jos bažnyčia, namas, pušis, darželis, jos briedžiai ir žuvėdros tarsi natūralistiški, gyvi. Tarsi ant delno. Jauki šilta gyvenimo sala bekraščiam vandenyne. Tarsi laive, per begalinių tolių ūkanas tyliai plukdančiame anapus, kur ilgesys ir nuojauta nebe išskaido, kaip kad įžvalga, o sulydo viską į vieną nebūties miglą“, – taip jų kūrybą apibūdina lietuvių etnologas, mitologas, religijotyrininkas ir rašytojas Dainius Razauskas.

J. Bučmytė gimė 1958 m. Vilniuje. 1976–1981 m. studijavo Valstybiniame dailės institute architektūrą.1981–1985 m. dirbo architekte-restauratore. Nuo 1986 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Parodose dalyvauja nuo 1983 m. Kuria baldų dizainą, modernius papuošalus, mini tekstilę, šilko tapybą, grafinį dizainą. Nuo 1986 m. grįžo ir prie akvarelės ir piešinių. Dominuojantys kūryboje motyvai – Kuršių Nerijos senoji medinė architektūra, krašto peizažas su senaisiais žvejybos laivais, jūros ir marių pakrančių vaizdai, taip pat Vilniaus senamiestis.

A. Krajinskas gimė 1956 m. Varniuose. 1974–1979 m. studijavo Valstybiniame dailės institute dizainą. Nuo 1981 m. dirbo žemės ūkio mašinų dizaineriu. Su kūrybiniais darbais parodose dalyvauja nuo 1981 m. Kuria mažosios plastikos objektus, modernius baldus, grafinį dizainą, tekstilės objektus. Atkuria senųjų Kuršių marių žvejybinių valčių modelius, rekonstruoja senąsias vėtrunges, krikštus. Mėgstama darbų tema – pamario žvejų gyvenimo motyvai, laivai.

Dailininkų paveikslų su Vilniaus ir Kuršių marių vaizdais nuo Lietuvos Respublikos vadovų dovanų yra gavę daugelio valstybių ir tarptautinių organizacijų aukščiausieji pareigūnai: L. Meri, F. Mitterand, Visos Rusijos Metropolitas Aleksijus II, Japonijos Imperatorius, Jonas Paulius II, Lenkijos prezidentas A.Kvasnievskis, Kinijos liaudies respublikos parlamento vadovas Li Penas, Tarptautinio olimpinio komiteto pirmininkas.

Dailininkai dalyvavo įvairiuose kūrybiniuose simpoziumuose, pleneruose ir parodose: Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Suomijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Maltoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Jų darbų yra įsigiję muziejai ir privatūs kolekcininkai iš Australijos, Šveicarijos, Austrijos, Japonijos, JAV, Prancūzijos, Anglijos, Vokietijos, Suomijos.

Paroda veiks iki gegužės 24 d. 


Kas? Jūratės Bučmytės ir Alberto Krajinsko parodos „Mūsų turtas“ atidarymas

Kur? Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, V. Putvinskio g. 55, Kaune

Kada? Balandžio 23 d., ketvirtadienį, 16 val.


Šiame straipsnyje: parodamenasKuršių nerija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių