Quantcast

Jubiliejinėje parodoje susilieja spalvų ir linijų šnabždesiai

Nors ir matuojama metais, galerijos gyvavimo istoriją pažymi daugybė pradžių, nuo kurių prasideda su ja bendradarbiaujančių menininkų karjeros. "Galerininko gyvenimas įvairus, netikėtas: nežinai, kada, kur ir ką susitiksi. Toks darbas neišmatuojamas nei laiku, nei atlygiu", – sako "Eglės" galerijos savininkė Eglė Mickutė, prieš savaitę pakvietusi į A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejų, kuriame eksponuojama galerijos 20-mečiui skirta paroda.

Grožis ir harmonija

Pasakodama apie galeriją, E. Mickutė atvira: ją įkūrė vedama didelio noro. "Nuo vaikystės buvau apsupta dailės kūrinių ir meno albumų: tėtis architektas juos kolekcionavo. Polinkis į meną ir menotyros studijų pasirinkimas buvo natūralus. Nors studijuodama gavau platų išsilavinimą, vis dėlto apie lietuvių menininkus žinojau nedaug, todėl pradėjau jais domėtis. Susidomėjau ir meno  galerijomis, jų veikla", – sako E. Mickutė. Menotyrininkės svajonė išsipildė 1996-aisiais, kai įkūrė savąją galeriją.

Rinkdamasi meno kūrinius ji sako ieškanti pozityvumo, grožio ir harmonijos, jai nėra svetima klasika. "Esame komercinė struktūra, negauname dotacijų, nerašome projektų. Galerijos organizuojamos parodos – dovana visuomenei. Džiaugiuosi, kad jubiliejinė paroda surengta muziejaus erdvėje. Tai įrodymas, kad mūsų eksponuojami kūriniai yra vertingi", – sako galerininkė.

Vaikštant po šviesias A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejaus parodines erdves kiekvieno dailininko ekspozicija žiūrovui atsiveria savaip. Erdviose salėse sukurtas kameriškumo pojūtis.

Jubiliejinėje parodoje pristatomi skirtingų kartų autoriai – nuo  Vladimiro  Bogatyriovo iki Aurimo Eidukaičio, nuo Kęstučio Kasparavičiuas, Elenos Kniūkštaitės, Mariaus Liugailos iki Virgio Rusecko, Neringos M. Strazdės, Editos Suchockytės – eksponuoja tapybą, grafiką, iliustracijas.

Galerijos organizuojamos parodos – dovana visuomenei.

Įvairūs žanrai, kūrybos stiliai, technikos, tematika – erdvėje susitikę menininkai nekliudo vieni kitiems, priešingai, atveria plačią erdvę publikai pažinti vizualiąją dailę, tyrinėjant skirtingas jos formas.

Grafiškos asmenybės

Į geriausių pasaulyje ofortų kūrėjų pirmą šimtuką patenkantis M. Liugaila, kurio siurrealistiniai kūriniai pristatomi parodoje, atsiskleidžia kaip mikrokosmosų kūrėjas. "Jo grafikoje atsiveria nuostabus, daugiaplanis pasaulis, kupinas aiškiai perskaitomų simbolių, perteikiančių fundamentalias gyvenimo tiesas", – autorių apibūdina E. Mickutė.

Kitokia – grafikė N.M. Strazdė, kuri darbus kuria retai šiuolaikiniame mene naudojama sausos adatos technika, kūrinių autentiškumą sustiprina tai, kad dailininkė kūrybiniame procese sąmoningai atsisako naudoti įvairias rūgštis, reikalingas skirtingos grafikos meno technikoms. Negausios, nedetalizuotos N.M. Strazdės kompozicijos talpina savyje esmę apie pasaulį, gyvenimą, mus pačius.

"E.Suchockytė mėgsta ofortą, tačiau kuria ir sausa adata, ištrindama ribas, skiriančias šias technikas. Tai ryški, temperamentinga, pozityvi asmenybė, kurios kūriniai kupini įvairiausių jausmų. Darbuose neretai cituojami poetai, rašytojai, muzikai. Besiskleidžiančiame moteriškame pasaulyje, vaizduojamame E. Suchockytės kūriniuose, tekstai tampa paveikslo kompozicijos dalimis, kurių tiesiogiai perskaityti žiūrovas negali, tačiau jos turi savo vaidmenį", – su menininke susipažinti padeda galerininkė.

Jubiliejinę ekspoziciją savo kūriniais papildo K. Kasparavičius – vienas žymiausių lietuvių iliustratorių. "Spalvų dirigentas" – taip svetur yra vadinamas menininkas. Sutapimas, kad iliustratorius iš tiesų yra baigęs dirigavimą, turi išlavintą klausą, mėgsta gerą, barokinę muziką", – atskleidžia E. Mickutė.

Tapybiški portretai

Tapytoją A. Eidukaitį pašnekovė apibūdina kaip ne šio laikmečio žmogų. "Kai jis tapo, atrodo, kad kažkas transliuojama per jį. Menininkas valdo formatą, turi spalvinę klausą, puikiai komponuoja, nepaisant to, kad jo kūriniuose daugybė detalių. Žiūrovai aiškiai išskiria paveikslo centrą, antrąjį planą", – sako galerininkė.

Įkvėpimo semdamasis iš praeities, jaunosios kartos tapytojas išlieka jautrus tiems įvykiams, kurie jo aplinkoje klostosi šiandien. Juos perteikia drobėse tarsi vizualias istorijas, kurias skaityti yra kviečiama publika.

"V. Ruseckas – senas "Eglės" galerijos draugas. Savo, kaip menotyrininkės, karjerą pradėjau viešai pristatydama tapytojo personalinę parodą. Jis lietuviškos tarpukario mokyklos tęsėjas, kurio kūriniai su žiūrovais kalbasi apie gyvenimą. Jo darbuose motyvai abstrahuoti, perteikiantys individualų kūrėjo pasaulį, kurį V. Ruseckas atranda namuose, tarp įprastų kasdienių daiktų", – pasakoja galerininkė.

E. Kniūkštaitę pašnekovė pavadina neapdirbtu brangakmeniu: "Gyvendama Rumšiškėse, tapytoja gamtą mato ir jaučia geriau nei mes. Todėl jos turtinga augmenija yra pagrindinis menininkės kūrybos motyvas, kurį paveiksluose autorė pakylėja, sudvasina."

I. Repino dailės akademiją baigęs tapytojas Vladimiras Bogatyriovas – autorius, kuris meno vertintojui arba labai patinka, arba ne. Jo kuriami peizažai subtilūs, romantiški, nukreipiantys žiūrovo žvilgsnį į tolį. Greta tapybos kūrinių parodoje eksponuojamos V.Bogatyriovo akvarelės, primenančios nuotaikingas vaikiškų knygų iliustracijas. Skirtingi dailės žanrai papildo vienas kitą menininko kūryboje.

“Eglės galerijos” 20-ies metų jubiliejui skirtoje parodoje eksponuojami menininkų kūriniai ne tik kalbasi tarpusavyje, tačiau užmezga dialogą ir su publika, kuriai paliekama erdvė pažinti, atrasti ir vertinti – papildyti meno kūrinius autentiškomis įžvalgomis.

"Tapyba primena akvarelę, o pats dailininkas sako, kad baigęs akvarelių ciklą ir pereidamas prie aliejinės tapybos patiria sunkumų, tačiau vėliau jie transformuojasi į autentiškas technikas", – apibūdina E. Mickutė.

“Eglės galerijos” 20 metų jubiliejui skirtoje parodoje eksponuojami menininkų kūriniai kalbasi ne tik tarpusavyje, bet užmezga dialogą ir su publika, kuriai paliekama erdvė pažinti, atrasti ir vertinti – papildyti meno kūrinius autentiškomis įžvalgomis.


Kas? "Eglės galerijos“ veiklos 20-mečiui skirta paroda.

Kur? A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje.

Kada? Veikia iki birželio 25 D.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visada zaviuosi

Visada zaviuosi  portretas
Labai smagu kai Lietuvoje yra tokiu kurybingu zmoniu. Labai didziuojuosi Egle ir jos pasiekimais. Negalejau patiket, kad prabego jau 20 metu! Tikiuosi, kad galerija dar ilgai gyvuos ir turtins Kauna ir jo gyventojus graziais darbais, o gal but veliau versla perims ir dukryte :)

Vienu žodžiu

Vienu žodžiu portretas
Gražu!

Vasara

Vasara portretas
Šaunuolė Eglutė! Apsilankymas jos galerijoje - didžiausia atgaiva akims, širdžiai ir sielai. Menininkai su kuriais ji dirba yra superiniai! Sėkmės visiems!!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių