Quantcast

Jaunasis menininkas: man nekyla minčių emigruoti

Tarptautinę grafikos bienalę lydi paroda "Fragmento (r)evoliucija", kurioje savo darbus pristato jaunosios kartos menininkai.

"Lankantis ir analizuojant Kaune vykstančias vizualaus meno parodas, labiausiai norisi praplėsti jose besilankančią auditoriją. Dėl šios priežasties, kuruodamas savo pirmąją parodą "Fragmento (r)evoliucija", sumaniau greta įkurdinti nuolatines, visos ekspozicijos metu atviras, kūrybines dirbtuvės "Grafiko laukiamasis", – sako parodos kuratorius, būsimasis Vytauto Didžiojo universiteto Kūrybinių industrijų absolventas Simonas Mikalauskis.

Kūrybinių dirbtuvių idėja – interpretacijų kūrimas: kiekvienas žiūrovas, užėjęs į parodą, gali pasirinkti jį sudominusį meno kūrinį ir popieriaus lape jį interpretuoti, parodoje palikdamas savo ženklą.

Parodoje jaunosios kartos grafikai iš Vilniaus dailės akademijos, Vytauto Didžiojo universitete pristato tiek klasikinėmis grafikos technikomis (ofortas, estampas, lino raižinys, ir kt.), tiek grafikos meno ribas išplečiančiomis skaitmeninio meno technikomis (sinemagrafija, skaitmeninė spauda, GIF koliažas) kurtus darbus. Jų tematika įvairuoja nuo fundamentalių tiesų paieškų, individo pasaulėjautos ir pasaulėvokos analizės, praeities tyrinėjimų, istorinio, kultūrinio paveldo išsaugojimu.

Tematinė kūrinių įvairovė, skatina publiką ieškoti perversmo užuominų – ir ne tik dėl to, kad savo darbus pristato jaunoji karta, kuri nepaiso standartų, klišių, laužo taisykles, siekdama išreikšti savo poziciją, ne maištaudama, o sudarydama galimybes aplinką matyti ir suvokti empatiškiau, plačiau. Kiekvieno menininko pasaulio reflekcijos išlaisvina publiką autentiškiems atradimas.

Grafikai skatina atsigręžti į mažus pasaulio sąrangos dalykus, atsitiktinumus, ženklus, kuriančius individualias legendas, kuriose išryškėja kiekvieno autoriaus tiesos, galinčios tapti kryptimis publikai atrandant erdvę savireflekcijai.

Kaip ir paroda, taip ir kūrybinės dirbtuvės "Grafiko laukiamasis" skatina publiką domėtis menu, atsiriboti nuo išankstinio vertinimo bei išreikšti subjektyviais impresijas tiek verbalinėmis, tiek kūrybinėmis interpretacijomis ir tapti vykstančios parodos dalimi.

Noriu tęsti savo veiklą ir kurti projektus čia – Lietuvoje. Esu iš tų žmonių, kuriems nekyla minčių emigruoti. Vieniems atrodo keista, kodėl kiti negalvoja apie emigraciją, o man keista, kodėl kiti apie ją galvoja.

"Man, kaip kuratoriui, norisi, jog parodos būtų įdomesnės, atraktyvesnės, kad žiūrovas jose dalyvautų, jas prisimintų, įvertintų. Žinoma, didesnė parodose apsilankančių žiūrovų dalis yra iš meno lauko, jie laisviau reiškia nuomonę, bet yra dalis žiūrovų, kurie jaučiasi neturintys teisės vertinti lankomų parodų, todėl juos reikia sudominti. Kultūra gali būti jiems artimas dalykas, nereikia jos bijoti. Svarbu – išlaikyti aukštą meninį parodų lygį, tačiau norisi, kad jos būtų atviresnės žiūrovui", – sako kuratorius.

Prisipažindamas, kad kuruota paroda tapo iššūkiu, paskatinusiu konstruktyviai apgalvoti profesinio kelio kryptį, S.Mikalauskis tvirtai teigia: Lietuvoje, nepaisant mažo finansavimo, skiriamo kultūrai, yra įgyvendinama daugybė tarptautinių meno projektų, festivalių ir t.t.

"Noriu tęsti savo veiklą ir kurti projektus čia – Lietuvoje. Esu iš tų žmonių, kuriems nekyla minčių emigruoti. Vieniems atrodo keista, kodėl kiti negalvoja apie emigraciją, o man keista, kodėl kiti apie ją galvoja", – pastebi S.Mikalauskis.

Parodoje dalyvauja Ugnė Rudinskaitė, Linas Spurga, Žilvinas Bražukas, Arvydas Gudas, Nida Žickytė, Laima Matuzonytė, Miglė Ceinorytė, Inga Navickaitė, Viktorija Grikevičiūtė, Raminta Janavičiūtė.


Kas? Paroda "Fragmento (r)evoliucija".

Kur? VDU menų galerijoje "101" (Muitinės g. 7).

Kada? Veikia iki gegužės 20 d.


Šiame straipsnyje: menaskūrybaparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

>Anonimas

>Anonimas portretas
ten tokiu kaip ponas matyt pilna anglija, pomidorus skina, labai garbinga profesija

Anonimas

Anonimas portretas
kur jau ten tu emigruosi ...tokiu pridurku kaip Tu vakaruose nors su tockem veziok.... terliok savo idiotizmus ir dziaukis ,kad ateina priedurniai paaikciot is pasibjaurejimo...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių