Quantcast

Istorinėje prezidentūroje – galimybė pajusti valstybės kūrimo dvasią

  • Teksto dydis:

Istorinės prezidentūros projekto "Šimtmečio belaukiant: reikšmingiausi Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykiai" komanda penkerius metus trukusį projektą baigia nauja paroda, trimis leidiniais ir renginiu "V16 nuo vidurdienio iki vidurnakčio".

Svarbiausi įvykiai

Pažinti, suprasti, didžiuotis – su tokiu šūkiu Istorinė prezidentūra 2013-aisiais pradėjo penkerių metų trukmės projektą "Šimtmečio belaukiant: reikšmingiausi Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykiai".

Pirmoji pradėjusi galvoti apie artėjantį moderniosios Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, muziejaus kūrybinė komanda ieškojo veiklos formų, galinčių daryti visuomenei ilgalaikį poveikį. Tad buvo atsisakyta trumpalaikių triukšmingų akcijų ir pasirinkta nuosekli valstybės istorijos pažinimą ir dalyvavimą skatinanti veikla.

Per ketverius projekto metus visuomenė įvairiomis interaktyviomis formomis (Vasario 16-osios šventiniais renginiais, protų mūšiais, balsavimu muziejuje ir internetu) supažindinta su 400 reikšmingiausių Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykių. Muziejaus istorikai atrinko ir aprašė visus svarbiausius to laikotarpio momentus, siekdami kuo įvairiapusiškiau atskleisti politinį, ekonominį, socialinį ir kultūrinį Pirmosios Lietuvos Respublikos gyvenimą.

Dėmesys sutelktas ne tik į kertinius valstybės sąrangos (Lietuvos Nepriklausomybės Akto paskelbimo, Konstitucijos ir kt.), diplomatijos (Lietuvos pripažinimo de jure ir de facto, tarptautinių sutarčių, ultimatumų ir kt.), vidaus politikos (Seimo ir prezidento rinkimų, Lietuvos kariuomenės ir policijos kūrimo ir kt.), švietimo (Lietuvos universiteto įkūrimo, švietimo reformos ir kt.), socialinės apsaugos (pirmųjų modernių vaikų prieglaudos namų, ligoninių statybos ir kt.) momentus. Parodos rengėjų manymu, ne mažiau svarbūs yra ir sporto (tautinė olimpiada, nauji sporto statiniai, tarptautiniai sportininkų laimėjimai ir kt.), kultūros (atidaryti muziejai, kino teatrai, sukurti lietuviški filmai ir kt.), finansų ir ekonomikos (lito įvedimas, žemės reforma ir kt.), komunikacijos ir susisiekimo (pašto, radiofono įkūrimas, naujų tiltų statyba ir kt.) įvykiai, labai praturtinantys mūsų žinias apie du pirmuosius moderniosios Lietuvos dešimtmečius.

Vasario 16-ąją Istorinės prezidentūros rūmai lankytojų lauks nuo vidurdienio iki vidurnakčio – už bilietą mokėti nereikės.

Išliekamoji vertė

Per ketverius projekto metus visuomenė aktyviai balsavo (daugiau kaip 20 tūkst. balsų) ir iš 400 atrinko 100, jų nuomone, pačių reikšmingiausių įvykių, kurie penktojo etapo metu buvo sureitinguoti ir vizualizuoti naujojoje parodoje.

Šių dienų Lietuvos visuomenės žvilgsnį į Pirmąją Lietuvos Respubliką atskleidžia ne tik balsavimo rezultatai, bet ir parodoje rodomas trumpametražis filmas "Karalių pasaka". Jį kūrusi Vytauto Didžiojo universiteto studentų komanda, vadovaujama Laisvūno Karvelio, kalbino šių dienų herojus, žmones, kurie savo darbu ir visuomenine veikla įkvepia aplinkinius ir kuria istoriją.

Su paroda pasirodžiusiame skaitmeniniame leidinyje "Pirmoji Lietuvos Respublika: kas, kur, kada?" pateikiami visi 400 projekte dalyvavę reikšmingiausi politiniai, ekonominiai, socialiniai ir kultūriniai Pirmosios Lietuvos Respublikos (1918–1940 m.) įvykiai. Elektroninį leidinį galima parsisiųsti čia.

Atvira iki vidurnakčio

Vasario 16-ąją Istorinės prezidentūros rūmai lankytojų lauks nuo vidurdienio iki vidurnakčio – už bilietą mokėti nereikės.

Šventinę dieną prezidentūrą bus galima aplankyti dviem būdais. Pirmasis – savarankiškas vizitas, kurio metu bus galima apeiti antrąjį istorinių rūmų aukštą. Čia galima apžiūrėti audiencijų salę, valgomąjį, mažąjį saloną ir Prezidento darbo kabinetą su juose veikiančiomis ekspozicijomis ir laikinosiomis parodomis. Norintieji galės dalyvauti įvairiose edukacinėse veiklose, priimti Prezidento rūmų iššūkį ir laimėti vertingų prizų.

Antrasis būdas – ekskursija su ekskursijų vadovu, kurios metu aplankius pirmajame rūmų aukšte įrengtą Valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtą parodą galima išbandyti įvairias edukacines veiklas. Galimybe šiuo būdu praplėsti akiratį kauniečiai suskubo pasinaudoti: vakar dieną buvo užimtos beveik visos registruojamos vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pagarba jiems o ka jus siandien gero sukuret kad galetumet prie ju lygintis ;pradekit nuo saves mielieji o ne reikalauti kodel nekovojat su vagymis padlaizunais tylit bitik man gerai patys kysius duodat o kitus juodynat tad pradekit nuo saves mielieji[[[[

NA NA

NA NA  portretas
priekyje sėdi Basanavičius ir Smetona ,______vienas galvoja ,kaip greičiau pabėgti į vilnių ,nes jis greit buvo okupuotas Lenkų ,o kitas jau galvojo ,kaip nuversti teisėtą valdžią ,,,sėkmės , tokia mūsų istorija ,,,

natalija

natalija portretas
prasau padovanokit kvietima i koncerta i zalgirio arena rytojui 861372963
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių