Quantcast

Istorinis miuziklas atsisveikino iki pavasario

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje įvyko paskutinė išskirtinio lietuviško miuziklo „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ premjera. Miuziklas sulaukė milžiniško populiarumo ir surinko pilnas arenas Klaipėdoje, Vilniuje ir Kaune. Rekordinis žiūrovų skaičius – apie  11 000  miuziklą stebėjo “Žalgirio” arenoje.

Iškart po premjeros trupė sulaukė  daugybės prašymų kartoti kūrinį.  Gerbėjams – džiugi žinia: “Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda”  bus rodomas pavasarį - kovo 8 d. Kaune “Žalgirio” arenoje ir kovo 11 d. Vilniaus “Siemens” arenoje.

Kauno publika užgniaužus kvapą stebėjo  dviejų valandų veiksmą scenoje. Nuo pat žaismingos istorijos pradžios, kai jaunasis Žygimantas Augustas lėbauja Vilniuje. Lengvabūdiškai ignoruoja jam suteiktą valdžią. Atsainiai reaguoja į Krokuvoje reziduojančių tėvų karaliaus Žygimanto Senojo (Tadas Girininkas) ir  karalienės Bonos Sforcos (Sigutė Stonytė) bandymus atvesti jį į protą. Iki tragiško finalo, kai pamilęs jam į porą netinkančią Barborą Radvilaitę (Karina Krysko-Skambinė), jis ryžtingai pasipriešina visiems ir nutaria ją vesti. Tačiau istorija, kuri galėjo baigtis laimingai, įgijo tragišką finalą. Silpnos sveikatos Barbora vos tapusi karaliene miršta ligos ir senosios karalienės Bonos neapykantos pakirsta. Perniek nueina Radvilų (Juodojo – Jeronimas Milius ir Rudojo – Tadas Juodsnukis) sąmokslai. Žygimantas Augustas, visą gyvenimą lydimas išmintingo mokytojo pono Tvardovskio (Kostas Smoriginas), supranta, kad būdamas karaliumi, jis pirmiausiai yra tik žmogus.

“Kai gimė šio miuziklo idėja,  žinojome, kad mums reikės įdėti labai daug  darbo, lėšų ir tikėjimo, kad ji taptų kūnu. Tačiau mūsų tikėjimas nebūtų turėjęs jokios prasmės, jei jūs  nebūtumėte patikėję mumis. Ačiū visiems atėjusiems, jūs visi prisidėjote prie šio miuziklo gyvenimo”, - po premjeros Kaune publikai dėkojo Mantas Jankavičius.

Miuziklas “Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda” nuo pat pirmųjų žingsnių buvo laikomas ne tik labai rizikingu, bet ir šiek tiek beprotišku projektu.  Jis buvo kuriamas visiškai nuo nulio ir žmonės, kurie jie pridėjo ranką prie jo gimimo susirinko taip stebuklingai, kaip kartais iškrenta “full house” pokeryje.  

Pačioje miuziklo pradžioje juokdariai (Rafailas Karpis ir Dominykas Vaitiekūnas) dainuoja: “Likimo grindimis atsirita kauliukas…” Šie žodžiai labai teisingai apibūdina ne tik šešiolikto amžiaus sudėtingą ir pilną peripetijų Lietuvos  istoriją, bet ir patį miuziklą. Kauliukas atsirito taip, kad į vieną komandą susibūrė žmonės, kurie  ne tik yra savo srities geriausi, bet ir puikiai papildė vienas kitą. Muzikos autorius Kipras Mašanauskas, libreto autorius Romas Lileikis,  kostiumų ir grimo dailininkas Juozas Statkevičius, scenografas Marijus Jacovskis ir , žinoma, režisierė Anželika Cholina. “Svajonių komanda”, kuri buvo reikli esmei ir lanksti smulkmenoms.  Su puikia aktorių, šokėjų ir choristų  trupe jie sukūrė miuziklą, kuris neabejotinai taps ryškia ir reikšminga Lietuvos pramogų verslo istorijos dalimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

( ? )

 ( ? ) portretas
Izangineje dalyje buvo neaiskios paskirties garsai (gal ,reikejo suprast, metami kauliukai). Galejo buti paieskota idomesniu liutnios ir klavesino deriniu su siuolaikiniu dziazu pirmoje dalyje, kuris buvo per ikyrus ir neivede i XVI amziu. II-e dalyje muzika pasieke miuziklo turini ir klausytojus...

ryt einame

ryt einame portretas
i MASKVOS BALETA, O 30 DIENA I VAIKULES SOU. 31 I MATIJOSAICIO PIROTECHNIKOS SOU

ALGIRDAS.J

ALGIRDAS.J portretas
MASINES SCENOS SUPERINĖS..ŠAUNUOLE CHOLINA..KOSTIUMAI, SCENOGRAFIJA BE PRIEKAISTŲ KAIP IR VISI ATLIKĖJAI, O NUSTEBINO KRISKO ...FANTASTIKA , O SMORYGINO KLAUSANTIS TIESIOG PALAIMA
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių